Kulinarny weekend we Wrocławiu (10-12.11.2017)


Rozpoczynający się właśnie weekend upłynie nie tylko pod kątem jedzonych Rogali Świętomarcińskich, ale i ciekawych wydarzeń kulinarnych w mieście. W Hotelu Haston swoje zmagania rozpoczną młodzi kucharze, weganie powinni się ucieszyć z otwarcia drugiego lokalu Warzywniaka, a miłośnicy Bazaru Smakoszy musza przywyknąć do nowej lokalizacji. W poniedziałek natomiast będzie miała miejsce największa od dawna konferencja poświęcona gastronomii.

VI Kulinarny Rajd Mistrzów 2017

Haston City Hotel, 10 listopada od 9.00 | FB

Szósta edycja zmagań uzdolnionych polskich kucharzy pod nazwą Kulinarnego Rajdu Mistrzów. W tegorocznej edycji w głównych rolach wystąpią: sos drobiowy, sandacz i struś. Dwuosobowe zespoły, w tym dwa z Wrocławia – z restauracji Pod Papugami i Art Hotelu, będą miały za zadanie wziąć udział w konkurencji sprawnościowej oraz przygotować przystawkę i danie główne. W jury zasiądą: Jerzy Pasikowski, Marcin Budynek, Robert Sowa, Teo Vafidis, Karol Okrasa.

Otwarcie drugiego lokalu Warzywniak

Trzebnicka 12/1b, 10 listopada od 16.00 | FB

Warzywniak to mały wegański bar na Grunwaldzie, który otworzył się w styczniu tuż obok pizzerii Bravo. Nie minął nawet rok, a właściciele startują z drugim lokalem, tym razem na Nadodrzu przy ulicy Trzebnickiej. Atutem baru niewątpliwie są ceny, ponieważ wartość niewielu dan przekracza 15 zł, a z większością powinniście zmieścić się nawet w dziesięciu złotych. Warzywniak na Trzebnickiej rusza o 16.00.

Wrocławski Bazar Smakoszy – nowa lokalizacja

Paczkowska 26, 12 listopada od 10 do 15 | FB

Po kilku latach działalności na terenie Browaru Mieszczańskiego, epizodzie w budynku OVO, Wrocławski Bazar Smakoszy na dobre zakotwiczył w nowym miejscu. Paczkowska 26, ten oto adres ma na lata stać się nowym domem najbardziej popularnego z wrocławskich bazarów. W jego działalności nie zmienia się właściwie nic – organizatorzy zapraszają w każdą niedzielę od 10 do 15, na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców oraz food trucki przed wejściem. Lista wystawców obecnych w najbliższą niedzielę dostępna jest tutaj.

Konferencja gastronomiczna MADE Restaurant Wrocław

Double Tree by Hilton Wrocław, 13 listopada od 9.30 do 18 | FB

Potwierdzeniem rozwoju gastronomii na Dolnym Śląsku jest fakt, że zaczynamy o niej głośno rozmawiać. Jedni będą rozmawiać, inni postarają się skorzystać i czegoś nauczyć, temu służyć na poniedziałkowa konferencja gastronomiczna Made Restaurant. We wnętrzach Double Tree by Hilton przez cały dzień odbywać się będą prelekcje z zakresu przeróżnej tematyki – marketingu, sprzedaży, współpracy z dostawcami, zatrudniania pracowników czy rozwiązań w social media.

Spośród szerokiej listy zaproszonych gości, wymienić wystarczy kilka nazwisk:

  • Justyna Słupska Kartaczowska (Restauracja jadka)
  • Monika Winny (Osiem Misek)
  • Jolanta Jurkowlaniec (Dinette)
  • Grzegorz Firkowski (Stół na Szwedzkiej)
  • Łukasz Budzik (Mennicza Fusion)
  • Kalina Pietrzak (Taszka – Wine & Petiscos)
  • Agata Anioł (Restaurant Week)
  • Piotr Apanel (OVO Bar & Restaurant)
  • Karol Sankowski (Przystań i Marina)
  • Rafał Borys (Restauracja Zamek Topacz)
  • Mariola Mończak (Pod Papugami)
  • Anetta Pacuła-Podemska (Od Koochni bistronomia)
  • Barbara Migdał-Bobrowska (NANAN)
  • Tomasz Hartman (Food Think Tank)

Bilety na wydarzenie nabywać można tutaj.

Total 4 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments