Gastro Miasto (21-23 czerwca) – co dobrego zjeść na Placu Społecznym?


Po miesiącu przerwy, na Plac Społeczny powraca najsmaczniejsza impreza plenerowa tego lata – Gastro Miasto. Majowa edycja okazała się wielkim hitem – pogodowym, jedzeniowym, rozrywkowym. Od 21 do 23 czerwca na zielonych terenach Placu Społecznego ponownie pojawi się kilkanaście namiotów oraz aut z jedzeniem najlepszej próby. Obecność tak uznanych marek jak Yemsetu, Krasnolód, Thali, Mania Smaku, Petits Fours czy Balkan Burger i PANCZO, świadczy o jakości gastronomicznej strony imprezy.

Całości kulinarnych doświadczeń towarzyszyć będzie muzyka uznanych DJ-ów, kino plenerowe z moimi ukochanymi filmami – Rejsem i Wodzirejem, a także strefy chilloutowe z leżakami, dobre piwo, miejsce do zabawy dla dzieciaków, winko, a także słodkości. Jednym słowem – szykuje się smaczny i kolorowy weekend na Społecznym. Społecznym, co do którego wiele osób miało zastrzeżenia, że nie doskoczy do poprzeczki ustawionej wysoko przez Browar Mieszczański. Okazało się jednak, że zielona oaza pośrodku miasta, spełnia swoją rolę doskonale dla imprezy współtworzonej przez Impart i Strefę Kultury Wrocław, eliminując jednocześnie takie utrudnienia, jak brak parkingu czy problem z dojazdem.

Podczas drugiej tegorocznej odsłony Gastro Miasto, będącej jednym z elementów Święta Wrocławia, pojawię się także i ja na wspólnym stanowisku z Krystianem Skwierzem. Podejmiemy próbę zrobienia prawdziwego kebabu z baraniny, chcąc pokazać, że da się to zrobić uczciwie, bez kombinowania z mieszankami wołowiny i barana. Kto chętny, zapraszam na Plac Społeczny do 21 do 23 czerwca – będzie pogoda, smaczne jedzenie i sporo fajnej zabawy.

CHINGU KOREAN BBQ

  • Kubełek z wołowiną BULGOGI

Kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • Kubełek z kurczakiem à la YANGNYEOM

Kubełek z kawałkami piersi kurczaka w słodko-ostrym sosie z nutką truskawek. W kubełku serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • Kubełek wege

Wegetariański kubełek, w którym serwowany jest ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

SEAFOOD BAR&MARKET

  • grillowane krewetki argentyńskie z ananasem, frytki, coleslaw, sos mango chilli
  • grillowana dorada z frytkami, coleslaw, sos tatarski
  • krewetki w tempurze, frytki, sos mango chilli

JAFFA BAR&MARKET

  • hummus z bobem i harissą
  • pita z długo pieczoną jagnięciną
  • pieczony batat z długo pieczoną jagnięciną

PETITS FOURS CAFE

  • PASTRAMI W BUŁCE MAŚLANEJ
    buła maślana / pastrami / kimchi / cheddar / pieczarka duszona z szalotką / serek philadelphia z musztardą / ogórek
  • REUBEN W BAJGLU
    bajgiel / pastrami / kapusta kiszona / ogórek

MANIA SMAKU

  • MARGHERITA
    sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / świeża bazylia
  • PEPPERONI
    sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / podwójna kiełbasa pepperoni
  • PATATA PICCANTE
    sos czosnkowy / mozzarella fior di latte / pieczone ziemniaki / nduja / pieczarka champignon

YEMSETU

  • Banh mi z boczkiem

bagietka / pate drobiowo-wieprzowe / boczek / pikle / ogórek / kolendra

  • Banh mi wege

bagietka / pate grzybowo-orzechowe / marynowane tofu / pikle / ogórek / kolendra

  • Tori Paitan ramen

bulion drobiowy / makaron ramen / boczek chashu / marynowane jajko / menma / szpinak / por

MO’JO SANDWICHES

  • Żeberko
    żeberka bbq, kimchi, sezam, cukinia, onion bahji
  • Kreweta
    grillowane krewetki, marynowany imbir, glony wakame, cukinia, chilli majo, maślana buła
  • Cubana
    cytrusowy pulled pork, ser,ogórek, musztarda majonez
  • Poboi
    Wołowina duszona w burbonie, sos serowy, sałata, pomidor, karmelizowana cebula, majo

BALKAN BURGER

  • KLASYK
    mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, ser żółty, pasta pomidorowo-paprykowa, sos miętowo-czosnkowy, świeże warzywa : kapusta, cebulą, ogórek, opcja ostrości – Jalapeno, chilli
  • GRINGO
    mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, salsa z żółtych pomidorów i świeżych ziół, pasta serowa CHIPOTLE mascarpone, świeże warzywa: ogórek, cebulą , opcja ostrości – Jalapeno, chilli,

WARTBURGER

  • Serburg
    mięcho, cheddar, pomidor, cebula, korniszon, sałata lodowa, keczup, majonez
  • Mixol BBQ
    mięcho, cheddar, boczek, pomidor, czerwona cebula, sałata lodowa, sos BBQ
  • Hotneker
    mięcho, cheddar, pomidor, czerwona cebula, jalapeño, roszponka, salsa pomidorowa
  • Cyburg
    mięcho, ser mimolette, czerwona cebula duszona z tymiankiem, roszponka, sos chipo
  • Baca Wege
    grillowany wędzony ser, piklowana czerwona cebula, rukola, szpinak, konfitura z żurawiny, sos musztardowo-miodowy

PANCZO

TACOS

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + RANCHERA CHIPOTLE + MARYNOWANA
    CZERWONA CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA + KOLENDRA + GRANAT
  • KARKÓWKA Z CHORIZO + SER MIMOLETTE + GUACACHILI + CEBULKA + KOLENDRA
  • KURCZAK TINGA DE POLLO + GUACAMOLE + CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA

BIG ASS BURRITO

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + CZARNA FASOLA + ZIELONY LIMONKOWY RYŻ + SALSA RANCHERRA CHIPOTLE + MARYNOWANA CZEWONA CEBULA + KUKURYDZA + KWAŚNA ŚMIETANA + SAŁATA + KOLENDRA

VEGE: QUESADILLA

  • BOCZNIAK CHIPOTLE ZE SMAŻONYM HIBISKUSEM, ZAPIECZONE Z SEREM,
    MARYNOWANĄ CEBULKA, SALSAMI I GRANATEM

DODATKOWE SALSY:

  • HABANERRO Z MANGO I OGÓRKIEM
  • HOT AS FUCK
  • JALAPENO PASTA Z AWOKADO

RESTAURACJA AJVAR

  • Pečeni krompir

Ziemniak pieczony w folii z czosnkiem i rozmarynem z dodatkiem kajmaku

  •  Kozij sir

Roladki z koziego sera grillowane w marynowanej cukinii

  • Jagnieća čorba

Zupa z kawałkami jagnięciny, pieczonymi warzywami i kolendrą

  • Jagnieći bujon

Bulion jagnięcy z domowym makaronem (serwis tylko w niedzielę)

  • Jagnjeći kotlet na kosti

Grillowany comber jagnięcy z lepinją, małą sałatką szopską i ajvarem/ljutenicą

  • Ćevapčići 100 g – 4 szt
  • Pljeskavica 150 g – faszerowana marynowaną cebulą
  • Gurmanska Pljeskavica 220 g – faszerowana boczkiem i serem wędzonym

Siekane mięso wołowo-wieprzowo-baranie marynowane wg naszej unikatowej receptury z lepinją, białą kapustą z chilli, marynowaną cebulą, ajvarem/ljutenicą, serem kajmak

  • Baklava

Tradycyjny bałkański deser na bazie syropu cukrowo – cytrynowego z orzechami

CRAFTOVA

STEKI

  • Sirloin (Argentyna)
  • Ribe Eye (Argentyna)
  • Skirt (Australia)
  • Polędwica (Argentyna)
  • Polędwica jagnięca (Nowa Zelandia)
  • Szaszłyk (sirloin + 3 krewetki), chimichurri, grzanka

Dodatki w cenie:

  • coleslaw z czerwonej kapusty
  • pieczony ziemniak

Sosy płatne do wyboru:

  • bbq
  • chimichurri
  • pieprzowy

WROCŁAWSKIE PODRÓŻE KULINARNE & KRYSTIAN SKWIERZ

  • KEBAB Z BARANA
    Kebab z barana (baranina z beskidzkich hal), hummus (a’la Gładczak), bukiet surówek (kalarepa, ogórek, czerwona cebula, mięta, szczypiorek), creme fraiche, odrobina jalapeno

GRAB TO GO

  • Panini:
1. Pieczona kura
wolno pieczona pierś z kurczaka / autorski majo z natką / chrupiący bekon / ser szwajcar / parmezan / zielenina
2. Wędzony oscypek (wege)
wędzony oscypek / domowy chutney z czerwonej cebuli / masełko czosnkowe / żurawina / mozzarella / zielenina
3. Szarpane żebra na piwie karmelowym
duszone żeberka w piwie karmelowym / sos ranch / domowa prażona cebulka / krótko marynowany ogórek / salsa z chilli
  • Piadiny:
1. Marinara
sos marinara / salami picante / bekon / czarne oliwki / świeża bazylia / mozzarella / parmezan
2. Halloumi (wege)
grillowany ser halloumi / sos z pieczonej papryki / chrupiąca sałata z vinegrette / prażone w miodzie orzeszki ziemne / świeża rzodkiewka

THALI

  • Chicken Tandoor
  • Chat Samosa
Do wyboru: Ser paneer, kurczak lub jagnięcina w sosie:
  • Butter Masala
  • Tikka Masala
  •  MadrasPodawane z ryżem lub chlebkiem Naan
    Mango Lassi

IZUMI SUSHI

  • zestawy sushi
  • onigiri
  • zupa miso
  • udon z owocami morza w tempurze

DARK KITCHEN

  • dim sum
  • zupa won ton
  • sałatka kimchi
  • sałatka z trawy morskiej

KRASNOLÓD

Krasnolód zaskoczy wszystkich oryginalnymi smakami, choć nie zabraknie zapewne klasyków w postaci belgijskiej czekolady czy śmietanki.

PIWO

Browar wBrew

Piwa na kranach:

  • Amerykański Lager
  • Pils
  • berliner weisse
  • Porter kawowy
  • APA

BAR

Rumbar

Koktajle, dużo rumu, napoje.

WINO

Skarbiec Bachusa

Spory wybór francuskich win białych i czerwonych.


GASTRO MIASTO

21-23 czerwca

FB

Godziny otwarcia:

  • Piątek: 17.00 – 1.00
  • Sobota: 12.00 – 1.00
  • Niedziela: 12.00 – 20.00

KONKURS

Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 voucherów – na jedno danie, do wykorzystania podczas pierwszej tegorocznej edycji (21-23 czerwca 2019).

Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców tej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie ostatniego weekendu z Gastro Miasto

Konkurs trwa do godziny 10.00 w piątek 21 czerwca 2019


Foto: Just her foto oraz Oliwia Papatansis

Total 5 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments