Wrocław Restaurant Week – 4 miejsca, które warto odwiedzić


Największy kulinarny festiwal w Polsce – Restaurant Week, towarzyszy nam już od kilku dobrych lat, rozwijając się w tym okresie do rozmiarów, jakich mało kto się spodziewał. Obecnie to już kilkanaście miast i ponad 90 tysięcy gości w całym kraju podczas ostatniej edycji. Od 16 do 31 października raz jeszcze będziemy mieć okazję do zjedzenia specjalnie przygotowanych na tę okazję trzydaniowych posiłków, stanowiących formę promocji dla poszczególnych restauracji oraz Szefów Kuchni, mogących zaprezentować swoje najlepsze strony. W cenie 49 zł będziemy mogli spróbować wspomnianych trzech dań w każdej z 25 biorących udział w imprezie restauracji. Ja wybrałem cztery najciekawsze moim zdaniem, a Wy możecie rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl

Kolejny raz festiwalowi Restaurant Week towarzyszyć będzie niezwykle ważna akcja społeczna. Podczas wiosennej edycji było to #SzanujJedzenie, tym razem wybrano #KochajJedzenie w nawiązaniu do idei zero waste. Biorące w festiwalu restauracje, a także goście, przyczyniają się do zminimalizowania marnowania jedzenia poprzez dokonywanie wcześniejszych rezerwacji. Dzięki temu restauracją są w stanie racjonalnie rozplanować i zarządzać używanymi do przygotowywania poszczególnych dań produktami. 

Smacznego!

Olszewskiego 128

W przeddzień festiwalu pojawiła się informacja o planowanym zamknięciu Olszewskiego, więc Restaurant Week będzie jedną z ostatnich okazji, aby w tym miejscu spróbować kuchni przygotowywanej przez Katarzynę Daniłowicz. Kuchni prezentującej zawsze odpowiednio wysoki poziom z jakościowym produktem oraz wykorzystaniem dopasowanych do potraw technik.

Menu:

1. Oponka z wędzonym twarogiem i grzybami, pure z kurek, gorczyca, waniliowe buraczki, pikle

2. Polędwiczki wieprzowe sous-vide, pierożek z boczkiem i kaszą jęczmienną, pure z kalafiora, jabłko, rodzynki w cydrze / Pieczony kalafior, pierogi z kaszą i warzywami, pure z kalafiora, jabłko, rodzynki w cydrze

3. Bread and butter pudding z lodami waniliowymi z Bailey’s

Folgujemy

Folgujemy od początku działania szczyci się używaniem produktów regionalnych i nie inaczej jest w wypadku menu na Restaurant Week. Zdecydowanie kręci mnie opcja arancino z serem łomnickim, a także ciekawe, sezonowe danie główne z dziczyzną oraz grzybami. Restauracja z Kniaziewicza od kilku edycji uczestniczy w festiwalu, i o ile mnie pamięć nie myli, zawsze prezentowała przyjemne dla oka i podniebienia menu.

Menu A

1. Arancino z regionalnym serem łomnickim, podawany z bisque rakowym z dynią i chilli

2. Ziołowe kluski z regionalnym twarogiem podawane z ragout z dziczyzny i leśnych grzybów oraz puree dyniowo-miodowym

3. Domowy ekler z ganache czekoladowym, podawany z karmelem z orzechami laskowymi i kozią chałwą

Menu B

1. Wegańska ostryga z boczniaka z kawiorem z alg, podana na ryżowej muszli z cytryną

2. Wegański stek w słodkiej marynacie z różowym pieprzem, podawany z pieczonym ziemniakiem na puree z białych warzyw

3. Wegańskie brownie z aquafaby z masłem orzechowym, podawane z karmelizowanym popcornem z płatkami kukurydzianymi

Wydział Kulinarny

Wydział Kulinarny to pewna zagadka po początkowym falstarcie z Szefową Kuchni z Hell’s Kitchen. Ostatnio jednak w jej rolę wszedł Marcin Jenczelewski, przygotowując interesującą nową kartę, a także własną propozycję na Restaurant Week, składającą się z mocnych, konkretnych jesiennych smaków, pomagających złagodzić efekty pierwszych chłodów.

Menu:

1. Polski pomidor suszony, kozi ser, borowik stepowy, dynia

2. Baranina, czerwona kapusta, seler, nasiona / Gołąbek z warzywami, ser duński Viking, sos z pieczonej papryki

3. Matcha, biała czekolada, sok z buraka, pischinger

Thali Garden

Moja miłość do hinduskich smaków przeważyła na korzyść Thali, choć jeszcze przynajmniej kilka restauracji przygotowało ciekawe propozycje. Co ciekawe, najbardziej kusi mnie opcja wege, bo mało która z kuchni potrafi wyciągnąć z roślinnych składników tyle smaku, co indyjska. Thali to smakowy pewniak, więc idę w ciemno.

Menu A

1. Veg Manchurian – warzywne kulki z białej kapusty, marchewki, kalafiora w sosie kwaśno-słodkim

2. Veg Nilgiri – podawane z ryżem i chlebkiem naan – warzywa w sosie pomidorowo-cebulowym z dodatkiem liści bazylii, nasion musztardy, mięty i mleka kokosowego

3. Mango Mus – mus mango z owocami i syropem różanym

Menu B

1. Chicken Lollipop – pikantne skrzydełka z kurczaka podawane z sosem miętowym i tamaryndowym

2. Methi Chicken – podawane z ryżem i chlebkiem naan – kawałki kurczaka w sosie śmietanowo-orzechowym z dodatkiem kozieradki

3. Mango Mus – mus mango z owocami i syropem różanym


KONKURS

Przy okazji mojej współpracy z festiwalem Restaurant Week możecie zyskać również i Wy, bo otrzymałem dwa podwójne vouchery do wykorzystania podczas jesiennej edycji (16-31 października 2019).

Co zrobić, aby wygrać jeden z dwóch podwójnych voucherów na jedzenie w jednej z wybranych restauracji podczas Restaurant Week? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku (tutaj) wymienić nazwę restauracji spośród spośród biorących udział w tej edycji Restaurant Week, w której chciałbyś zjeść najchętniej, z krótkim komentarzem dlaczego właśnie w tej.

Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę dwie, których autorzy otrzymają vouchery do wykorzystania w trakcie najbliższego festiwalu.

Konkurs trwa do godziny 12.00 w piątek 4 października 2019

Total 6 Votes
4

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments