8 miejsc, w których zjesz najlepszą pizzę we Wrocławiu.


Rok temu popełniłem tekst, w którym opisałem Wam najlepsze według mnie pizzerie we Wrocławiu. Ranking ograniczyłem do jedynie czterech pozycji, które uznałem za najciekawsze. Od tego momentu we Wrocławiu powstało kolejnych kilka interesujących pizzowych projektów, więc aby być w stosunku do Was fair, postanowiłem ów ranking uaktualnić, tym bardziej, że po kolejnych 12 miesiącach testów w zestawieniu zaszło kilka zmian. Ogólnie jakość najpopularniejszego dania we Wrocławiu poszła do góry. I całe szczęście, bo poniższe przykłady pokazują, żę pizza nie musi kojarzyć się tylko z ogromnym plackiem ze sporą ilością zeschniętego sera, jedzonym przez studentów na imprezach.

Happy Little Truck/Niezły Dym

W ciągu roku, stojący wieczorami pod multitapem Marynka Piwo i Aperitivo ogromny food truck Happy Little Truck powiększył swoje moce przerobowe trzykrotnie. Najpierw do składu doszło jeszcze jedno auto, a w czerwcu właściciele HLT otworzyli lokal – Niezły Dym. Pizzę podaje się tutaj na cieniutkim jak kartka papieru cieście, z minimalną ilością jakościowych składników. Ta pizza jest magiczna, wybitna, i cholernie uzalezniająca.

happy-little-4

HLT | relacja na WPK

Niezły Dym, Pl. Teatralny 1 | relacja na WPK

Piec na Szewskiej

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że jeśli spytacie dowolnie napotkanego mieszkańca Wrocławia o pizzę, ten automatycznie odpowie – Piec na Szewskiej. Dla wielu osób słowa pizza i Piec na Szewskiej to synonimy. Niedawno lokal przeszedł lifting, został powiększony, co pozwoliło uniknąć dzikich tłumów, które standardowo ustawiały się w kolejkach przed wejściem do Pieca. Mocno wypieczone, dość pulchne brzegi, lekko dymny posmak i cienkie do granic możliwości, delikatnie namoknięte ciasto. Ten zestaw składa się na pizzę kompletną, genialną w smaku. Mam tylko jedną uwagę – zdecydowanie do poprawki jest działalność Pieca w social media.

piec na szewskiej 7

Szewska 44-46 | relacja na WPK 

Pizzeria Si

Jedno z odkryć tego roku, pizzeria zlokalizowana pod nasypem na Bogusławskiego. Malutki lokal z kilkoma stolikami na zewnątrz, na okrągło okupowany jest przez miłośników pizzy, którzy dodatkowo mogą zaopatrzyć się w dobre piwo z okolicznych barów. Ciasto przypomina najbardziej to z HLT, jest odpowiednio słone, nieco grubsze i sztywne. Nie tyle solidny, co po prostu bardzo smaczny reprezentant swojego stylu.

FullSizeRender

Bogusławskiego 89 | relacja na WPK


Ogień

Ogień to pizzeria rzemieślnicza, przynajmniej w taki sposób określają ją właściciele. Rzemiosło jak najbardziej pasuje do Nadodrza, gdzie zlokalizowana jest pizzeria przygotowująca najlepszą odsłonę włoskiego specjału w tym rejonie miasta.

IMG_9961

Pomorska 39/1 c | relacja na WPK

Pizzeria Bube

Niewielka pizzeria prowadzona na ulicy Hallera przez rodowitego Włocha, w grudniu rozszerzyła swoją działalność o kolejny lokal, na Św. Antoniego. Menu jest szerokie, znajduje się w nim kilkadziesiąt przeróżnych pozycji opartych na oryginalnych, wysokiej jakości składnikach z Półwyspu Apenińskiego. Ciasto cieniutkie, a zarazem chrupiące, uzupełnione ledwo wyczuwalnym w smaku, ale idealnie nawilżającym pizzę sosem pomidorowym. Dobra pizza, dobra atmosfera, każdy powinien być zadowolony.

IMG_6886

Hallera 94/2 | relacja na WPK

Tutti Santi

Pizzeria, która wystartowała z wysokiego C, później hype nieco ucichł, ale to ciągle bardzo przyzwoita pizza ze składnikami z wyższej półki. Ciasto jest bardziej zbite i sztywniejsze od tych spotykanych w Piecu czy HLT, co nie zmienia faktu, że to czołówka.

tutti santi 7

Hallera 52 | relacja na WPK

Malarska 25

Jedna z tych „normalnych” pizz w tym zestawieniu, a przez normalność rozumiem nie wypiekanie pizzy w stylu neapolitańskim. Przyjemny aromat, dobrze wypieczone ciasto i odpowiednio skomponowane składniki. Dobrze jest, naprawdę.

FullSizeRender (1)

Malarska 25 | relacja na WPK

Dajemy do pieca

Taki mały bonus, bo Dajemy do pieca to nie jest tradycyjna pizzeria. Ba, to food truck stojący na Oporowie, wypiekające świetną pizzę w kształcie łódeczek w piecu opalanym drewnem. Wspaniały dymny aromat, oryginalny kształt, minimalizm w dodatkach. Kupuję to.

IMG_9177

Solskiego 8 | relacja na WPK

Total 38 Votes
13

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments