6 C
Wrocław
piątek, 29 marca, 2024

TOP 12 – najciekawsze miejsca w 2015 roku

Miniony – 2015 rok, był dla bloga pierwszym pełnym w historii działalności, a do tego niezwykle udanym. Wrocławskie Podróże Kulinarne odwiedzono niemal 2 miliony razy, a liczba unikalnych użytkowników w jednym miesiącu przekroczyła 50 tysięcy. W porównaniu z liczbą wejść na początku roku, obecnie jest ona prawie trzykrotnie większa. Na Facebooku przekroczyliśmy 23 tysiące osób, które nas obserwują, natomiast na Instagramie jest to ponad 6 tysięcy. Tyle suchych faktów. Najważniejsze jest to, że udało mi się zrealizować cel wrzucania przynajmniej czterech relacji tygodniowo. Czasami było ich sześć, a w szczytowym momencie nawet siedem. Cieszy mnie bardzo fajna interakcja z Wami, czyli czytelnikami bloga. Cieszą opinie – zarówno te pozytywne, jak i krytyczne uwagi, których nie brakuje, a z których staram się wyciągać wnioski. Dzięki wielkie za wszystko w roku 2015, zapraszam oczywiście do odwiedzania w nowym. Krótko podsumowując poprzedni rok chcę Wam przedstawić 12 miejsc, które najbardziej urzekły mnie kulinarnie. Większość miejsc to oczywiście restauracje wrocławskie, ale w zestawieniu znalazło się także miejsce dla lokali ze Szczecina, Barcelony i Lublina.

Podróże poza Wrocław to cel na kolejny rok. Chciałbym wrzucać na blog jak najwięcej relacji z polskich i światowych restauracji, aby poszerzać swoją wiedzę i doświadczenie, tak potrzebną do rzetelnej oceny kolejnych potraw. Wszystkiego dobrego w 2016 roku.

Pappatore

W tym roku dla restauracji prowadzonej przez Krystiana Skwierza zabrakło jeszcze miejsca w przewodniku Gault&Millau, ale spodziewam się, że w edycji na rok 2017 Pappatore wyląduje tam z przynajmniej jedną czapką. Świetna kuchnia, korzystanie z lokalnych produktów oraz warzyw uprawianych we własnym ogródku, a do tego ambitny kucharz serwujący klasyczna kuchnię według własnej koncepcji.

IMG_1097

Wietrzna 24 | relacja na WPK

Warsztat Food&Garden

Oryginalna lokalizacja, pomysłowy kucharz Maksymilian Krupa i bardzo smaczne jedzenie w przyzwoitych cenach. Jeden z lokali wpisujących się w trend wyprowadzania restauracji poza ścisłe centrum miasta.

IMG_8385

Niedźwiedzia 5 | relacja na WPK

Di Cafe Deli

Najlepsza śniadaniownia we Wrocławiu. Profesjonalna obsługa, niebanalne połączenia smakowe i śniadania podawane przez cały dzień.

di 10

Sky Tower | relacja na WPK

Dinette

Restauracja matka dla wspomnianego wcześniej Di. Zmieniające się kilka razy do roku menu, najwyższej jakości sezonowe produkty i luźna atmosfera. To cechy wyróżniające Dinette spośród innych restauracji.

IMG_9973

Sky Tower | relacja na WPK

Nadodrze Cafe Restro Bar

Osiedle Nadodrze stało się w ostatnim czasie centralnym punktem rozwoju wrocławskiej kultury oraz gastronomii, nie mogło więc w moim zestawieniu zabraknąć restauracji Nadodrze. Miejsce niekoniecznie dla studentów, z nie najniższymi cenami, ale bez zadęcia, no i smaczne.

IMG_9911

Drobnera 26 a | relacja na WPK

Kres

Urzekło mnie to miejsce, od pierwszego momentu. Wybaczam nawet pewne nieogarnięcie obsługi. Jedzenie przywołuje wspomnienia najlepszych wakacji u babci, z prawdziwym, domowym jedzeniem zza wschodniej granicy. Trochę dań gruzińskich, trochę ukraińskich i litewskich, a od wszystkiego bije prawda.

kres 1

Ofiar Oświęcimskich 19 | relacja na WPK

Masala Grill&Bar

Wysoki poziom od lat. Indyjska kuchnia w najlepszym wydaniu we Wrocławiu i jedna z tych rynkowych restauracji, do której nie jest wstyd zabrać znajomych na obiad. 

zdjecie 2

Kuźnicza 3 | relacja na WPK

Pinola

Pinola wspina się po szczeblach wrocławskiej gastronomii po cichu, jakby w cieniu, ale z roku na rok proponuje swoim klientom coraz lepsze jedzenie. W kuchni prowadzonej przez pomysłowego Piotra Arasymowicza można się zakochać. Menu oferuje wyśmienite dania oparte na sezonowych produktach, a jeśli lubicie być zaskakiwani, to miejsce zdecydowanie dla Was.

pinola 5

Ferio Gaj | relacja na WPK

Le Chef

Kolejne z miejsc, o którym nie jest zbyt głośno, ale broni się poziomem jedzenia. W zmiennym, sezonowym menu wykorzystywane są oryginalne oraz nieco zapomniane składniki, jak choćby perliczka czy listopadowa gęś, a wszystko to na urokliwej ulicy Więziennej.

IMG_6647

Więzienna 31 | FB

La Paradeta

Przyjechać, zjeść, zakochać się. Tak właśnie działa wizyta w barcelońskiej La Paradecie. Wystarczy ustawić się w kolejce jeszcze przed otwarciem, a później odczekać swoje, aby zjeść genialne, świeżutkie, dopiero co wyłowione owoce morza w bardzo przystępnej cenie. Podczas wycieczki do Barcelony – wizyta w La Paradecie, najlepiej na El Born, obowiązkowa.

zdjecie 2

Barcelona, C/ Comercial 7 | relacja na WPK

Il Rifugio

W 2015 roku nie było mi danej jeść lepszej pizzy, niż tej z lublińskiego Il Rifugio. Niewielka pizzeria prowadzona przez Sardyńczyka na parterze w domu mieszkalnego na osiedlu domków jednorodzinnych. Panuje tu domowa atmosfera, a przede wszystkim jest wybitnie pod względem smakowym. 

zdjecie 2 (2)

Lublin, ul. Oczki 3 | relacja na WPK

Dzika Gęś

Tak jak bardzo tęsknię za prawdziwą domową kuchnią, tak bardzo cieszę się, kiedy uda mi się trafić na takową w jakiejkolwiek restauracji. W szczecińskiej Dzikiej Gęsi dania wychodzące z kuchni smakują jak te babcine, i to największa siła tego miejsca.

IMG_1462

Szczecin, P. Orła Białego 1 | relacja na WPK

Total 10 Votes
5

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły