Marlena De Blasi – Smaki Pólnocnej Italii


Jeśli chcecie poznać charakter danego kraju, spróbujcie najpierw poznać jego kuchnię, najlepiej lokalną. Właśnie takie hasło przyświeca książce Marleny De Blasi – Smaki Północnej Italii. To już druga część podróży tej autorki po Włoszech. Tym razem z południa przenosi nas na północ tego kraju.

Smaki-polnocnej-Italii_Marlena-de-Blasi,images_big,19,978-83-08-04573-2

 

Chcąc pisać dla was jak najbardziej rzetelne relacje z kulinarnych podróży po Wrocławiu, staram się cały czas doskonalić. Między innymi sporo czytam, stąd pomysł na wrzucanie na bloga recenzji książek o tematyce kulinarnej, których mam w domu kilkadziesiąt. Na początek kuchnia włoska, jakże popularna w naszym kraju.

Pierwsza myśl na temat włoskiej kuchni, która przychodzi nam do głowy? Pizza, makaron, parmezan, ewentualnie owoce morza. Tyle że włoska kuchnia nie jest wcale tak banalna, ograniczona do ledwie kilku najpopularniejszych dań. Marlena De Blasi stara się nam przedstawić tę drugą stronę Italii, regionalną.

Autorka zebrała charakterystyczne przepisy dla każdego z regionów południowych Włoch, okrasiła je niezwykle barwnymi, mocno pobudzającymi wyobraźnię opowieściami, a dodatkowo przekazała nam ich historię. Zarówno tych bardziej znanych przepisów, ale i spotykanych jedynie w danym regionie, przyrządzanych według wieloletnich tradycji i z produktów wytwarzanych na miejscu.

Czytając „Smaki…” niejednokrotnie można zrobić wielkie oczy, kiedy dowiadujemy się, że najpopularniejsze danie jednego regionu jest kompletnie nieznane w drugim. De Blasi pozwala nam jeszcze bardziej zakochać się we włoskiej kuchni, włoskim gotowaniu, ale i tamtejszym stylu życia. Prowadzi nas przez poszczególne regiony, opowiadając jednocześnie swoją własną historię w tym kraju, której ważnym elementem jest właśnie kuchnia.

Ta książka to skarbnica wiedzy, ciekawostek, ale także okazja do zawstydzenia właścicieli kilku włoskich tylko z nazwy restauracji w Polsce. Chciałbym zobaczyć ich zdziwienie na twarzy po przeczytaniu choćby instrukcji przygotowania prawdziwej bruschetty, jakże innej od tej znanej nam w polskich knajpkach.

Smaki Północnej Italii nie jest typową książką kucharską, mimo że zawiera przepisy. To właściwie powieść detektywistyczna, w której skupiony na najmniejszych szczegółach główny bohater stara się dotrzeć krok po kroku do odpowiedzi na pytanie – jaka jest prawdziwa kuchnia włoska? Nie jest to książka standardowa, bo chociaż opowiada o jedzeniu, nie znajdziecie w niej ani jednego zdjęcia. Cała umiejętność autorki polega na tym, że porusza naszą wyobraźnię na tyle, że po każdym kolejnym słowie właściwie widzimy gotowane przez miejscowych niezwykle aromatyczne potrawy.

Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś o kuchni włoskiej, to jest to dla was pozycja obowiązkowa.

Smaki Północnej Italii

Marlena De Blasi

Wydawnictwo Literackie

 

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments