Gastro Miasto (16-18 sierpnia) – co dobrego zjeść na Placu Społecznym?


Koniec wakacji zbliża się nieuchronnie, na szczęście Gastro Miasto nie pozwala nam się smucić, kolejny raz proponując swoją słoneczną imprezę kulinarną. Od 16 do 18 sierpnia odbędzie się już czwarta tegoroczna edycja Gastro Miasto na Placu Społecznym. Ponownie z udziałem 17 gastro konceptów – w tym kilku nowych, niezawodnych lodów z Krasnolóda, piwa kraftowego z Browaru wBrew, francuskich win ze Skarbca Bachusa oraz słodkości z Petits Fours. Z nowych wystawców na Gastro Miasto zadebiutują Yakitori, Okami, Nieinna i Kebab Lab.

Od piątku do soboty na Społecznym rozstawi się mini miasteczko z namiotami, food truckami, leżakami, miejscem do zabawy oraz chilloutu, a całość uświetnią Balety w Imparcie, podczas których odbędą się liczne imprezy towarzyszące, związane z tańcem oczywiście. 

Podczas czwartego Gastro Miasto, niemal już tradycyjnie przygotowujemy z Krystianem Skwierzem coś specjalnego. Tym razem zmierzymy się z… zapiekanką. Nie będzie to jednak zwykła zapiekanka. Zapraszam Was wszystkich na Plac Społeczny do 16 do 18 sierpnia – będzie dużo dobrej zabawy, a przede wszystkim smacznego jedzenia w miejskiej oazie.

CHINGU KOREAN BBQ

  • Kubełek z wołowiną BULGOGI

Kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • Kubełek z kurczakiem à la YANGNYEOM

Kubełek z kawałkami piersi kurczaka w słodko-ostrym sosie z nutką truskawek. W kubełku serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • Kubełek wege

Wegetariański kubełek, w którym serwowany jest ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • KUBEŁEK GROUND BEEF

Kubełek z mielonym antrykotem. W kubełku serwowany jest również ryż, kimchi, surówka koreańska i autorskie sosy.

SEAFOOD BAR&MARKET

  • grillowane krewetki argentyńskie z ananasem, frytki, coleslaw, sos mango chilli
  • grillowana dorada z frytkami, coleslaw, sos tatarski
  • krewetki w tempurze, frytki, sos mango chilli

JAFFA BAR&MARKET

  • hummus z bobem i harissą
  • pita z długo pieczoną jagnięciną
  • pieczony batat z długo pieczoną jagnięciną

PETITS FOURS CAFE

  • Buła maślana ze smażonym serem z sosem tatarskim i coleslawem z mango
  • Buła maślana z falafelem w panko, salsą pomidorowo-paprykową z tzatzykami i czerwoną cebulą
  • Buła maślana z udkiem w panko z cheddarem i coleslawem z mango

MANIA SMAKU

  • MARGHERITA
    sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / świeża bazylia
  • PEPPERONI
    sos z włoskich pomidorów Mutti / mozzarella fior di lattte / podwójna kiełbasa pepperoni
  • NEKTARELLA
    sos truflowy / mozzarella fior di lattte / szynka parmeńska / karmelizowana nektarynka / szałwia / mascarpone / sriracha

NIEINNA

  • Drożdżówka z peklowaną wołowiną, kapustą, ziemniakami i tymiankiem
  • Drożdżówka z indykiem, jabłkiem, kolendrą i imbirem
  • Drożdżówka z wędzonymi grzybami i serem.Selekcja pieczywa z dodatkami:
  • Pszenny bez drożdży
  • Żytni
  • Żytnio-razowy
  • 1000 ziaren
  • Gryczany

OKAMI

Ramen:

  • Wakayama
  • Kamo

Dania:

  • satay

Sałatki:

  • Kimchi
  • Kimchi rzodkiewkowe
  • Goma Wakame sarada

Napoje:

  • Mango lassi
  • Lassi bananowo różane
  • Lemoniada

MO’JO SANDWICHES

  • Żeberko koreańskie – żeberka bbq, kimchi, sezam, cukinia, onion bahji
  • Kaszanka w panko – kaszanka w panko z rémouladą jabłkowo-musztardową, ser wędzony scamorza, ogórek małosolny,
  • Cubana – cytrusowy pulled pork, ser,ogórek, musztarda majonez
  • Latający Holender – filet z matiasa, sałatka ziemniaczana z prażonym boczkiem, jajko, sałata, sos musztardowy, świeży majeranek, czerwona cebula

BALKAN BURGER

  • KLASYK
    mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, ser żółty, pasta pomidorowo-paprykowa, sos miętowo-czosnkowy, świeże warzywa : kapusta, cebulą, ogórek, opcja ostrości – Jalapeno, chilli
  • GRINGO
    mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, salsa z żółtych pomidorów i świeżych ziół, pasta serowa CHIPOTLE mascarpone, świeże warzywa: ogórek, cebulą , opcja ostrości – Jalapeno, chilli,

YAKITORI

  • Zupa:
    Tom Yum
  • Szaszłyki:
    Meatballs
    Udko kurczaka
    Łosoś
    Krewetka
    Serca kurczaka
    Boczek
    Vege (rożne opcje)

KEBAB LAB

Buły:

  • Philly cheesebab – bułka / wół / duszone papryki / ser typu szwajcar / sos serowy / sos spicy majo

Wrapy:

  • Okrabab – wrap / topping z okry i groszku / rzepa / pomidor /czerwona cebula / sos curry
  • Chilibab – wrap / wół / ogórek marynowany / chilli / jalapeno / szczypior / sos ostry
  • Klasyk – wrap / wół lub baran lub halloumi / sałąta lodowa / rzodkiew / kalarepa / czerwona cebula / sos łagodny, czosnkowy, miętowy lub ostry

PANCZO

TACOS

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + RANCHERA CHIPOTLE + MARYNOWANA
    CZERWONA CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA + KOLENDRA + GRANAT
  • KARKÓWKA Z CHORIZO + SER MIMOLETTE + GUACACHILI + CEBULKA + KOLENDRA
  • KURCZAK TINGA DE POLLO + GUACAMOLE + CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA

BIG ASS BURRITO

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + CZARNA FASOLA + ZIELONY LIMONKOWY RYŻ + SALSA RANCHERRA CHIPOTLE + MARYNOWANA CZEWONA CEBULA + KUKURYDZA + KWAŚNA ŚMIETANA + SAŁATA + KOLENDRA

VEGE: QUESADILLA

  • BOCZNIAK CHIPOTLE ZE SMAŻONYM HIBISKUSEM, ZAPIECZONE Z SEREM,
    MARYNOWANĄ CEBULKA, SALSAMI I GRANATEM

DODATKOWE SALSY:

  • HABANERRO Z MANGO I OGÓRKIEM
  • HOT AS FUCK
  • JALAPENO PASTA Z AWOKADO

RESTAURACJA AJVAR

  • Klepe sa mesom / sa sirom
    Bośniackie pierożki nadziewane urnebesem lub farszem wołowo – jagnięcym
  • Girice
    Śródziemnomorskie chrupiące rybki z cząstką cytryny
  • Zablji bataci
    Grillowane żabie udka w mleczno – ziołowej marynacie
  • Jagnjecia corba
    Gęsta jagnięca zupa z dodatkiem warzyw
  • Jagnjeći kotlet na kosti
    Grillowany comber jagnięcy
  • Ćevapčići 100g – 4 szt
  • Gurmanska Pljeskavica 220 g – faszerowana boczkiem i serem wędzonym
    Siekane mięso wołowo-wieprzowo-baranie marynowane wg naszej unikatowej receptury z lepinją, białą kapustą z chilli, marynowaną cebulą, ajvarem/ljutenicą, serem kajmak
  • Kataifi
    Figowy grecki deser z nutą pomarańczy

CRAFTOVA

STEKI

  • Rump Steak
  • Ribe Eye 
  • T-Bone 500 g sezonowany na sucho 4 tygodnie
  • Tomahawk 700 g sezonowany na sucho 4 tygodnie
  • Rumpsteak z kałamarnicą

WROCŁAWSKIE PODRÓŻE KULINARNE & KRYSTIAN SKWIERZ

ZAPIEKANKA

  • z mac&cheese, szczypiorkiem i jalapeno
  • z mac&cheese, żebrem wołowym, szczypiorkiem i jalapeno

HULTHAI

  • Pad Thai (tofu/kura/krewetka)

Makaron ryżowy, jajko, kiełki fasoli mung, marchew, czerwona cebula, sos tamaryndowy, szczypior, kolendra, orzechy, sok z limonki

  • Pad Kra Pao z ryżem jaśminowym

Wieprzowina, czerwona cebula, cukinia, kapusta pekińska, grzyby mun, sos ostrygowy, tajska bazylia, szczypior, sezam

THALI

  • Chicken Tandoor
  • Chat Samosa
Do wyboru: Ser paneer, kurczak lub jagnięcina w sosie:
  • Butter Masala
  • Tikka Masala
  •  MadrasPodawane z ryżem lub chlebkiem Naan
    Mango Lassi

KRASNOLÓD

Krasnolód zaskoczy wszystkich oryginalnymi smakami, choć nie zabraknie zapewne klasyków w postaci belgijskiej czekolady czy śmietanki.

PIWO

Browar wBrew

Piwa na kranach:

  • Typowy Pils
  • Have a Weizen!
  • My Dear Witbier
  • Berlin-Air Weisse
  • Have a Weizen z mango!
  • Mon cheri

BAR

Rumbar

Koktajle, dużo rumu, napoje.

WINO

Skarbiec Bachusa

Spory wybór francuskich win białych i czerwonych.

SŁODKIE

Petits Fours pracownia cukiernicza

  • bezy
  • tartaletki
  • ciasta
  • makaroniki


GASTRO MIASTO

16-18 sierpnia

FB

Godziny otwarcia:

  • Piątek: 17.00 – 1.00
  • Sobota: 12.00 – 1.00
  • Niedziela: 12.00 – 21.00

KONKURS

Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 voucherów – na jedno danie, do wykorzystania podczas czwartej tegorocznej edycji (16-18 sierpnia 2019).

Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców tej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie trzeciego weekendu z Gastro Miasto

Konkurs trwa do godziny 10.00 w piątek 16 sierpnia 2019

Total 4 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments