Bar u Królika, czyli wszyscy na pierogi!



Uwielbiam takie odkrycia. Odkrycia i zaskoczenia zarazem, że w całym tym zalewie kiepskich barów z niby domowym jedzeniem, komuś jeszcze się chce karmić ludzi domowo, na poziomie, bez ściemniania. Bar u Królika, bo o nim mowa urzeka prostotą i smakiem, a przecież o to właśnie chodzi w takich miejscach.

IMG_4850

Królik, bo stawiam, że w taki sposób o barze mówią miejscowi, to czterostolikowy lokalik opanowany przez wydobywające się z niewielkiej kuchni cudne aromaty. Takie, co to pamiętacie z babcinej kuchni. To taki skromniutki bar pośród morza nowych osiedli wybudowanych na Krzykach przez ostatnie lata. 

IMG_4845

Wszystko robią tu na miejscu, w tej malutkiej kuchence na zapleczu, i to jak robią! Mój barszcz ukraiński (6 zł) przypomina mi ten przygotowywany przez moją mamę. Może i nie napakowany nieprzyzwoitą ilością dodatków, taki spolszczony, ale pysznie słodki, warzywny i gęsty. Trudno narzekać także na barszcz z uszkami (12 zł), a właściwie to z całą furą smakowitych uszek. Jest tak buraczany i czosnkowy jak tylko może być, rozgrzewający i delikatnie piekący w przełyk.

IMG_4837 IMG_4846

Prawdziwa eksplozja zaczyna się przy solidnie okraszonych ledwie co usmażoną cebulką pierogach. Ruskie (10 zł) nie są jedynie ziemniaczaną papką. Ktoś U Królika wie, że do smaku potrzebna jest spora ilość twarogu, no i pieprzu co niemiara. Zresztą, za ciasto również nie zabrała się pierwsza lepsza amatorka. Stawiam, że to jakaś Pani Krysia, albo Marysia, co to takie same pierogi wyrabia na weekend wnuczkom. Farsz skrywa się w cienkim jak kartka papieru cieście, którego konsystencja ustawiona jest idealnie na utrzymanie całego wkładu wewnątrz. Mięsne (13 zł) z wołowiną, która dopiero co została wyłowiona z wywaru, są niemalże kremowe, wyraziste i z potwornymi ilościami cebulki. To są pierogi przez duże P.

IMG_4838 IMG_4842

Na koniec jeszcze kotlet mielony po tatarsku (20 zł), ułożony na delikatnym piure, polany sosem z cebulą. To taki mielony plus, jak te pieniądze od rządu, z dodatkową papryką, ogórkiem kiszonym i cebulą, które pozwalają na nowe doznania. Taki mały skarb kulinarny, zresztą w sumie wcale nie taki mały, bo z jego drugą połówką miałem już problemy. 

IMG_4847

Bar u Królika to kolejne z tych miejsc z domowym jedzeniem, które obok Domowych Obiadów na Sępa Szarzyńskiego stawiam za wzór. To tutaj właściciele do spółki z paniami kucharkami pokazują, że za 10 zł można zrobić ruskie jak w domu, a może i lepsze, że mielony to soczysty kawał dobrze doprawionego i usmażonego na świeżo mięsa, a zupy niekoniecznie pochodzą z gotowca. Wpadajcie do Królika, ręczę za nich własną głową.

ranking5

Bar u Królika

Wawrzyniaka 9 B

facebook.com/BaruKrolikaWroclaw
U Królika Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Total 2 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments