Co zjeść na #GastroMiasto (3-5.08) w Browarze Mieszczańskim


Gastro Miasto tak mocno wpisało się w kalendarz wrocławskich imprez gastronomicznych, że już zaraz po skończeniu poprzedniej edycji, myślę o kolejnej. O tym co się wydarzy, o tym co zjem, o tym kogo poznam. Bo muszę Wam przyznać, że jedna strona, to to, co przeżywacie Wy – jecie, chilujecie, pijecie, bawicie się z dzieciakami. Druga to integracja ludzi z gastronomii, niespotykana dotychczas na taką skalę. Wystarczy powiedzieć, że w czwartej edycji niektórzy z wystawców zamiast wystawiać się ze swoimi stoiskami, przyjdą pomagać innym. Mnie zdarzyło się to zresztą podczas ostatniej edycji, kiedy w chwilach największego ruchu wspomagałem chłopaków z browaru WBrew. Podobnie uczynił zresztą m.in. Bartek Deryło z Krasnolóda, a Maciej z Mo’jo Sandwiches udzielał się w Curry Karma. Fajne to, ale dość kulisów. Pora na konkrety, a tych jest sporo. Od 3 do 5 sierpnia w Browarze Mieszczańskim odbędzie się czwarta impreza spod znaku Gastro Miasto. Zapowiadana jest typowo letnia, ponad trzydziestostopniowa pogoda, na imprezie pojawi się ponad dwudziestu wystawców, w tym także ja. Powracam do kooperacji z Krystianem Skwierzem i przygotujemy dla Was naszą interpretację kebabu z baraniny.

Więcej na temat samej imprezy dowiecie się tutaj i tutaj, natomiast Gastro Miasto 4 rusza w piątek o 17, a w sobotę i niedzielę zjeść i chillować się będzie można od 12. Co działo się na pierwszej edycji, możecie dowiedzieć się z tego tekstu.

LEGENDA:

  • danie wege
  • danie dla dzieci

SeaFood Bar&Market

#owocemorza #ostrygi #kanapki

Menu:

  • kanapka z ośmiornicą w bułce maślanej z sosem mango-chili
  • ostrygi francuskie z salsą na bazie cytrusów i miętą
  • krewetki w tempurze 2 lub 4 sztuki
  • lobster roll

Mania Smaku

#pizza #wegańska

  • margherita – sos z pomidorów mutti, mozzarella fior di latte, oliwa bazyliowa z własnego tłoczenia (12 zł)
  • peperoni – sos z pomidorów mutti, mozzarella fior di latte, podwójna kiełbasa peperoni (17 zł)
  • Christopher – sos z pomidorów mutti, mozzarella fior di latte, szynka parmeńska DOP, rukola, suszone pomidory, parmezan DOP (20 zł)
  • melanzana – sos na bazie suszonych pomidorów, pieczony bakłażan, szynka parmeńska DOP, parmezan DOP (25 zł)

Raj Pstrąga

#ryby

  • Chłodnik z wędzonym pstrągiem 12 zł
    (rosół / jogurt grecki / ogórek / koper / czosnek / wędzony pstrąg)
  • Pajda z pastą z wędzonego pstrąga 12 zł
    (Chleb śnieżnicki opieczony na babcinym piecu / pasta / kapary / zioła / musztarda)
  • wędzonki goszowskie 16 zł
    (3 rodzaje wędlin domowo wędzonych / sos musztardowy / sos chrzanowy / młoda kapusta kiszona)
  • Pstrąg grillowany 25 zł
    (pstrąg rano łowiony / masło czosnkowo-pietruszkowe / grzanka / małosolny)
  • Pstrąg dla dorosłych 25 zł
    (pstrąg rano łowiony / cebulka / rodzynki w % / śliwka suszona / siwucha / słonina
  • Pstrąg wędzony („Najlepszym Smakiem Dolnego Śląska 2018” nagrodzony) 25 zł
    (pstrąg tradycyjnie wędzony / sos chrzanowy / grzanka / małosolny)
  • Pierogi z wędzonym pstrągiem 20 zł
    (wędzony pstrąg / koper / sos chrzanowy)

Mo’jo Sandwiches

#kanapki

  • Bourbon po boy z wołowiną
  • koreańskei żebro
  • kreweta

KRASNOLÓD

#lody

Smaki:

  • belgijska czekolada
  • śmietanka
  • mango marakuja

Pampooch

#pampuchy

  • pulled pork, sos BBQ, sałata, ogórek konserwowy, prażona cebulka (18 zł)
  • jamaican jerk chicken, sos jogurtowy z ananasem i kolendrą, pomidor, dymka (18 zł)
  • vege, leczo (15 zł)
  • na słodko, czekoaronia (15 zł)
  • zestaw PAMPOOCH VEGE lub SŁODKI oraz BÓB Z GREMOLATĄ (20 zł)
  • zestaw PAMPOOCH PULLED PORK lub JAMAICAN JERK CHICKEN oraz BÓB Z GREMOLATĄ (23 zł)

Kebab u brodaczy – WPK & Krystian Skwierz

#kebab #chłodnik

  • kebab z baraniny, naleśnik, pomidory, ogórek, mięta, sos jogurtowy, kolendra
  • chłodnik z pomidorów, arbuza, malin z granitą z czarnych porzeczek

Taszka Wine&Petiscos

#wino #kanapka

  • Peixinhos de horta (fasolki w tempurze)
  • Sandes de pernil com queijo da serra – kanapka z wolno pieczona wieprzowiną i serem serra de estrella
  • Pastel de nata – lizbońskie tarty jajeczne

SeeSea

#owocemorza

  • Krewetki Koko Limo – specjalność SEESEA, według autorskiego przepisu szefowej kuchni, krewetki w tempurze i panierce z wiórkami kokosowymi i skórką limonki
  • Porcja degustacyjna – mix owoców morza (befsztyk z kalmara, ośmiorniczki i krewetki) w stylu bałkańskim z bakłażanem w sosie winnno-pomidorowym
  • szaszłyk z kalmarem i kukurydzą
  • Szakszuka z owocami morza

Plastrami

#pastrami

Menu:

  • Ruben – kapusta kiszona, cheddar, wołowina, sos rosyjski
  • Kovalski – sos musztardowy, rukola, pikle wołowina.
  • Pulled joe – szarpana wieprzowina, coleslaw mango, sos BBq, czerwona cebula / duża 26 zł, mała 14 zł
  • Zupa ruben – kwaśnica staropolska z pastrami i cheddarem

Głodne Wilki

#kanapki

Menu:

  • Gazpacho 10 zł
  • Meksykański bulion limonkowy z kurczakiem, kolendrą i czerwoną cebulką 10 zł
  • Bagieta z grillowaną karkówką, przygotowaną metodą SOUS VIDE, sos własny, szczypior, ser PORTER cheddar, korniszon i w gratisie chips z młodych ziemniaków 14/25 zł
  • Grillowane żeberka sous vide, kukurydza, słodko-kwaśna glazura, chipsy z młodych ziemniaków, małosolny ogórek 14/25 zł
  • BROWNIE w cenie 10 zł

Dim Sum Garden

#azja

  • miks smażonych sajgonek z kaczką (2 szt.) i chrupiących wieprzowych wontonów (2 szt.)
  • fresh rolls – dwie gotowane krewetki z warzywami zawinięte w papier ryżowy oraz 2 x świeże warzywa, sałata i mango zawinięte w papier ryżowy
  • miks tradycyjnych chińskich pierożków dim sum (10 szt. po dwa w każdym smaku) – wołowina/ kurczak/ wieprzowina/ krewetki/ dynia

Chingu – Korean BBQ (tylko piątek i sobota)

#koreańska

Menu:

  • kubełek z wołowiną bulgogi (porcja standarowa 24 zł/porcja degustacyjna 14 zł)
  • kubełek z wieprzowiną Jeyukbokkeum (22/12)
  • kubełek z kurczakiem à la Yangnyeom (21/11)
  • Korean curry rice (9/17 zł)

Pici Pasta

#makaron

  • Zielone tagliatelle z kurkami w kremowym sosie N: 20 zł, D: 15 zł
  • Spaghetti alle vongole veraci N: 23 zł
  • Pierożki panzerotti z salsicia picante, mozarellą i pomidorami N: 3 szt. 18 zł, D: 2 szt. 13 zł
  • Penne z sosem ze świeżych pomidorów: 16 zł.

Wartburger

#kanapki

  • Cyburg – mięso wołowe, ser mimolette, duszona czerwona cebula z tymiankiem, pikantny sos chipo, roszponka
  • Poszarpaniec – szarpany boczniak, sos spicy bbq, cheddar, kolesław, roszponka, sałata. Pozycja zapożyczona z siostrzanej Wartburger Wege – wegetariański ulubieniec naszych gości.
  • Porque – mięso, pieczony boczek, sałatka z pora i kiszonego ogórka, sos musztardowy-mango, cheddar, sałata lodowa. Kanapka przygotowana z okazji trzeciej edycji Gastro Miasto.

Wyłowione

#ryby #owocemorza

  • box seafood 
  • smażone kalmary w panierce
  • krewetki w chlebowej panierce
  • zupa Seafood
  • smażone sardele
  • fish corn dog

Modra Odra

#owocemorza #raki

  • krem z cukinii i groszku z akcentem kolendry, mięsem kalmara i mulami
  • raki po polsku z grzankami
  • mini rybki smażone z sosem tatarskim
  • burger z szarpaną wieprzowiną i frytkami
  • sernik na patyku z owocami

Curry Karma

#indyjska

  • chicken tikka – marynowane kawałki kurczaka w paście paprykowo-pomidorowe
  • haryali tikka – marynowana pierś w paście miętowej
  • malai tikka – marynowane w paście z orzechów nerkowca (wszystkie dania z chlebkiem naan)
  • miks wege pakora – cukinia, bakłażan, ziemniaki, cebula,kalafior w panierce z mąki cieciorkowej

zjemBAO

#azja

  • kimchi
  • pierożki dim sum z wołowiną
  • pierożki dim sum wege z kapustą, grzybami, marchewką, szczypiorkiem i olejem sezamowym

Petits Fours

#słodkości

  • rzemieślnicze makaroniki w kilku smakach i kolorach
  • torciki bezowe
  • ptysie

Tradycyjnie za piwo odpowiada ekipa browaru WBrew, mocnymi alkoholami zajmie się Rumbar, a najlepsze portugalskie wina doradzi Taszka.


GASTRO MIASTO – czwarty weekend

3-5 sierpnia 2018

Godziny otwarcia: 
Piątek: 17.00 – 1.00
Sobota: 12.00 – 1.00
Niedziela: 12.00 – 20.00

Wydarzenie na FB


KONKURS

Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 12 voucherów, każdy o wartości 30 zł, do wykorzystania podczas czwartej edycji (3-5.8.2018).

Co zrobić, aby wygrać jeden z dwunastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców czwartej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę dwanaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie pierwszego weekendu z Gastro Miasto

Konkurs trwa do godziny 10.00 w piątek 3 lipca 2018

Total 6 Votes
2

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments