1.1 C
Wrocław
czwartek, 12 grudnia, 2024

WROCŁAW RESTAURANT WEEK menu – CzaryMary

To już ostatnia prosta przed WROCŁAW RESTAURANT WEEK. Jako że Wrocławskie Podróże Kulinarne objęły patronatem to wydarzenie, staram się Wam przedstawić po kolei menu wszystkich 18 biorących udział w festiwalu restauracji. Propozycje AlykiPappatore, Le Chef, Mlekiem i Miodem, Patio, Olszewskiego 128  i Dobrej Karmy nie powinny stanowić już żadnej niespodzianki, a dzisiaj pora na znajdującą się tuż przy Dworcu Głównym restaurację CzaryMary.

Talerz WrRW15 new

MENU WROCŁAWSKIE NURTY KULINARNE

Przystawka

Pstrąg łososiowy podany z creme fraiche, ogórkiem, cytryną, koprem i piklowanymi burakami w dressingu miodowo-musztardowym

Danie główne

Żeberka w sosie bbq z kapustą zasmażaną oraz ziemniaczanym puree z chrzanem

Deser

Sticky toffee pudding z sosem karmelowym

Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl

Restauracja CzaryMary zlokalizowana jest na parterze hotelu Ibis w najbliższym sąsiedztwie dworca PKP, ale niech nie zmyli was stwierdzenie restauracja hotelowa. To także kompletne przeciwieństwo typowego jedzenia w okolicach dworca. Inspirowane europejską kuchnią menu stanowi połączenie sezonowości oraz najwyższej jakości produktów, a szef kuchni sprawia, że nazwa restauracji nie jest przypadkowa. Na talerzach pojawiają się prawdziwie magiczne dania.

Szefem kuchni jest doświadczony Marcin Węglowski, który swoje najważniejsze szlify zbierał na Wyspach Brytyjskich w restauracji prowadzonej przez słynnego Gordona Ramsaya. Rodowity wrocławianin gotuje z pasją, wzorce czerpie głównie z wyspiarskiej kuchni oraz stara się dobierać produkty na tyle starannie, aby dania były zawsze perfekcyjne i oryginalne.

Przed rozpoczęciem festiwalu Restaurant Week zamieniliśmy z szefem kilka zdań.

Jak to się stało, że wylądowałeś w kuchni? Większość chłopców marzy o zostaniu strażakiem lub piłkarzem.

Bycie strażakiem czy piłkarzem to ciągła adrenalina, zapewniam, że bycie kucharzem również dostarcza takich emocji. Od dziecka podglądałem mamę jak przygotowuje dania w kuchni, dlaczego więc nie spróbować swoich sił w gotowaniu?

Kucharz – zawód czy powołanie, jak uważasz?

Powołanie, które pozwala zarabiać. Ciężka praca i nieustająca przygoda.

Czy możesz powiedzieć, że jako kucharz odniosłeś już jakiś znaczący sukces? Jeśli tak, to jaki, a może te największe dopiero przed Tobą?

Sukcesem jest dla mnie praca jako szef kuchni w restauracji CzaryMary. Na największy sukces składa się codzienna praca i sumienność. Jestem na dobrej drodze.

Wzorujesz się na kimś w kuchni czy raczej starasz się tworzyć swoje autorskie projekty?

Dużo nauczyłem się pracując za granicą w restauracji Gordona Ramseya, więc jego książki i dania są dla mnie wzorem.

Co sądzisz o idei festiwalu Restaurant Week, czy może zmienić coś w kulinarnej świadomości Polaków?

Jest to fajna forma zachęcenia ludzi do wizyty w restauracjach, których na codzień nie odwiedzają. Mogą spróbować dań w promocyjnych cenach, zasmakować i wrócić.

Czym kierowałeś się podczas przygotowania menu na RW, skąd czerpałeś inspiracje?

Inspiracje czerpałem z pasji do kuchni angielskiej – przykładem jest Stiki toffee pudding z sosem karmelowymChciałem również pokazać kuchnię regionalną – Pstrąg łososiowy podany z creme fraiche i żeberka w sosie bbq z kapustą zasmażaną oraz ziemniaczanym puree z chrzanem.

Dzięki.

 

Restauracja CzaryMary

Pl. Konstytucji 3-go maja 3

facebook.com/czarymaryrestauracja

Total 0 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły