Najlepsze restauracje WROCŁAW RESTAURANT WEEK


Niektórzy goście wciąż żyją jeszcze świetnymi, trzydaniowymi doświadczeniami restauracyjnymi, jakie było im dane przeżyć podczas wiosennej edycji Wrocław Restaurant Week, a kilka restauracji żyje wyróżnieniami otrzymanymi podczas oficjalnego zakończenia festiwalu. Podczas imprezy kończącej, 18 kwietnia w Szklarni, organizatorzy rozdzielili przyznane przez gości festiwalu nagrody.

12803209_1294998853850785_1136593879927551592_n

Na początek jednak kilka robiących wrażenie cyferek.

Trzecia wrocławska edycja Restaurant Week odbywała się w 22 restauracjach w całym Wrocławiu, w których dokonano 7235 rezerwacji na trzydaniowe, co stanowi niemal 50% wzrost zainteresowania festiwalem w stosunku do edycji październikowej, a jednocześnie pokazuje jak duże zmiany w świadomości klientów restauracji zachodzą. Większa ich część rozumie ideę RW – promowania dobrych jakościowo produktów, talentu kucharza oraz jego pomysłowości.

Głosowanie na najlepsze spośród wrocławskich restauracji odbywało się internetowo, a każdy gość po wizycie w lokalu, w specjalnej ankiecie mógł zamieścić swoje oceny oraz uwagi lub pochwały. Na podstawie zebranych głosów wybrano miejsca z najwyższymi średnimi ocen od gości w czterech kategoriach.

W tej najważniejszej, na najlepszą wrocławską restaurację Restaurant Week, najlepsze oceny zebrała restauracja ALYKI.

Najlepsza restauracja – Restauracja Alyki (Powstańców Śląskich 95, Sky Tower)

Tasting menu przed festiwalem Restaurant Week w restauracji Alyki we Wrocławiu

Foto – Łukasz Majchrowski (Food2)

Znajdująca się na parterze Sky Tower restauracja ALYKI to miejsce, które powstało z miłości do jedzenia i podróżowania do miejsc tych najbliższych, jak i całkiem odległych. W Alyki mamy możliwość poznawać nowe smaki oraz delektować się ich nietypowymi połączeniami. Efekt poszukiwań właścicieli oraz Szefa Kuchni, zarówno tych kulinarnych, jak i podróżniczych, znajduje odzwierciedlenie w karcie menu, w której możemy znaleźć dania kuchni polskiej, a także inspirowane licznymi podróżami. Wyznacznikiem pracy Szefa Kuchni Pawła Błaszczyka jest podawanie dań lekkich i zdrowych, przygotowywanych z naturalnych, sezonowych składników najwyższej jakości. 

Kolejne miejsca zajęły: drugie – Villa Bianco Steak&Lobster, trzecie – Restauracja Spichlerz. Poza główną kategorią, rozdane zostały także trzy wyróżnienia – za atmosferę, obsługę oraz jedzenie.

Najlepsze jedzenie – Dinette (Powstańców Śląskich 95, Sky Tower)

Dinette

Foto – Jakub Roskosz

Dinette to miejsce z charakterem, stylowe i pełne życia, choć przecież tak niewielkie i usytuowane podobnie jak Alyki w Sky Tower, tyle że na jego pierwszym piętrze. Powstało z przyjemności, jaką daje pyszny posiłek, z radości odkrywania nowych smaków, z umiłowania prostoty i naturalności oraz satysfakcji z twórczego i zdrowego gotowania. Serwowane w Dinette dania, to wariacje na temat współczesnej kuchni międzynarodowej. Za autorskim, lekkim i inspirującym menu, opartym na świeżych i naturalnych produktach, w którym klasycznym, dobrze znanym smakom, towarzyszą intrygujące składniki, stoi utalentowany, ale doświadczony już Szef Kuchni Paweł Bieganowski.

Najlepsza obsługa – La Maddalena (Włodkowica 9)

Restauracja położona w samym sercu Dzielnicy Czterech Wyznań zachwyca magicznym klimatem oraz kuchnią łączącą cudowne smaki Sardynii i Korsyki. Menu zbudowane jest w oparciu o wysokiej jakości produkty kojarzące się z kuchnią włoską i francuską, a specjalnością menu są ryby i owoce morza. Szef Kuchni Damian Blidź stara się promować łączącą w sobie klasykę i nowoczesne sposoby przygotowywania dań kuchnię fusion.

Najlepsza atmosfera – Restauracja Spichlerz (Główna 12, Ślęza)

15235_1163024237043775_5442670911951817287_n-768x576

Znajdująca się w Zamku Topacz Restauracja Spichlerz to miejsce, w którym tradycja w idealnych proporcjach łączy się z nowoczesnością. Jej koncepcja opiera się na zaprezentowaniu kuchni polskiej we współczesnej odsłonie. Restauracja mieści się w historycznym budynku, który niegdyś był spichlerzem, a obecnie – całkowicie odnowiona – zachowała dawną nazwę i niezwykły klimat, nawiązując tym samym do historii i tradycji tego miejsca.

Kolejna edycja wrocławskiego festiwalu Restaurant Week planowana jest na październik.

Zwycięskie restauracje zostały nagrodzone sesją stylizowanej fotografii dań od firmy Kaszamanna, zestawami kaw od firmy Etno Cafe, voucherami na szkolenia od firmy GoForward, voucherami na gry zespołowe od firm SkyBowling i Zona 71, a najlepszy Szef Kuchni otrzymał ręcznie robiony nóż Szefa od firmy Bladowski.

Partnerami medialnymi festiwalu, poza moim blogiem, były portale wroclaw.pl, smakiwroclawia.pl, haveabite.in, tuwroclaw.pl, Magazyn Kocioł, a w promocji wydarzenia uczestniczyli m.in. blogerzy Venila Kostis, Jakub Roskosz, SecondHand Dandy, KuchniawFormie, marycoocing, Codziennie FIT, Food2, jatutylkojem.pl, Mortycja oraz Andrzej Jóźwik, zespół The Dumplings, Szymon Sikorski oraz Tomasz Sysło.

Total 1 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments