Blt & flatbreads, czyli przyjemny fastfood


Nie do końca wiem z czego to wynika, ale BLT od jakiegoś czasu jest właściwie kultowym miejscem wśród młodych ludzi z Wrocławia. Spotyka się tam spore grono osób lubiących posiedzieć w nowoczesnych wnętrzach, a przy okazji przyzwoicie zjeść.

Spory lokal przy ulicy Ruskiej cieszy się dużym zainteresowaniem, a największą popularnością duży, drewniany okrągły stół ustawiony na prawo od wejścia. Osobiście bywałem dość często w BLT jakieś 2-3 lata temu, ale po tym, jak otrzymałem beef burgera z mielonym wieprzowo-wołowym mięsem, odpuściłem sobie wizyty w tym miejscu. Do kolejnych odwiedzin nakłonił mnie znajomy, który gustuje głównie w podawanej tam pizzy.

Przed wejściem wita nas dość ciekawy potykacz.

blt 6

W środku obowiązuje samoobsługa, po zerknięciu na menu, należy podejść do baru i złożyć zamówienie. Niestety, czasami obsługujące nas panie działają dość chaotycznie, jakby nie miały ochoty przyjmować zamówień.

blt 1 blt 2 blt 7 blt 8

Karta jest obszerna, mamy możliwość wyboru pomiędzy pizzą, burgerami, przekąskami, tortillami, daniami głównymi, a także kanapkami BLT. My decydujemy się na dwie pizze – Diavolę (20 zł) i Prosciutto Crudo (21 zł), a także tortillę Chicken&Bacon Ceasar (13 zł), Tortille, podobnie jak kanapki, można zamówić osobno, jak i w zestawach z napojem i frytkami.

Na swoje dania czekaliśmy około 20 minut, a więc niewiele, biorąc pod uwagę pełen klientów lokal.

blt 9 blt 11

Na początek uwagi. Moja pizza, Diavola, a więc ser, papryczki, oregano i salami finocchiona. Zamawiając pizzę wiedziałem czym jest salami finocchiona, a więc jeden z jej składników, choć nigdy go nie próbowałem. Niestety, trafiłem źle, bo dość mocny anyżkowy smak kiełbasy za bardzo dominował całą resztę, właściwie zabijając wszystkie inne. Oczywiście, pretensję mogę mieć tylko do siebie, ale według mnie akurat to salami nie jest najlepszym dodatkiem do pizzy.

blt 10

O wiele lepiej, a wręcz doskonale wypadła za to pizza z dodatkiem szynki prosciutto crudo, która dzięki swojej delikatności wzorowo komponowała się z cieniutkim, ale sztywnym ciastem. Pizza okazała się bardzo smaczna, ciasto świetne, cienkie, a mój znajomy wręcz stwierdził, że lepsze od tego w Piecu na Szewskiej. Nie do końca się z nim zgadzam w tej kwestii, ale faktycznie – pizza w BLT jest dobra, ze smacznym sosem pomidorowym i niewielką ilością sera. Moja, z salami, wypadła średnio, natomiast ta z szynką, świetnie.

blt 3 blt 4 blt 5

Na koniec, jako że nie zjadłem do końca swojej pizzy, domówiliśmy jeszcze tortillę Chicken&Bacon Ceasar.

Lekko zgrillowana tortilla została podana na talerzu po przekrojeniu na pół. W środku znalazły się – sałata, kawałki kurczaka i chrupiący bekon, a także sos parmezanowo-czosnkowy. Porcja była mocno sycąca i smaczna, choć jak na mój gust nieco zabrakło przypraw. Sos czosnkowy zaginął gdzieś pomiędzy sałatą, a kurczak… był po prostu kurczakiem, delikatnie niedoprawionym. Duży plus za bekon, chrupiący, mocno chrupiący i zdecydowanie wybijający się ze wszystkich dodatków. Ogólnie, tortilla wypadła pozytywnie, choć oczywiście jej wykonanie nie jest wielką filozofią. Mimo wszystko – plus.

BLT & Flatbreads warto odwiedzić ze względu na pizzę, a także bardzo przystępne ceny. Może i dania nie są wybitnie skomplikowane, ale w końcu taki jest profil tej restauracji – karmić szybko i smacznie. Burgera sobie odpuściłem, ale pizzę – byle nie z finocchioną – i tortille zdecydowanie polecam.

ranking3

BLT & Flatbreads

ul. Ruska 58/59

facebook.com/bltwroclaw
Click to add a blog post for Blt & Flatbreads on Zomato

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments