Kulinarny weekend we Wrocławiu (17-19.11.2017)


Weekendy we Wrocławiu nigdy nie bywają nudne, podobnie będzie i tym razem. Jeśli znajdziecie wystarczająco dużo czasu, będziecie mogli dowiedzieć się czegoś o herbacie, zjeść burgera na czas, w niedzielę udać się na wyjątkową kolację degustacyjną, zwiedzić Nadodrze od kulinarnej strony, a także porozmawiać o marnowaniu jedzenia.

Festiwal Herbaciany „Czaisz?”

Centrum Kultury Zamek, 18 listopada od 13 do 20 | FB

Skoro swoje festiwale mogą mieć miłośnicy ulicznego jedzenia, piwa czy kawy, już po raz drugi przyszła pora na herbatę. Festiwal „Czaisz?” organizują najlepsi specjaliści z Czajowni, impreza odbędzie się w Centrum Kultury „Zamek” w Leśnicy, a uczestnicy dowiedzą się wszystkiego na temat smaków i aromatów, sposobów parzenia, a także ceremonii związanej z piciem herbaty. Jednym słowem – będzie się działo.

Ciekawsze wydarzenia z programu:

  • 13:00 – 20:00 – Bazar herbaciany, stoiska oferujące m.in. herbaty z całego świata, ceramikę, miody, soki, ciasta, sushi
  • 14:30 – Warsztaty herbaciane dla dzieci
  • 15:30 – Na szlaku herbaty / The Tea Trail with Simon Reeve
    Herbata jest jednym z najbardziej charakterystycznych napojów związanych z angielską kulturą. Brytyjczyk Simon Reeve w trakcie swojej podróży szlakiem herbaty przekonuje się, że słynne five o’clock ma swój rodowód w niechlubnej historii kolonialnej. By przekonać się, jak wyglądały początki angielskiej uprawy herbaty udaje się w podróż na Czarny Ląd, do dawnych brytyjskich kolonii m.in. w Kenii i Ugandzie. Na swojej drodze spotyka ludzi, którzy współcześnie związali swoje życie z produkcją herbacianego naparu m.in. robotników, plantatorów oraz przetwórców.
  • 17:00 – Wykład: Mad tea party, czyli najdziwniejsze ceremonie herbaciane świata
    Anton Tiscornia – niestrudzony w zgłębianiu źródeł herbaty fascynat tego napoju i wytrwały propagator jego walorów, zaprasza na wykład z degustacją. W programie: niszowe ceremonie japońskie, ceremonie wędrowców stepowych, zapomniane imprezy herbaciane antyczności, nowopowstałe ceremonie współczesne, ortodoksja czy ‚eterodoksja’ ceremonii?, globalizacja w oczach nowych mistrzów Dalekiego Wschodu. Wykładowi towarzyszyć będzie degustacja kilku herbat, w tym herbaty po mongolsku!
  • 18:30 – Wykład: Ścieżką herbaty – Korea, Japonia, Gruzja, Indie, Nepal
    Piotr Mońka opowie o swoich podróżach na plantacje herbaty, o różnicach i podobieństwach w procesie produkcji, o historii i innych ciekawostkach. Opowieść będzie okraszona mnóstwem zdjęć i filmików.

1. Pasimistrzostwa #ŻryjNoLimit

Pasibus Stacja Ruska, od 6 listopada do 3 grudnia, 11.00 | FB

Pasibus we współpracy z Mobile Vikings organizuje pierwsze we Wrocławiu mistrzostwa w jedzeniu burgerów na czas na tak dużą skalę. Każdego dnia można przyjść do lokalu Pasibusa na Ruskiej i zmierzyć się z własnymi ograniczeniami oraz pozostałymi zawodnikami. Zadanie jest proste – zjeść jak najszybciej Pasibrzucha z dwoma kotletami i awansować do finału, który odbędzie się w grudniu. Wśród zwycięzców rozdane zostaną m.in. internet od Mobile Vikings, burgery w Pasibusie i zestawy od Doctor Brew. Jeśli lubicie jeść, a przy tym rywalizować, to konkurencja dla Was.

Specjały Nadodrza

Nadodrze, 20 lokalizacji, 18-19 listopada | FB

Kulinarna święto Nadodrza to nie lada gratka dla miłośników dobrego jedzenia i niepowtarzalnego klimatu tego osiedla. W dwa dni będziecie mieć okazję do zjedzenia specjalnie przygotowanych dań przez 20 różnych lokali w specjalnej cenie 10 zł.

Z ciekawszych opcji na pewno warto zastanowić się nad odwiedzeniem egg.cafe, które przygotuje szaszłyka z grillowanych krewetek, Warzywniak zrobi knyszę dla wegan, w Powoli zjecie suflet czekoladowy z sosem z czarnej porzeczki, a w Zenka Cafe przygotuje marynowane pulpeciki na kanapce.

Lokale biorące udział w Specjałach Nadodrza:

Zenka Cafe | Macondo | Cafe Rozrusznik | Tacos Locos | Pizza Pany | Pomiędzy | Food Think Tank | Powoli | Znasz Ich Cafe&Bistro | Bistro Narożnik | Wroclov Bar | Serotonina | Ogień | Warzywniak | Wilk Syty | Słodko | Cafe le Miracle | egg.cafe | Nadodrze Cafe Resto Bar | Zjedzburgera

Tajemnica Talerza czyli 7 zagadkowych dań i 7 koktajli

Pod Papugami, 19 listopada o 17.00 | FB

Szefowa Kuchni w restauracji Pod Papugami, Mariola Mończak, wpadła na pomysł, aby pobudzić trochę świat wrocławskiej gastronomii i postanowiła przygotować oryginalną kolację degustacyjną, połączoną z degustacją alkoholi. Dlaczego oryginalną? Otóż goście, którzy odwiedzą w niedzielę restaurację, dowiedzą się jakie dania znajdą się na stole, dopiero w momencie ich podania. Ma być zaskakująco, smacznie i jakościowo, a przede wszystkim przyjemnie. Dodatkową atrakcją wieczoru będzie również koncert harfistki Jadwigi Tomczyńskiej, grającej na unikatowej harfie elektrycznej i śpiewającej z mężem Maksymilianem Ambroziakiem w towarzystwie Marka Niedzielskiego – perkusisty.

Liczba miejsc ograniczona, liczy się kolejność rezerwacji.
*cena udziału w wydarzeniu wynosi 230 zł za osobę, rezerwacji można dokonywać pod adresem info@podpapugami.com.pl lub telefonicznie pod numerem 71 343 92 75

Food Waste Hackathon Poland

Mercure Wrocłąw, pl. Dominikański 1, 17-19 listopada | FB

Przez cały weekend w Hotelu Mercure Wrocław Centrum specjaliści IT, eksperci ds. odpadów żywności oraz aktywiści i entuzjaści spotkają się, aby pracować wspólnie. Ich celem będzie stworzenie innowacyjnych projektów aplikacji mobilnych i sieciowych, które pomogą walczyć z marnowaniem żywności

W trakcie Food Waste Hackathonu podjęte zostaną następujące tematy:

1. Jak ograniczać wytwarzanie odpadów żywności w hotelach;
2. Jak usprawnić logistykę przekazywania produktów na potrzeby Banków Żywności; 
3. W jaki sposób kontrolować ilość bioodpadów podlegających kompostowaniu ogrodowem;
4. Jak ograniczać marnowanie żywności w naszych domach.

Zapisyhttp://www.reducefoodwaste.eu/zapisz-sie-do-hackathon.html

Total 2 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments