Menu WROCŁAW RESTAURANT WEEK – Vivian Restaurant


Przed nami już tylko kilka godzina do rozpoczęcia festiwalu Restaurant Week. Od ponad dwóch tygodni przedstawiam Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział wezmą 22 restauracje ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna, Alyki, La MaddalenaVilla Bianco, La Folie, Restauracja Spichlerz i Brasserie 27. Pora na kolejną restaurację wnoszącą gastronomię w centrach handlowych na wyższy poziom – Vivian Restaurant.

12803209_1294998853850785_1136593879927551592_n

MENU RESTAURACJI VIVIAN

Przystawka

Zielone szparagi • truskawki • jajko w koszulce • emulsja z palonego masła • bułeczka parmezanowa

Danie główne

Karmelizowana pierś z kaczki • purre z fioletowej marchewki • polenta • sos z wina madera

lub

Filet z Molwy sous vide • czarna soczewica • olej słonecznikowy z Olejarni • purre szpinakowe

Deser

Pascha • lody jeżynowe • beza • ziemia czekoladowa • sos jeżynowy

Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl

Choć na wrocławskiej scenie gastronomicznej Vivian gości od niedawna, to dzięki unikalnej atmosferze restauracja znajdująca się w Magnolii zyskała stałe grono klientów.
Vivian Restaurant to pasja do prawdziwego gotowania, szacunek do produktu oraz ścisła współpraca z lokalnymi dostawcami. Szef kuchni i jego zespół to miłośnicy dobrego smaku, mający świeże spojrzenie na techniki obróbki produktów oraz wybór najlepszych naturalnych składników. Całość zawsze wieńczy wyjątkowa kompozycja na talerzu, która przy stoliku gości otrzymuje status dzieła sztuki, a delikatny aromat staje się przewodnikiem kulinarnej podroży.

IMG_1904
Nazwa i wystrój restauracji to hołd złożony znakomitej amerykańskiej fotograf – Vivian Maier, niani urodzonej w Nowym Jorku, która w latach 50-tych w chwilach wolnych od pracy fotografowała otaczający świat, głównie Chicago. Zdjęcia dopiero niedawno ujrzały światło dzienne i od razu stały się hitem, choć sama Vivian już tego nie doczekała.
Vivian to miejsce zapewniające spokój ciała i duszy z dala od zgiełku centrum handlowego, nie tylko podczas zakupów. To świetne miejsce na śniadanie i obiad, a także na aromatyczną kawę ze znajomymi. Tu nie ma miejsca na tanie kompromisy rodem z sąsiadujących fast foodów. Vivian wywołuje uśmiech na twarzy podczas jedzenia, o czym przekonałem się dwukrotnie wcześniej, próbując zarówno śniadania, jak i lunchu.

Festiwalowe menu przygotowane przez Szefa Kuchni Vivian Restaurant to pokaz jego umiejętności przygotowywania dań przy użyciu różnych technik kulinarnych oraz zabaw z teksturą i smakiem. Zaskakuje już przystawka, somponowana ze szparagów, truskawek i jajka w kozulce, ale prawdziwe uderzenie przychodzi wraz z daniem głównym, a właściwie jego dwoma wersjami. Pierwsza to uwielbiana w Vivian kaczka, drugą jest molwa z czarną soczewicą i puree szpinakowym, a więc ryba niieczęsto stosowana w polskich restauracjach. Ciekawostką jest także deser w formie wielkanocnej paschy.

LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK

Vivian Restaurant

Legnicka 58

facebook.com/VivianRestaurant

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments