Menu WROCŁAW RESTAURANT WEEK – Ahimsa


Przed nami ostatnia prosta do rozpoczęcia festiwalu Restaurant Week, który startuje już pierwszego kwietnia. Od jakiegoś czasu przedstawiam Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział wezmą 22 restauracje ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna, Alyki, La MaddalenaVilla Bianco, La Folie i Brasserie 27. Dzisiaj jedyna w pełni wegańska restauracja w gronie biorących udział w festiwalu – Ahimsa.

12803209_1294998853850785_1136593879927551592_n

MENU RESTAURACJI AHIMSA

Przystawka

Zupa Tom Kha

lub

Carpaccio z buraka

Danie główne

Massaman curry z makaronem udon i birmańskim tofu

lub

5 falafeli, mirza ghasemi, ryż lub chlebek arabski

Deser

Ciasto pomarańczowe z bitą śmietaną z mleka kokosowego

lub

Dwie słodkie kulki daktylowo-kokosowo-sezamowe

Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl

Ahimsa jest drugim lokalem właścicieli baru Najadacze.pl, który w bardzo szybkim tempie zdobył sobie popularność wśród wrocławskich wegan, głównie ze względu na ciekawe połączenia smakowe, a także bardzo przystępne ceny oraz szybkość obsługi. Słowo Ahimsa pochodzi z Sanskrytu i w hinduizmie, buddyzmie oraz dżinizmie opisuję zasadę niekrzywdzenia ludzi i zwierząt.

Ahimsa to w 100% roślinna i orientalna kuchnia, którą zachwalają nie tylko weganie, ale cenią sobie również miłośnicy mięsa, dla których spotkania z restauracją ze Świętego Antoniego stanowi często pierwszy kontakt z wegańskimi potrawami. W standardowej karcie znajdują się min. indyjskie Thali i dosa, tajskie curry, arabskie falafele i hummus, owocowe smoothies, szejki oraz wegańskie organiczne wina.

Pomysł na restaurację Ahimsa jest prosty, oparty 100% na roślinnych produktach, komponowanych w orientalny sposób. Wziął się z miłości właścicieli do dalekich podróży, a w szczególności na Bliski i Daleki Wschodu. Podróże okazały się w tym wypadku najlepszymi kulinarnymi inspiracjami.

Festiwalowe menu zgadza się od A do Z z filozofią prezentowaną w Ahimsie od początku działalności. Wegańskie klasyki w azjatycko-arabskim wydaniu. Mamy więc i aromatyczną, pełną dodatków, ostrą zupę Tom Kha, irański przysmak z bakłażanów mirza ghasemi, podany z falafelami, a także tradycyjne massaman curry, serwowane nietypowo, bo z makaronem udon.

LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK

Ahimsa

Św. Antoniego 23

facebook.com/ahimsarestaurant

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments