Festiwal Azjatycki – co zjeść w Browarze Mieszczańskim (2-3. października)


Czy można nie lubić smaków poszczególnych kuchni krajów azjatyckich? No nie da się nie lubić, dlatego z nieskrywaną radością przyjąłem informację o tym, że w dniach 2-3. października w murach Browaru Mieszczańskiego odbędzie się Festiwal Azjatycki.

Choć zaczyna się październik, jesień już na dobre rozgościła w naszym życiu, organizatorzy eventu w Browarze Mieszczańskim otrzymali prezent od losu w postaci pięknej, słonecznej prognozy na najbliższe dni. Dobrze będzie wymknąć się z domu jeszcze przed zimowym snem, który obejmie wszystkie imprezy plenerowe.

GDZIE

Siła Browaru Mieszczańskiego przy okazji imprez plenerowych jest znana bardzo dobrze. Kameralny klimat, cegły, historia miejsca, a także możliwość wygodnego rozmieszczenia przychodzących ludzi bez konieczności tłoczenia się na małej przestrzeni. Do tego odpowiednie skomunikowanie – jest gdzie zostawić auto, bez problemu można podjechać rowerem czy komunikacją. Dla mnie od zawsze ulubiona przestrzeń dla gastro eventów w stolicy Dolnego Śląska.

CO ZJEŚĆ

Prawdopodobnie najbardziej gorące danie na liście wszystkich innych w ostatnim czasie, czyli ramen. Odmieniany przez wszystkie przypadki, serwowany już nie tylko w dedykowanych miejscówkach, ale i restauracjach na co dzień niezbyt wyspecjalizowanych w podawaniu tego japońskiego dania. W Browarze zagwarantuje go katowicka ekipa Oh My Ramen wraz z własnoręcznie przygotowywanym makaronem. Trochę w innym klimacie japoński klimat zaprezentuje Zdrowa Japonia. Urocza polsko-japońska para zaprasza po własnoręcznie robione przyprawy na bazie zielonej herbaty Matcha.

Oddalając się nieco od Japonii, trafiamy do Korei. KFC, a więc Korean Fried Chicken w trzech sosach do wyboru – słodko-pikantnym, słodko-kwaśnym lub teriyaki wysmaży dla nas Masitta Korea food. Co to za azjatycka impreza bez parowanych pierożków. Dim Sum Factory w bambusowych koszykach parować będzie pięć rodzajów pierożków – mięsnych i wege. Pozostając w klimacie wege, temat ogarną stali bywalcy browarowych eventów – Veggie. Ich wegetariańskie interpretacje potraw kuchni indyjskiej i tajskiej niezmiennie przyciągają tłumy. Do Wietnamu postarają się nas przenieść warszawianie z Pitaya, wystawiający swoje sajgonki i pierożki.

Jeśli jesteście fanami gotowania, na miejscu pojawi się także możliwość zakupienia azjatyckich produktów na stoisku kooperujących sklepów Azja na Talerzu i W Starej Rzeźni. Z kolei Ottomańska Pokusa skusi wszystkich łakomczuchów. Co prawda w mniej azjatyckim klimacie, ale mały kawałeczek baklawy po obiedzie powinien wjechać idealnie. Słodkości pojawi się zresztą więcej, ponieważ pulchniutkie donuty usmaży na biżąco

Listę wystawców uzupełnią także już nie azjatyckie, choć posiadające w menu elementy różnorodnych kuchni stoiska. Ze swoim hot dogiem z kimchi zjawi się Meatlovers, smażone corn dogi przywiezie CornHub, a do wyboru będą również frytki i makarony. Solidne jedzenie wypadałoby zapić czymś konkretnym – w tym wypadku piwem z wrocławskiego browaru High Octane.

Festiwal Azjatycki w Browarze Mieszczańskim

Gdzie: Hubska 44, Browar Mieszczański

Kiedy: 2-3. października

KONKURS

W związku z weekendową imprezą, mam dla Was niespodziankę, a dokładniej konkurs. Organizatorzy  Festiwalu Azjatyckiego przekazali mi do dyspozycji 10 pojedynczych zaproszeń na jedzenie podczas imprezy.

Co zrobić, aby wygrać jeden z dziesięciu bonów na Festiwal Azjatycki, umożliwiających zjedzenie w jednym z miejsc? Wystarczy w komentarzu pod tym postem na Facebooku wymienić nazwę wystawcy, w którym chcielibyście zjeść w weekend oraz napisać z kim będziecie na Festiwalu.

Konkurs trwa do godziny 22.00, w piątek 1. października.

Wpis powstał we współpracy z Wrocław StrEat
Total 9 Votes
3

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments