Wieża Ciśnień, czyli restauracja z klasą


Jak pewnie zdążyliście zauważyć, w większości z naszych relacji opisujemy dość tanie bary, ewentualnie średniej klasy restauracje, rzadziej te droższe, naprawdę klasowe. Oczywiście nie wynika to z niechęci, a raczej pewnych ograniczeń finansowych. Nie oznacza to jednak, że nie lubimy zjeść w bardziej wystawnych restauracjach, z wzorową obsługą, wyższymi cenami i świetnym jedzeniem. Właśnie do takiego miejsca trafiliśmy tym razem, a dokładniej do Restauracji Wieża Ciśnień. Znaleźliśmy się tam dzięki współpracy z Groupon Polska, w ramach organizowanego przez tę firmę Tygodnia Restauracji.

Akcja organizowana jest już piąty raz, za każdym razem dając okazję do odkrywania nowych, ciekawych restauracji z dobrym jedzeniem za pół ceny. Naszą opinię na temat bonów znacie, kilka razy trafiliśmy raczej słabo, ale w tym wypadku wyszliśmy bardzo zadowoleni.

wieża ciśnień 18

Restauracja zlokalizowana jest na drugim piętrze wybudowanej ponad sto lat temu zabytkowej Wieży Ciśnień. Wystrój lokalu jest bardzo elegancki, a świetne wrażenie sprawia dobrze ubrana obsługa kelnerska. Zresztą nie tylko dobrze ubrana, ale doskonale zaznajomiona z daniami z karty, z chęcią opowiadająca o podawanym jedzeniu.

Skorzystaliśmy z opcji kuponu na 6-daniowe menu Gourmet dla dwóch osób o wartości 398 zł. W trakcie trwania Tygodnia Restauracji mamy możliwość wykupić tę opcję za połowę ceny.

wieża ciśnień 19 wieża ciśnień 20

Cały obiad, składający się z sześciu pozycji, trwał ponad 90 minut, każde z dań można celebrować, a obsługa nienachalnie podchodzi z kolejnymi dopiero po odebraniu poprzednich.

Na sam początek otrzymaliśmy zamówione napoje, a chwilę po nich na stoliku pojawiła się zimna przystawka, a dokładniej płatki pieczonego buraka nasączone emulsją czosnkową, oprószone wiórami z oscypka – podane z puree z gruszki i chrzanu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju delikatne przystawki z burakiem w roli głównej, i na tym także się nie zawiodłem.

wieża ciśnień 15 wieża ciśnień 16

Plasterki buraka niesamowicie delikatne, mięciutkie, a ich smak fenomenalnie podkręcał starty oscypek, a także dodatek ostrego chrzanu. Super starter, zaostrzający apetyt na kolejne dania.

Po pierwszym elemencie menu, po kilku minutach otrzymaliśmy drugi, nieco konkretniejszy, a więc wątróbki z królika serwowane na racuszkach szpinakowo-kurkowych z cząstkami podpiekanych jabłek.

wieża ciśnień 3 wieża ciśnień 17

Osobiście nie jestem wielkim fanem wątróbek, ale ta była wyjątkowo smaczna, zresztą jak cała kompozycja. Doskonałą robotę wykonał w tym wypadku lekko przypieczony boczek, w który zostały owinięte wątróbki. Jego słoność doskonale podkręcała smak wątróbki, a jako miłośnik wszelkiego rodzaju placków, wręcz zakochałem się w tych szpinakowo-kurkowych. Były lekko chrupiące, a ich słodkawy posmak idealnie uzupełniał resztę smaków.

Po przystawkach przyszła pora na zupę, którą – według menu – miała być zupa z polnych grzybów z dodatkiem szalotki i zielonych części pora, serwowana z uszkami z nadzieniem z dziczyzny. Jak się jednak okazało, tego dnia kucharz przygotował inną pozycję, na nasze szczęście. Zgodnie uznaliśmy, że krem z raków z kawałkami sandacza i kluseczkami cytrynowymi, był najlepszą zupą, jaką jedliśmy w naszym życiu. Coś genialnego.

wieża ciśnień 1 wieża ciśnień 9

Zupa wybitna, bez dwóch zdań. Niezwykle kremowa, aksamitna, jedynie z delikatnym rybnym posmakiem. Doskonale wyważone smaki, sporo rozpływającego się w ustach sandacza i wyraziste kluseczki, świetna zupa.

Właściwie to już w tym momencie nasze brzuchy były dobrze wypchane, choć początkowo ze sporym dystansem podchodziliśmy do wielkości porcji. Oczywiście szybko się zreflektowaliśmy, a ostatecznie wyszliśmy pełni.

Po zupie przyszedł czas na chyba najbardziej zaskakujący element menu, czyli wytrawny sorbet z pomidorów. Gałka sorbetu miała nas odpowiednio nastroić przed daniem głównym, ale okazała się zbyt wyrazista, słodko-kwaśna, dosyć zamulająca.

wieża ciśnień 7Było w tym sorbecie coś ciekawego, ale jak dla mnie okazał się zbyt wyrazisty. Wolałbym przed decydującym fragmentem obiadu zjeść bardziej neutralną przystawkę.

Po zjedzeniu sorbetu mieliśmy kilka minut na przygotowanie się do dania głównego, którym było luzowane udko kacze, duszone w sosie gruszkowo-piernikowym, serwowane z ziemniakami zapiekanymi z kurkami oraz z modrą kapustą z dodatkiem malin.

wieża ciśnień 5 wieża ciśnień 13Porcja, jak na to ile zjedliśmy wcześniej – gigantyczna. Mięso było delikatne, bez problemu rozwarstwiało się, a sos wyrazisty, dobrze komponujący się z udkiem. O dopasowaniu modrej kapusty do kaczki pisać raczej nie trzeba, była mięciutka, lekko słodkawa, idealna.

Przy gratin z ziemniaków pojawiły się lekkie zastrzeżenia. Ziemniaki nie zostały chyba dostatecznie cienko pokrojone, przez co nie upiekły się do końca. Ogólnie jednak całe danie na plus.

Skoro pojawiło się danie główne, musiał pojawić się także deser, a dokładniej kule lodów waniliowo-czekoladowych z bakaliami podane z gorącymi wiśniami z nutą amaretto.

wieża ciśnień 10 wieża ciśnień 11 wieża ciśnień 12

Może nie był to jakiś niezwykle wymyślny deser, dość standardowy, ale bardzo dobry, idealnie podkreślający cały obiad.

Restauracja Wieża Ciśnień wypadła bardzo pozytywnie. Byliśmy pod wrażeniem świetnej obsługi, która do samego końca zachowała klasę. Jeśli chodzi o jedzenie, to może nie była to wybitna kuchnia molekularna z Atelier Amaro, ale bardzo dobrze skomponowane menu z ciekawym jedzeniem. Właściwie wszystkie dania prezentowały odpowiednią klasę, smaki dobrze do siebie pasowały, a sama wizyta w restauracji była przyjemnością. W Wieży Ciśnień można spędzić zarówno romantyczną randkę, a także udać się na rodzinny obiad. Poza menu Gourmet, można zdecydować się na dania z menu A la carte.

W piątym już Tygodniu Restauracji organizowanym przez Groupon możecie odwiedzić sporo innych ciekawych miejsc, jak choćby Restaurację Złotą na Rynku, słynącą z niezłej kuchni francuskiej Le Bistrot Parisien, a także spróbować pysznego jedzenia w Restauracji Steinhaus.

Restauracja Wieża Ciśnień

ul. Sudecka 125 a

www.wiezacisnien.pl

www.facebook.com/wiezacisnien

Click to add a blog post for Wieża Ciśnień on Zomato

Total 1 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments