Kolejna już edycja kulinarnego festiwalu Restaurant Week odbywa się w kilkunastu miastach w całej Polsce. W samym Wrocławiu udział zapowiedziało ponad pięćdziesiąt restauracji, które przygotowały z tej okazji specjalne menu. Sprawdźmy, które restauracje przygotowały najciekawsze propozycje.
Kiedy: 13 marca – 24 kwietnia
Rezerwacje – www.restaurantweek.pl
Festiwal Restaurant Week obecny jest w Polsce od niemal dekady i każdego roku odbywają się dwie edycje – wiosenna oraz jesienna. Cała idea polega na przygotowaniu przez poszczególne restauracje specjalnego trzydaniowego menu dedykowanego tej imprezie. Koszt tych trzech dań wraz z koktajlem powitalnym to 69,99 zł.
I teraz tak, w ramach mojej wieloletniej współpracy z festiwalem Restaurant Week możecie otrzymać 15 zł rabatu na całą rezerwację dla trzech osób i więcej z kodem: WPK-W84BPP9X. Wystarczy go wpisać w procesie rezerwowania stolików i troszkę zaoszczędzić.
Gdzie zjeść podczas festiwalu Restaurant Week, którego hasłem przewodnim w tym roku jest #FoodNewsGoodNews!, sprawdźmy!
AZJA
Jeśli lubicie azjatyckie klimaty, w Randori Ramen Buta zjecie totalnie przepyszny Cheese miso ramen, do którego dorzucono jeszcze kimchi w ramach przystawki oraz mango sticky rice na deser. W koreańskiej restauracji Korill 180 na Krakowskiej miałem już okazję przetestować festiwalowe menu i z całą odpowiedzialnością mogę Was tam wysłać, bo jest bardzo przyzwoicie. Zarówno w wersji wege, jak i mięsnej zjecie lepione na miejscu pierożki gyoza, przepyszne bulgogi i totalnie niespodziewany, mocny smakowo pudding śmietankowy z tonką i yuzu. W Diyo na Kościuszki indyjska klasyka – pakory oraz butter chicken.
KUCHNIA TRADYCYJNA
Obecność kaczki w menu to już niemal symbol restaurantweekowych kart. Nie inaczej jest w tym roku, a konfitowana kaczka zawitała m.in. do Stu Mostów na Świdnickiej, gdzie dodatkowo pojawiają się pate z wątróbek drobiowych lub grzybów w opcji wege. Bezpieczne menu zaprezentował zawsze solidny HINT w hotelu Puro na Włodkowica. Kurczak zagrodowy, sernik baskijski i krem z pora. Krem rakowy oraz kurczak baby to mięsna propozycja Piwnicy Świdnickiej, gdzie dla wegetarian znajdziecie kluskę śląską z puree z gruszki i pistacji oraz stek z kapusty.
MIĘCHO
Mięsne z założenia knajpki przygotowują również wege propozycje swoich potraw, ale jednak nie one stanowią ich najmocniejszą stronę. Żeberka ze św. Antoniego o dziwo nie dodały do menu żeberek, a tacosy z… szarpanym żebrem wołowym, do tego krem pomarańczowo-marchewkowy i babeczka nasączona ponczem limonkowym. Grillowane żeberko wieprzowe w sosie BBQ zjecie natomiast U Wędzonych przy ulicy Szewskiej. Porcja solidna, z frytkami, a na przystawkę szarpane poliki wieprzowe w panierze. Tatar z udźca wołowego i chrupiący kurczak w bułce maślanej od Texico brzmi bardzo dobrze, z kolei burger bacon oraz carpaccio odnajdziecie w Steakowni na Wita Stwosza. Również tatar oraz żeberka spotkacie w Rumarze Pokoyhof.
WŁOSKIE
Włoskie przygody rozpoczynamy w leśnickim Cimone, gdzie można zjeść penne z salsiccią oraz carpaccio di manzo. Wegetarianie z kolei liczyć mogą na pizzę provole e pepe, a także pieczoną fetę. W Brusco dominuje ravioli z ricottą, natomiast w Giro w wersji grzybowej. Pieno pizza&pasta odeszła od znanej z restauracji włoskich w Polsce restauracji, proponując polentę z ragu czy makaron z fasolą.
INNE WARTE UWAGI
Interesujące pozycje przygotowało Papi Chulo. Tostada z tuńczykiem jako starter oraz żeberka wołowe w salsie verde, podane na placku z niebieskiej kukurydzy w formie dania głównego. Tyle Meksyku, teraz Ukraina. NAI wrzuciła do karty doradę na żółtych pomidorach oraz tatar z fermentowanym bzem. Z kolei dla osób na diecie wegetariańskiej pojawia się sałatka z pieczonej dyni.
Korzystajcie z kodu zniżkowego i dajcie znać, gdzie wybieracie się na festiwal Restaurant Week tym razem.
Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie