Wegańskie food trucki we Wrocławiu


Nie ulega wątpliwości, że nasza lokalna gastronomia ulega ciągłym przeobrażeniom i nieustanie się rozwija, czego dowodem choćby ponad 300 otwartych w poprzednim roku miejscówek. Powstają nowe lokale, inne nie wytrzymują konkurencji, jedne karmią dobrze, niektóre gorzej. Podobnie ma się sytuacja z popularnymi w stolicy Dolnego Śląska food truckami, czyli mobilnymi dostawcami streetfoodowego jedzenia, których w samym naszym mieście jest już ponad 40.

Rynek ulicznego jedzenia śledzę z ciekawością od dobrych kilku lat. Po początkowych emocjach związanych z pojawieniem się pierwszych gastrowozów – burgery w Pasibusie czy słynne maślane buły w ośmiu miskach, trendy rozwojowe w tym aspekcie wyznaczają głównie projekty fastfoodowe, choć oczywiście uproszczeniem byłoby użycie stwierdzenia, iż nikt nie próbuje eksperymentować. Od jakiegoś czasu na rozpoczęcie sezonu robię szybki przegląd dostępnych opcji wśród foodtruckowej braci (ostatnia tutaj), ale jeszcze nigdy nie zająłem się zbyt dokładnie wegańskimi opcjami foodtruckowymi, więc postanowiłem nadrobić zaległości.

Weganizm jako taki ciągle zyskuje na popularności. Czy to wśród celebrytów – zdobywcy Oskarów Jared Leto i Casey Afflek, prezenterka talk-show Ellen DeGeneres, piosenkarka Jennifer Lopez, czy też, co ciekawe, wśród wyczynowych atletów, rygorystycznie podchodzących do kwestii utrzymania odpowiedniej formy – jak potężny futbolista z NFL David Carter, wojownicy z UFC bracia Diaz, kilku polskich piłkarzy, a także ci, którzy karierę mają już za sobą lub uprawiają mniej wymagające sporty. Do tych pierwszych zalicza się słynny Mike Tyson, do drugich – zawodowy pokerzysta Daniel Negreanu – prawdziwa ikona tej dyscypliny. Obaj przeszli na dietę wegańską z powodów zdrowotnych.

Gdzie zatem we Wrocławiu znajdziemy wegańskie trucki?

MUSS

Mamy tu do czynienia z prostotą oferty i ścisłą specjalizacją, a że specjalizacja jest jednym z czynników prowadzących do sukcesu w gastronomii, Muss już w tym momencie zyskał sobie spore grono stałych gości. Do wyboru mamy kilka humusów i zestaw z falafelami. Sam humus w Mussie poprawia się z miesiąca na miesiąc, codziennie dostępne są różne opcje, w tym dość klasyczne, jak i bardziej ekstremalne – z mango czy harrisa z miodem. Każdego dnia ustawiają się na Zwycięskiej, gdzie karmią od rana, natomiast w weekendy pojawiają się zwyczajowo na zlotach.

GREEN BUS

To przykład młodej, zaangażowanej ekipy, która pokonała drogę od food trucka do własnego lokalu stacjonarnego, działającego od jakiegoś czasu na Dubois. W ustawiającym się na Placu Społecznym food trucku zjecie popularne streetfoodowe dania – burgery z seitanem czy tofu, pizzę z serem wegańskim, a także… wegański kebab. Nie pytajcie, też nie wiem jak smakuje.

PEPPERMINTA FOOD TRUCK

Ekipa z Wrocławia, choć często w drodze – to stali bywalcy różnego rodzaju zlotów, entuzjaści zdrowego jedzenia i prawdziwi ambasadorzy weganizmu oraz różnych akcji społecznych. Nic dziwnego więc, że oferta zmienia się dość często. Jeśli gdzieś ich złapiecie, to z pewnością będziecie mogli wybrać coś z bogatego asortymentu deserów –  lody, ciacha, owocowe tarty, także bezglutenowe i z wykorzystaniem różnego rodzaju produktów z gatunku superfood. Hitem stało się sushi z marynowanym tofu i wędzoną marchewką, a także tex-mexowe quesadille.

Skoro już o superfood mowa warto nadmienić parę słów o dostarczycielach witamin na kółkach, czyli autach proponujących owocowe koktajle, szejki i napoje, funkcjonujących w dość podobnych warunkach do wegańskich food trucków

SURF ACAI

To zdecydowanie najciekawsza propozycja z tych oferujących najzdrowsze popularne obecnie produkty, wśród których prym wiedzie uznawana za jeden z najzdrowszych owoców świata, tytułowa, bogata w antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe jagoda açaí. Do Surf Acai warto wpaść z rana w poszukiwaniu potrzebnej energii – na owocowe koktajle i poranne bowle z superfoods.

SHAKEWAVE

Stali bywalcy foodtruckowych festiwali. Ekipa, do której najczęściej wpada się po przejedzeniu, aby dać chwilę odpoczynku własnemu organizmowi. Wśród najpopularniejszych specjałów Shakewave znajdują się na pewno puszyste smoothie – detox ze szpinakiem, pomarańczą, gruszką i bananem czy orzeźwiająca frutella z pomarańczami, bananem i truskawką.

FRUTOPIA

To kolejny drink bar podróżujący po świecie, i czerpiący inspiracje z tych eskapad. Dziewczyny z Frutopii zaskoczą Was sokami z egzotycznych owoców, mroźnymi lemoniadami na upalne dni, a także specjalnymi koktajlami, stanowiącymi bomby witaminowe – Energia z guaraną przyjemnie łączy słodycz z kwasowością, Choco Loco z chia to ciężki, nieco słodki kaliber, natomiast Sunny z mlekiem kokosowym imponuje puszystą teksturą i delikatnie owocowym posmakiem.

 

Total 1 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments