Trattoria Pasta&Vino, czyli smaczne włoskie klimaty


W ramach współpracy z Restaurant Week, jeszcze przed rozpoczęciem edycji 2015 zostaliśmy zaproszeni do restauracji Trattoria Pasta&Vino na degustację festiwalowego menu. Mieszcząca się na ulicy Racławickiej Trattoria jest położona w bardzo klimatycznym miejscu, w starej willi tuż przy głównym skrzyżowaniu na ul. Hallera. Lokalizacja jest świetna, pod samą restauracją można zaparkować, a w cieplejszy dzień usiąść wygodnie w ogródku.

trattoria pasta 5 trattoria pasta 6 trattoria pasta 9Wnętrze Trattorii jest przyjemne, dwa najważniejsze elementy stanowią kraciaste obrusy oraz wiszące na ścianach duże fotografie pochodzące ze starych włoskich filmów. Bo właśnie filmy są motywem przewodnim jednej z bardziej pomysłowych kart, jakie miałem okazję do tej pory spotkać. Menu podzielono na takie działy jak: blok reklamowy (przystawki), filmy sensacyjne (makarony), filmy noir (dania główne), musicale (dodatki), komedie romantyczne (sałatki) oraz kino moralnego niepokoju (pizze). Wszystko to, jak informuje karta, w atmosferze włoskiego kina lat 60-tych.

trattoria pasta 10Nas jednak standardowe menu specjalnie nie interesowało, ponieważ mieliśmy spróbować trzech pozycji, które będą dostępne podczas Restaurant Week w dniach od 11 do 17 maja w cenie 39 zł. Przygotowane dla nas pozycje to: Insalata con fegatini, cipolla caramellizzata, fragole al balsamico, jako danie główne Strozzapreti di maiale  i na deser Torta Caprese.

Pierwsze, co rzuciło się nam w oczy po zajęciu stolika, to naprawdę świetna, niemal wzorowa obsługa. Przyklejony, ale nie sztuczny uśmiech, szybkie działanie i doskonałe maniery. Na napoje czekaliśmy może minutę, a na pierwsze danie maksymalnie dziesięć.

trattoria pasta 1Sałatka z wątróbką, truskawkami, karmelizowaną cebulą i kremem balsamicznym, czyli kompozycja dość prosta, klasyczna, ale mimo to pozytywnie zaskakująca połączeniami. Usmażona w punkt, delikatnie różowa wątróbka doskonale komponowała się tutaj ze słodkimi truskawkami, a dobrym dopełnieniem była wyrazista czerwona cebulka. Właściwie mogę mieć jedno ale, typowe dla mnie – za dużo zieleniny. Mieszanki sałat mogłoby być spokojnie o połowę mniej, a nikomu nic by się nie stało.

trattoria pasta 2 trattoria pasta 3 trattoria pasta 4Strozzapreti di maiale, a więc czosnek, paski polędwiczki wieprzowej, gorgonzola, parmezan, śmietana, suszone pomidory i pietruszka. Niewiele więcej mi trzeba. Wyrazisty, ostry smak gorgonzoli robi tu największą robotę. Doskonały, kremowy sos dokładnie oplata każdą cząstkę makaronu i idealnie współgra z soczystymi kawałkami polędwiczki. Pozycja warta naprawdę sporych pieniędzy.

trattoria pasta 8Torta caprese na deser, czyli ciasto czekoladowe z dodatkiem orzechów. Przypomina mi nieco brownie, ale jest delikatniejsze, o wiele lżejsze. Idealne podsumowanie udanego obiadu, choć ciężko jest zjeść wszystkie trzy dania na raz.

Trattoria Pasta&Vino to bardzo przyjemne miejsce zarówno na szybki obiad, jak i romantyczną kolację z ukochaną. Ciekawa propozycja kuchni włoskiej, bez konieczności pchania się na Rynek. Jak najbardziej godna polecenia.

ranking3

Trattoria Pasta&Vino

Racławicka 13

facebook.com/Trattoria-Pasta-Vino

www.trattoriapastavino.pl

Total 3 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments