Menu WROCŁAW RESTAURANT WEEK – Restauracja Spichlerz (Zamek Topacz)


To już ostatnie chwile przed rozpoczęciem festiwalu Restaurant Week, który startuje już pierwszego kwietnia. Od dwóch tygodni przedstawiam Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział wezmą 22 restauracje ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna, Alyki, La MaddalenaVilla Bianco, Ahimsa, Studio Culinary Solutions, La Folie i Brasserie 27. Te restauracje już Wam przedstawiłem, tym razem czas na Restaurację Spichlerz w Zamku Topacz.

12803209_1294998853850785_1136593879927551592_n

MENU RESTAURACJI SPICHLERZ

Przystawka

Jajka gotowane w niskiej temperaturze z ziemniakami truflowymi, jarmużem i szczawikiem krwistym

lub

Krem z topinamburu z kompresowaną gruszką i białą rzodkwią

15235_1163024237043775_5442670911951817287_n 10649749_1163024300377102_6788783155000909479_n

Danie główne

Wieprzowina duszona z puree ziemniaczanym, dymką, chrupiącym porem i chrzanem

12140780_1163024810377051_236813181788700000_n

Deser

Suflet orzechowy z lodami miodowymi i makiem

12321200_1163026547043544_1627058187821197497_n

Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl

Znajdująca się w Zamku Topacz Restauracja Spichlerz to miejsce, w którym tradycja w idealnych proporcjach łączy się z nowoczesnością. Jej koncepcja opiera się na zaprezentowaniu kuchni polskiej we współczesnej odsłonie. Restauracja mieści się w historycznym budynku, który niegdyś był spichlerzem, a obecnie – całkowicie odnowiona – zachowała dawną nazwę i niezwykły klimat, nawiązując tym samym do historii i tradycji tego miejsca.

W Restauracji serwowane są tradycyjne, polskie dania, tworzone na podstawie historycznych receptur, ale z uwzględnieniem nowoczesnych metod. Gotowanie w niskiej temperaturze, wykorzystywanie wyjątkowych ziół i przypraw oraz serwowanie takich przysmaków jak kaczka, kozi ser czy dorsz to tylko niektóre z wyróżników Restauracji Spichlerz.

W ramach WROCŁAW RESTAURANT WEEK, Restauracja Spichlerz przygotowała festiwalowe menu składające się z lekkiej przystawki lub zupy, dania głównego i deseru.

Na początek jajko gotowane w niskiej temperaturze, serwowane z ziemniakami truflowymi, jarmużem i szczawikiem krwistym. Dla wielbicieli zup przygotowany został krem z topinamburu z kompresowaną gruszką i białą rzodkwią. Z kolei na amatorów tradycyjnie polskich, dań mięsnych czekać będzie wieprzowina duszona z puree ziemniaczanym, dymką, chrupiącym porem i chrzanem. A na wszystkich łasuchów suflet orzechowy z lodami miodowymi i makiem. 

Szefem Kuchni w Restauracji Spichlerz jest Krzysztof Obliński, który od blisko 5 lat tworzy wyjątkowe potrawy, zaskakujące podniebienia gości restauracji. Pomimo młodego wieku, posiada duże doświadczenie w pracy w kuchni, cechuje go niezwykła pasja i nieszablonowe podejście do gotowania. W dużej mierze dzięki niemu Restauracja Spichlerz zyskuje uznanie licznych gości z kraju i zagranicy.

LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK

Restauracja Spichlerz

Główna 12, Ślęza

facebook.com/zamektopacz

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments