Inwazja FoodTrucków (11-13.05) – kto nakarmi nas w Browarze Mieszczańskim


Sezon ulicznego jedzenia ruszył na dobre i nie zatrzyma się już do okolic października, kiedy pogoda zacznie odgrywać decydującą rolę. W dniach od 11 do 13 maja w Browarze Mieszczańskim odbędzie się premierowy wrocławski zlot sygnowany nazwą Inwazja FoodTrucków. Organizatorzy to starzy wyjadacze sceny foodtruckowej, przeprowadzający podobne eventy od kilku lat w wielu miastach w całym kraju, a tym razem postanowili zawitać do Wrocławia.

To jeden z tych zlotów, podczas których to nie wrocławskie auta nadawać będą ton. Każdorazowo dziwiło mnie podczas imprez foodtruckowych, że największe kolejki ustawiają się do miejscowych gastrowozów, pomimo możliwości jedzenia z nich każdego innego dnia. Rozumiem znajomość tematu, lokalny patriotyzm czy brak odwagi przed próbowaniem nowego, ale w tych festiwalach właśnie to zawsze najbardziej mnie bawiło – chęć skosztowania nieznanego. Postanowiłem przygotować dla Was małą ściągę przed rozpoczynającą się w piątek w Browarze imprezą. W sumie 27 aut, w tym jedna ogromna ciężarówka z piwem i napojami. Zapraszam do zabawy, a na końcu mam małą niespodziankę.

FOOD TRUCKI Z WROCŁAWIA

KRASNOLÓD

Tu nie ma dyskusji – najlepsze lody we Wrocławiu, a na pewno ścisła czołówka w kraju. U KRASNOLÓDów nie ma miejsca na ściemę i sztuczne komponenty. Jest jakość, dobry produkt i pełnia smaku. Kto nie spróbuje, ten trąba.

FB

Tuk Tuk lody tajskie

Specyfika lodów przygotowywanych w ten sposób polega na efektownym procesie ich powstawania oraz możliwości samodzielnego doboru składników. Jedni zamrażane rulony lodowe kochają, inni nienawidzą, ale niewątpliwie stanowią ciekawostkę.

FB

Mo’jo sandwiches

Prawdopodobnie najlepsze kanapki z Wrocławia. Cztery podstawowe pozycje – Jerk, Cubana, Kreweta i Żebro, wszystko zamknięte w konkretnej bułce, skomponowane z odpowiednimi do charakterystyki danej kanapki składnikami. Ludzie zdecydowanie godni polecenia.

FB

Pasibus

Czy trzeba komuś przedstawiać Pasika? Podejrzewam, że nie. Największa i najpopularniejsza burgerownia chyba w całej Polsce, posiadająca lokale od Wrocławia po Gdańsk, od Katowic do Warszawy. Zdecydowanie zalecam skusić się na Gonzalesa.

AZJA

Dim Sum Truck

Pamiętając najdłuższe kolejki do food trucków z pierożkami tybetańskimi podczas niemalże wszystkich wrocławskich zlotów, śpieszcie się, aby dotrzeć na miejsce przed wszystkimi. Do wyboru będziecie mieć kilak rodzajów pierożków, zarówno w wersji mięsnej, jak i wege.

FB

my’o’tai

Przed kilku laty ich stacjonarny lokal robił furorę w stolicy. Obecnie podobne odczucia wzbudza sam food truck, serwujący podobnie jak wiele innych aut kuchnię nawiązującą do tajskiej, choć w bardzo luźnym formacie. Stąd na talerzach pojawią się stek Bavette z ziołami, czerwoną cebulą i chilli lub karmelizowany boczek z woka
z dżemem chilli i limonką

POT SPOT Foodtruck

Pamiętam ich sprzed dwóch lat, kiedy karmili wrocławian również w Browarze Mieszczańskim. Ich domeną są jednogarnkowe dania, podawane w kubeczkach z ryżem lub kuskusem. Hinduskie rogan josh i butter chickem oraz tex-mexowe chili co carne.

Tuk Tuk

Ich jedzenie znam z warszawskich Koszyków. Pad thai, curry i tom kha, te nazwy powinny Wam dużo powiedzieć o serwowanej przez zespół ze stolicy kuchni. Jest aromatycznie, smacznie i szybko.

MEKSYK

Easy Rider

Ich specjalnością jest quesadilla w kilku wydaniach. Ten tex-mexowy specjał przyjemnie chrupie, pysznie pachnie i odpowiednio syci.

El Cartel

Quesadillę w swojej ofercie ma również El Cartel, ale ich hitem jest wypchane na maksa burrito z pulled pork, kurczakiem lub chili con carne. Do tego aromatyczne sosy, lekka ostrość i mamy tex-mex w komplecie.

Los Santos Bar

Ciekawy pomysł na prowadzenie food trucka – przekąski w formie kanapek i tapas z różnych stron świata. Wrocławianie w weekend będą mieli szansę spróbować bałkańskiej kanapki, tajskiego wrapa, arabskiego falafla oraz hinduskiego dania tikka masala. Jednym słowem, będzie się działo.

Don Fritto

Smażona pizza w formie calzone w pięciu różnych odsłonach. Ten przysmak z Neapolu na pewno nie należy do najbardziej fit dań na zlocie, ale niewątpliwie znajdzie swoich amatorów.

USA

B.B.Kings

Ekipa znana już z wizyt w stolicy Dolnego Śląska, w tym m.in. z imprez w Browarze Mieszczańskim. Ciężko ich nie zauważyć, a przyczepa grill, z którą przyjeżdżają na zloty każdorazowo przykuwa uwagę. Prawdziwy klimat amerykańskiego BBQ na żywym ogniu, a w ofercie m.in. burgery i steki z charakterystycznym, dymnym posmakiem. Warto choćby dla samego klimatu.

Philly Cheese Steak

Philly Cheese Steak to jedna z najpopularniejszych kanapek na świecie, za którą mało kto się w Polsce zabiera. Ten food truck wyspecjalizował się tylko w niej i robi to na bardzo dobrym poziomie. Bułka, wołowina, ser, papryka, cebula i dużo, dużo radości.

HotDogarnia

Charakterystyczny czerwony stołeczny food truck przyjedzie do Wrocławia ze swoimi sześcioma popisowymi opcjami hot dogów. W karcie m.in. pozycje z bekonem, surówką coleslaw, klasyczna z serem, szynką parmeńską czy na ostro z chili con carne.

FB

Bart Burger Food Truck

Kilka burgerów w klasycznej odsłonie plus zaskoczenia w formie słodkiej z karmelizowanym ananasem.

Letni Kredens – Pastrami Truck

Leszczyński truck pamiętany choćby z wrocławskich Gastro Nocek. Team Letniego Kredensu przygotowuje samodzielnie pastrami, podawane w klasyczny sposób, a że peklowany i wędzony mostek wołowy jest streetfoodowym hitem ostatnich miesięcy, zalecam udanie się pod ich auto.

Burger Station

Warszawska klasyka burgerowa z ośmioma pozycjami w karcie.

FB

American Grilled Cheese

Jeśli lubicie grillowane tosty z potwornymi ilościami sera, ekipa z Sosnowca powinna być Waszym celem podczas trzydniowej imprezy w Browarze Mieszczańskim.

FB

Burger na kółkach

Burgery burgerami, ale w tym food trucku coś dla siebie powinni znaleźć miłośnicy ostrości. Psycho Chill to opcja dla zapalonych chilliheadów, więc szykujcie się!

GRECJA

Real Greek

Grecki streetfood w dość standardowym, znanym z innych podobnych miejsc wydaniu, ale z niezłym produktem. samodzielnie marynowanym mięsem. Ich pity podobno robią takie wrażenie, że ciężko oprzeć się przed zamówieniem kolejnych.

SŁODKOŚCI

Fragola – Świeże Owoce w Czekoladzie

Jeśli po całym dniu obżarstwa zechce się Wam czegoś słodkiego, owoce w czekoladzie będą rozpustą do granic możliwości, Truskawki, winogrona, banany, a wszystko w białej lub tradycyjnej, słodkiej do bółu czekoladzie.


BOOM BOMB Waffle

Bąbelkowe gofry z dodatkami, jakie tylko sobie zamarzycie. Food porn w czystej postaci. Na pewno nie dla osób na diecie.

Złote Paluchy Churros

W ostatnim czasie bez hiszpańskiego specjału nie ma żadnego zlotu. Chrupiące, puszyste i słodkie churros z czekoladą powinny zapełnić każdego z największych łasuchów.

INNE

O Bulwa

Klasyka ulicznego jedzenia, czyli grubo ciachane frytki belgijskie z autorskimi sosami do wyboru.

NAPOJE

On Lemon Polska

Tichauer

KONKURS

Mam dla Was również małą niespodziankę, którą otrzymałem od organizatorów Inwazji Food Trucków, a dokładnie 50 pojedynczych voucherów na jedzenie w losowo wybranym przez organizatora aucie.

Co zrobić, aby wygrać jeden z pięćdziesięciu bonów na Inwazję FoodTrucków, umożliwiających zjedzenie w jednym aucie podczas imprezy? Wystarczy w komentarzu pod linkiem do tego wpisu na Facebooku WPK wymienić nazwę food trucka, w którym chcielibyście zjeść podczas Inwazji i dlaczego właśnie z niego.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę pięćdziesiąt, których autorzy otrzymają pojedyncze bony do wykorzystania podczas Inwazji FoodTrucków w dniach 12 i 13 maja 2018..

Konkurs trwa do godziny 23.59, w czwartek 10.05.2018, a wyniki ogłoszone zostaną w piątek rano.

Total 8 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments