EkoBazar – darmowe warsztaty z rozszerzania diety dziecka


Kiedy pod koniec wakacji na Tęczowej wystartował EkoBazar, nie do końca wiedziałem czego spodziewać się po nowym wydarzeniu na wrocławskiej mapie gastronomicznej. Zastanawiałem się czy EkoBazar pójdzie w stronę tradycyjnego bazarku ze świeżymi produktami, czy bardziej Wrocławskiego Bazaru Smakoszy, tworząc skupioną wokół wydarzenia społeczność, ze sporą ilością wydarzeń towarzyszących. Po kilku miesiącach wygląda na to, że górę bierze ta druga opcja, i dobrze.

Czym jest w ogóle EkoBazar? To inicjatywa zrzeszająca rolników i producentów ekologicznej żywności, ułatwiająca wrocławianom zakupy wytwarzanych przez nich produktów w 100% ekologicznie certyfikowanych. Pieczywo, soki, przetwory, owoce, warzywa, mięso, miody, to tylko wycinek tego, co wystawiane jest w każdą sobotę od 8 do 16 na ulicy Tęczowej 57.

2ekobazar

EkoBazar to jednak nie tylko wystawiający się producenci żywności, ale i sporo imprez towarzyszących. Jedna z nich – darmowe warsztaty z rozszerzania diety dziecka, które odbędą się 12 listopada, zaciekawiły mnie najbardziej. Jako że nasz Kazik ledwie skończył dwa lata i codziennie staramy się wpajać mu dobre jedzeniowe nawyki, co niestety – ze względu na jego upór – nie zawsze wychodzi, z wielką chęcią wyruszę w sobotę na EkoBazar wysłuchać wykładu Małgorzaty Talagi-Duma z portalu jedzzglowa.pl, która zajmuje się psychologią jedzenia oraz edukacją żywieniową.

Każdy, kto wprowadza swoje dziecko w świat nowych pokarmów, zdaje sobie sprawę z tego, jak ciężkie zadanie, składające się na bardzo długi proces, go czeka. Dlatego też warto posłuchać kogoś doświadczonego w temacie, podpytać, wymienić uwagi z innymi uczestnikami warsztatów.

Warsztaty odbędą się w sobotę 12 listopada, w dwóch oddzielnych turach – o 10.00 i 12.00, podczas EkoBazaru na ul. Tęczowej 57

Tematy, które zostaną poruszone w trakcie warsztatów:

1. Rozszerzanie diety dziecka – krok po kroku
– Kiedy należy rozpocząć rozszerzanie diety? Skąd wiadomo, że dziecko jest gotowe?
– Aktualne zalecenia dotyczące żywienia niemowląt.
– Zmiany w schemacie żywienia dzieci w 2014 i 2016 roku.
– Jak podawać gluten, cytrusy, produkty alergizujące?
– Jak przygotować pierwsze posiłki? praktyczne porady
– Wieczny dylemat młodego rodzica, co wybrać słoiczki, czy dania domowe?
– Czy wszystkie produkty spożywcze „dla dzieci” są dobrym wyborem? Jak czytać etykiety i świadomie wybierać jedzenie dobrej jakości?
– Jak podawać nowe pokarmy? Łyżeczka, rączka- argumenty za i przeciw.
– Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez rodziców, opiekunów i jakim im zaradzić?
– Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw?
– Jak dbać o dietę dziecka, gdy chodzi do żłobka
2. Prawidłowe nawyki żywieniowe
– Kiedy rozpoczyna się proces kształtowania preferencji smakowych dziecka?
– Niejadki, neofobia dziecięca czy grymaszenie czyli co nas czeka po pierwszym roku życia dziecka?

Prowadząca warsztaty Małgorzata Talaga-Duma to absolwentka studiów na kierunku Psychodietetyka w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej we Wrocławiu, z dodatkowymi kursami z zakresu żywienia kobiet w ciąży i małych dzieci. Kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe, prowadząc m.in. warsztaty edukacyjno-kulinarne w placówkach przedszkolnych, szkolnych i w żłobkach, dla dzieci i personelu placówek oraz konsultacje dla dorosłych z zakresu psychologii jedzenia. Aktywnie współpracuje z Fundacją Kobieta z Brzuszkiem. Prowadzi warsztaty żywieniowe dla dzieci w ramach ogólnopolskiego projektu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, pod kierownictwem m.in. Instytutu Matki i Dziecka. Prowadzi cykliczne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 2-4 latka i 5-7 lat. Publikuje m.in. na portalach dietetycy.org.pl, mlekolandia.pl czy w magazynie M jak Mama.

 

Total 3 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments