Gastro Miasto (27-29.09) – co zjeść na zakończenie sezonu na Placu Społecznym?


Szybko to wszystko minęło, powoli trzeba pogodzić się z mocno wchodzącą do naszego życia jesienią, ale niejakow na osłodę przychodzi Gastro Miasto. Od 27 do 29 września odbędzie się szósta, ostatnia tegoroczna edycja Gastro Miasto na Placu Społecznym. Ponownie z udziałem kilkunastu restauracji, food trucków oraz oczywiście stoisk z piwem rzemieślniczym, grzanym winem i lodami. Od piątku do soboty na Społecznym rozstawi się mini miasteczko gastronomiczne z miejscem do zabawy i chilloutu, a całość zostanie urozmaicona muzyką na żywo. W taki sposób można spróbować przedłużyć letni okres, zwłaszcza, że aura ma być dość łaskawa, a nad Społecznym podobno pojawi się sporo słońca.

Ciekawie zapowiada się muzyczna strona tego gastro Miasto, ponieważ na scenie pojawi się ponownie, jak w poprzednim roku, dobrze znana Alicja Janosz.

Gdybyście nie mogli się zdecydować, przygotowałem specjalną ściągę dla wszystkich tych, którzy zechcą zjeść podczas ostatniego w tym roku Gastro Miasto.

AZJA

OKAMI

Ramen:

  • Ramen Wakayama (kaczkę będzie można wymienić na chrupiący boczek)
  • Ramen vege (grzybowo-morski)

Dania:

  • satay z kurczakiem
  • Sajgonki warzywne z krewetką

Sałatki:

  • Kimchi
  • Kimchi rzodkiewkowe

Napoje:

  • Mango lassi
  • Lemoniada

CHINGU KOREAN BBQ

  • Kubełek z wołowiną BULGOGI

Kubełek z marynowaną wołowiną o słodkim posmaku, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • KUBEŁEK Z WIEPRZOWINĄ JEYUKBOKKEUM

Kubełek z pikantną marynowaną wieprzowiną, grzybami shitake, marchewką i cebulą, w którym serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy.

  • Kubełek wege

Wegetariański kubełek, w którym serwowany jest ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

  • TTEOKBOKI
Streetfoodowy przysmak Koreańczyków  – ryżowe kluski w ostrym sosie gochujang z  paskami ciasta rybnego.
  • KUBEŁEK Z KURCZAKIEM PO KOREAŃSKU
Kubełek z kawałkami piersi kurczaka w słodko-ostrym sosie. W kubełku serwowany jest również ryż, makaron z batatów, kimchi, surówka koreańska i sosy. Danie posypane jest prażonym sezamem i szczypiorkiem.

THALI

  • Butter Masala
  • Tikka Masala
  • Madras (do wyboru z serem paneer, kurczakiem lub jagnięciną)
  • Veg Samosa
  • Chicken Samosa
  • Lamb Samosa
  • Paneer Samosa
  • Turkey Samosa

HULTHAI

  • Pad Thai (tofu/kura/krewetka)

Makaron ryżowy, jajko, kiełki fasoli mung, marchew, czerwona cebula, sos tamaryndowy, szczypior, kolendra, orzechy, sok z limonki

  • Pad Kra Pao z ryżem jaśminowym

Wieprzowina, czerwona cebula, cukinia, kapusta pekińska, grzyby mun, sos ostrygowy, tajska bazylia, szczypior, sezam

IZUMI SUSHI

  • zestawy sushi
  • dim sum
  • zupa tom yum
  • onigiri

JUNGLE KUCHNIA AZJATYCKA

  • massaman curry – kurczak / krewetka / tofu
  • green curry – kurczak / krewetka / tofu
  • lumpa
  • filipińskie przekąski z kurczakiem lub warzywami

YAKITORI

  • Zupa:
    Tom Yum
  • Szaszłyki:
    Meatballs
    Udko kurczaka
    Łosoś
    Krewetka
    Serca kurczaka
    Boczek
    Vege (rożne opcje)

OWOCE MORZA

SEAFOOD BAR&MARKET

  • grillowane krewetki argentyńskie z ananasem, frytki, coleslaw, sos mango chilli
  • kanapka ze stekiem z tuńczyka
  • krewetki w tempurze, frytki, sos mango chilli

KANAPKI

BALKAN BURGER

  • KLASYK
    mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, ser żółty, pasta pomidorowo-paprykowa, sos miętowo-czosnkowy, świeże warzywa : kapusta, cebulą, ogórek, opcja ostrości – Jalapeno, chilli
  • GRINGO
    mięso (baranina/wołowina), bułka z własnego wypieku, salsa z żółtych pomidorów i świeżych ziół, pasta serowa CHIPOTLE mascarpone, świeże warzywa: ogórek, cebulą , opcja ostrości – Jalapeno, chilli,

NIEINNA

  • Nieinne pieczywo tostowe / wędzona (jabłoń) szarpana wieprzowina / BBQ / biały cheddar
  • Nieinne pieczywo żytnio-razowe / peklowany mostek wołowy / wiśniowa musztarda / kapusta kiszona / emmentaler
  • Selekcja pieczywa z dodatkami:
  • Borodzińskie (żytnie na zakwasie/melasa/kolendra )
  • Pszeniczne na zakwasie bez drożdży
  • Orkiszowe na zakwasie bez drożdży
  • Żytnie na zakwasie bez drożdży
  • Żytnio-razowe na zakwasie bez drożdży
  • Rogale poznańskie
  • Drożdzówki słodkie i wytrawne.

KEBAB LAB

Buły:

  • Philly cheesebab – bułka / wół / duszone papryki / ser typu szwajcar / sos serowy / sos spicy majo

Wrapy:

  • Okrabab – wrap / topping z okry i groszku / rzepa / pomidor /czerwona cebula / sos curry
  • Chilibab – wrap / wół / ogórek marynowany / chilli / jalapeno / szczypior / sos ostry
  • Klasyk – wrap / wół lub baran lub halloumi / sałąta lodowa / rzodkiew / kalarepa / czerwona cebula / sos łagodny, czosnkowy, miętowy lub ostry

TEX-MEX

PANCZO

TACOS

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + RANCHERA CHIPOTLE + MARYNOWANA
    CZERWONA CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA + KOLENDRA + GRANAT
  • KARKÓWKA Z CHORIZO + SER MIMOLETTE + GUACACHILI + CEBULKA + KOLENDRA
  • KURCZAK TINGA DE POLLO + GUACAMOLE + CEBULKA + KWAŚNA ŚMIETANA

BIG ASS BURRITO

  • WOŁOWINA MEXICO + MANGO SALSA + CZARNA FASOLA + ZIELONY LIMONKOWY RYŻ + SALSA RANCHERRA CHIPOTLE + MARYNOWANA CZEWONA CEBULA + KUKURYDZA + KWAŚNA ŚMIETANA + SAŁATA + KOLENDRA

VEGE: QUESADILLA

  • BOCZNIAK CHIPOTLE ZE SMAŻONYM HIBISKUSEM, ZAPIECZONE Z SEREM,
    MARYNOWANĄ CEBULKA, SALSAMI I GRANATEM

DODATKOWE SALSY:

  • HABANERRO Z MANGO I OGÓRKIEM
  • HOT AS FUCK
  • JALAPENO PASTA Z AWOKADO

KUCHNIA BAŁKAŃSKA

RESTAURACJA AJVAR

  • Tarator
    Bułgarski chłodnik ogórkowy
  • Klepe sa mesom / sa sirom
    Bośniackie pierożki nadziewane urnebesem lub farszem wołowo – baranim
  • Zablji bataci
    Grillowane żabie udka w mleczno – ziołowej marynacie
  • Ovcja corba
    Gęsta zupa z szarpaną baraniną i warzywami
  • Gurmanska Pljeskavica 220 g – faszerowana boczkiem i serem wędzonym
    Siekane mięsa wołowo-wieprzowo-baranie marynowane wg naszej unikatowej receptury z lepinją, białą kapustą z chilli, marynowaną cebulą, ajvarem/ljutenicą, serem kajmak
  • Ćevapčići 100g – 4 szt

CRAFTOVA

STEKI

  • Rump Steak
  • Ribe Eye
  • T-Bone 500 g sezonowany na sucho 4 tygodnie
  • Tomahawk 700 g sezonowany na sucho 4 tygodnie
  • Rumpsteak z kałamarnicą

FRYTEK ŚWIAT

Frytki:

  • bataty
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • burak

Sosy:

  • twarożek ze szczypiorkiem
  • majo wasabi
  • ostry pomidorek
  • majo orzechowy

PIWO

Browar wBrew

Piwa na kranach:

  • APAnaceum
  • Have a Weizen!
  • My Dear Witbier
  • Berlin-Air Weisse
  • Have a Weizen z mango!
  • Mon cheri

BAR

Rumbar

Klasycznie w Rumbarze możecie napić się przyrządzanych na miejscu przez barmanów koktajli, Aperolu, rumu, a tym razem również gorącego grzanego wina.

KRASNOLÓD

Krasnolód zaskoczy wszystkich oryginalnymi smakami, choć nie zabraknie zapewne klasyków w postaci belgijskiej czekolady czy śmietanki.


GASTRO MIASTO

27-29 września

FB

Godziny otwarcia:

  • Piątek: 17.00 – 1.00
  • Sobota: 12.00 – 1.00
  • Niedziela: 12.00 – 21.00

KONKURS

Przy okazji mojej współpracy z Gastro Miasto możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem 15 voucherów – na jedno danie, do wykorzystania podczas szóstej tegorocznej edycji (27-29 września 2019).

Co zrobić, aby wygrać jeden z piętnastu voucherów na jedzenie w jednej z restauracji podczas Gastro Miasto? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród wystawców tej edycji #GastroMiasto, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę piętnaście, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie szóstego weekendu z Gastro Miasto

Konkurs trwa do godziny 12.00 w piątek 27 września 2019

Total 4 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments