Pomysł na smaczny tydzień we Wrocławiu (22-29.10)


Tym razem nieco zmieniam formułę zapowiedzi najważniejszych wydarzeń, a to ze względu na spory rozrzut ciekawych imprez, o których chciałem wspomnieć. Jedno jest pewne – warto wziąć udział w każdej z nich.

Wyruszam na Wrocław Restaurant Week (17-31.10)

17-31 października 2018, 24 restauracje we Wrocławiu | FB

Jeszcze do końca października trwa największy festiwal kulinarny w Polsce, Restaurant Week. W obecnej edycji udział biorą 24 wrocławskie restauracje, które specjalnie dla gości RW przygotowują trzydaniowe wydarzenie w cenie 49 zł. Rezerwacji dokonywać można jeszcze na www.restaurantweek.pl ale musicie się śpieszyć, bo wolnych stolików zostało już niewiele.

Chef Flynn we Wrocławiu – kolacja i premiera filmu na AFF

23 października, 18.15, Kino Noe Horyzonty, cena 350 zł | FB

Flynn McGarry, obecnie niespełna dwudziestolatek, zasłynął jako najmłodszy Szef Kuchni na świecie i właśnie film o tej niezwykłej postaci światowej gastronomii, otworzy American Film Festival, odbywający się w Kinie Nowe Horyzonty. Premierę zaplanowano na 23 października, drugi pokaz cztery dni później. Pierwsza okazja będzie również szansą spróbowania specjałów przygotowywanych przez amerykańskiego młodziana podczas specjalnej kolacji w Hotelu Monopol razem z Justyną Słupską Kartaczowską oraz Mariuszem Kozakiem. Bilety na wydarzenie możecie nabyć jeszcze na stronie www.americanfilmfestival.pl

PINTA Wrocław Halloween Party

27 października, PINTA Wrocław, Podwale 83 | FB

Piwny Halloween? Ten pomysł brzmi bardzo dobrze. W menu pojawią się specjalne, jesienne potrawy z dynią w roli głównej, a na kranach, poza klasykami z PINTY, natraficie na dwa piwa dyniowe. Dyniamit to znane już od jakiegoś czasu Pumpkin Ale, a w roli PINTY miesiąca wystąpi nowinka – Pumpkin American Porter Single Hop Simcoe, a więc  American Porter z dodatkiem pieczonej dyni hokkaido, chmielony w kotle na zimno amerykańską odmianą chmielu Simcoe. Będzie więc dyniowo, piwnie i w klimacie Halloween. Podczas imprezy na sali pojawi się iluzjonista, a osoby, które przyjdą ubrane w halloweenowym klimacie, zostaną poczęstowane specjalnymi, procentowymi naparami.

FOOD & WINE Tasting

24 października, 19.00, 1450 smokehouse&coctail, 19.00, cena 180 zł | FB

Na temat 1450 smokehouse&coctail pisałem Wam ostatnio kilka razy, więc z czystym sumieniem mogę polecić kolację degustacyjną, połączoną z food pairingiem win, która będzie miała miejsce w środę na Oławskiej. Kolację przygotuje Szef Kuchni, Rafał Tytuła, natomiast winami zajmie się Piotr Kamecki. 

Menu:

  • Carpaccio z fig, kozi ser, pistacje. 
  • Wędzony dorsz atlantycki, sos maślany, jajko w koszulce
  • Grillowana polędwica wołowa, puree ziemniaczane, szpinak, czarna trufla.
  • Ciastko czekoladowe, kwaśna śmietana 

Specjały Nadodrza

27-28 października, Nadodrze | FB

Jak co roku, nadodrzańskie knajpki w połączeniu z Infopunktem, organizują imprezę pod smakowitą nazwą – Specjały Nadodrza. 17 różnych miejsc przygotowuje przekąski, które będziecie mogli zakupić w cenie 10 zł każde, jeśli i przemierzać rewitalizowane osiedle wzdłuż i wszerz. W zabawie udział biorą m.in. Powoli, Rozrusznik, Cafe Równik, Egg Cafe, Tacos Locos, Zenka Cafe czy Pijna Sprawa.

Konferencja gastronomiczna MADE Restaurant

29 października, Double Tree by Hilton w OVO, Podwale 83, od 9 do 18 | FB

Prawdopodobnie najważniejsza w tym roku konferencja gastronomiczna we Wrocławiu. Mnóstwo ciekawych gości – ze stolicy Dolnego Śląska, jak i z całej Polski. Interesujące tematy, debaty, wykłady, w tym także dyskusja z moim udziałem na temat współpracy restauracji z influencerami. Bilety powoli się kończą, więc zalecam wizytę na stronie www.maderestaurant.pl. Jeśli prowadzicie restaurację, macie zamiar lub po prostu lubicie tematykę gastro, warto się zjawić w OVO. Więcej na ten temat napisałem tutaj, a przy okazji możecie jeszcze wygrać wejściówki na imprezę.

Total 1 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments