Najlepsze pączki we Wrocławiu – TOP 7


To jeden z najtańszych testów, z których wyłonił się konkretny subiektywny ranking na tym blogu, a przy okazji chyba najprzyjemniejszy. Słodycze to moja miłość od dzieciństwa, momentami myślę sobie, że po prostu uzależnienie. W końcu każdy musi się od czego uzależnić. W poszukiwaniu wrocławskiego pączka idealnego odwiedziłem w sumie ponad 20 piekarni, cukierni i niewielkich zakładzików, z których wyłoniłem siedem najlepszych.

Zasady były proste – w każdym miejscu kupuję jednego pączka, zjadam go od razu i oceniam na bieżąco. Nie bawiłem się w przyznawanie punktów za styl, wygląd i smak. Postanowiłem umieścić w rankingu tylko te pączki, które całościowo wywarły na mnie  najlepsze wrażenie. Miejsca, które poddałem testom po części wybrałem sam, po części sugerowałem się Waszymi, czytelników poleceniami. Przez tydzień poprzedzający Tłusty Czwartek doszło mi pewnie kilka kilogramów, ale warto było.

STARA PĄCZKARNIA

Cena – 2,50 zł

Nadzienie – malinowe

Świdnicka 24 | FB

Zupełnie nowe miejsce we Wrocławiu, ale już popularne, a do okienka na ulicy Świdnickiej ustawiają się spore kolejki. Nie może być jednak inaczej, skoro pączki w Starej Pączkarni, niewielkiej sieci, posiadającej swoje lokale także w Szczecinie oraz Toruniu, wyrabiane są na oczach klienta, smażone na bieżąco i wydawane jeszcze ciepłe. W dodatku w kilkunastu smakach, m.in. z adwokatem, morelą i bananem.

Pączek o innym od tradycyjnego kształcie. Wybrałem opcję z malinami…. i mnie zatkało. Ciasto mięciutkie i bardzo smaczne, konfitura wyrazista, nie za słodka, proporcjonalnie rozłożona i w sporej ilości, a skórka przyjemnie błyszczy. No i najlepsze na koniec – pączek był jeszcze ciepły, bo cały urok tego miejsca polega na tym, że otrzymujemy świeżutkiego pączka i nie chcemy czekać na powrót do domu. Zjadamy go od razu.

stara pączkarnia1 stara pączkarnia 2

CUKIERNIA CAROLIN&SIMON

Cena – 2,20 zł

Nadzienie – toffi

Partyzantów 16 a | FB

Cukiernia Carolin&Simon po cichu, bez wielkiego rozgłosu, od 45 lat cieszy podniebienia wrocławian. Pączek z nadzieniem toffi został szczodrze oblany dość grubą warstwą lukru, a dodatkowo posypany kawałkami białej czekolady. A białą czekoladę lubię jak mało co. Najważniejsze jest jednak ciasto – genialne, lekkie i puszyste, bez śladu tłuszczu. Samo toffi, w nieprzesadnej ilości, ale cudnie lejące się podczas kolejnych gryzów, doskonale uzupełnia całość. Nigdy wcześniej tutaj nie byłem, ale będę wracać.

carolin simon

PIEKARNIA KRAJEWSCY

Cena – 2 zł

Nadzienie – powidła śliwkowe

Pobożnego 20

Piekarnia z Nadodrza, posiadająca certyfikat „Złoto Nadodrza”, serwująca klasyczne pączki lwowskie. Właśnie pączek lwowski z nadzieniem śliwkowym urzekł mnie od pierwszej chwili, kiedy znalazł się w moich rękach. Pączki z Piekarni Krajewscy są cudownie puszyste i lekkie jak piórko, a w środku dość zwartego ciasta skrywają całe mnóstwo słodkiej konfitury. Nie można się dziwić, że rok temu zniknęły z półek w ciągu 15 pierwszych minut sprzedaży.

krajewscy

CUKIERNIA BISKUPIN

Cena – 1,90 zł

Nadzienie – toffi

Olszewskiego 77 | FB

Pierwszy z testowanych pączków i od razu strzał w dziesiątkę. Ma dość ciemną, chrupiącą skórkę, wyraźnie zaznaczoną od pieczenia obwódkę i genialnie zbalansowane toffi. Może minimalnie za dużo lukru, ale w końcu to Tłusty Czwartek, więc nie ma co narzekać na nadmiar cukru.

biskupin

CUKIERNIA GONDEK

Cena – 1,70 zł

Nadzienie – róża

Krzywoustego 302 | FB

Gondek to moje dziecięce wspomnienie. To stąd na mój urodzinowy stół trafiały torty z coraz większą ilością świeczek. Najtańszy z całego zestawienia pączek wcale nie jest najgorszy. Wręcz przeciwnie, zajmuje miejsce w czołówce dzięki nie za słodkiej marmoladzie, która w połączeniu z różą wytwarza piękny aromat. Sprężyste, mocno drożdżowe i puszyste ciasto zostało przykryte lukrową pokrywą. Jest bardzo dobrze.

gondek

CUKIERNIA U SPYCHAŁY

Cena – 2 zł

Nadzienie – róża

Pereca 12

Ah, to delikatne ciasto. Porządnie zrumienione, solidnie nadziane konkretną ilością słodkiej róży i przyozdobione lukrową maziają. Miękkość wnętrza miesza się tu zalotnie z chrupkością skórki. 

spychała

CUKIERNIA POD TRUMIENKĄ

Cena – 2 zł

Nadzienie – róża

Curie-Skodowskiej 51 | FB

Trumienka balansowała na granicy znalezienia się i nieznalezienia się na liście. Tutejsi cukiernicy podpadli mi tym, że pozwolili pączkom nazbyt – nie za bardzo, ale jednak – nasiąknąć tłuszczem. Poza tym jest poprawnie, a właściwie to bardzo smacznie. Tego uderzenia smaku róży nie zapomnę na długo.

trumienka

Total 42 Votes
11

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments