Od dawien dawna dopytywaliście się czy taki ranking powstanie. Wzbraniałem się jak długo było to możliwe, aż w końcu jest – subiektywny ranking najlepszych pizzerii we Wrocławiu. Z jednej strony, Wrocław pizzeriami stoi. Ciężko ogarnąć je wszystkie, obstawiam, że na pewno ich liczba kręci się w okolicach setki. Gorzej, kiedy ilość nie przekłada się na jakość, zwłaszcza, że większość z tych przybytków w 99% jest nastawionych na dowóz. Nie jest jednak tak, że Wrocław to na tym polu pustynia, bo mamy u siebie kilka gwiazdek, które błyszczą ponad innymi. Zwłaszcza dwie wyprzedzające resztę konkurencji o kilka długości.
Pizza to fenomen ponadczasowy. Najpierw, przynajmniej dla ludzi z mojego pokolenia, stanowiła jedno z pierwszych spotkań z tak przyjemnym fastfoodem, potem pizzeria stała się miejscem pierwszych randek, a po pójściu na studia daniem zamawianym na dowóz podczas każdej imprezy. Im większa, tym lepsza, im tańsza – podobnie. Kolejna przygoda z pizzą to już to, co znamy z czasów obecnych. Poszukiwanie tej najlepszej, z najlepszymi składnikami, niekoniecznie na potwornie grubym i zapychającym cieście.
Happy Little Truck
Pizza z food trucka. Wielkiego food trucka, w którym mieści się piec opalany drewnem. Żaden fan pizzy nie może przejść obojętnie obok miejsca, w którym stoi Happy Little Truck, a zapach wypiekanego ciasta przyciągnie największego malkontenta. Pizze podaje się tutaj na cieniutkim jak kartka papieru cieście, z minimalna ilością wegetariańskich składników. Tak, wegetariańskich. W HLT nie uświadczycie dojrzewającej szynki czy salami, ale nawet nie zauważycie ich braku. To jest magia i gastronomiczne olśnienie.
Piec na Szewskiej
Miejsce będące właściwie legendą wrocławskiej gastronomii, pomimo że działa na rynku dopiero od kilku lat. Niestety, musicie się nastawić na ustawienie się w kolejce przed wejściem, bo chętnych jest zazwyczaj sporo. Mimo wszystko warto, bo w tym miejscu pierwszoplanową rolę gra smak i jakość przygotowywanej pizzy. Mocno wypieczone, dość pulchne brzegi, lekko dymny posmak i cienkie do granic możliwości, lekko namoknięte ciasto. Ten zestaw składa się na pizzę kompletną, genialną w smaku.
Szewska 44-46 | relacja na WPK
Pizzamobile
Dla wielu obecność Pizzamobile w tym miejscu może stanowić spore zaskoczenie, ale tylko dla tych, którzy nigdy nie próbowali pizzy z charakterystycznego żółtego auta ustawionego na ulicy Bajana. Nie uświadczycie tu stolików. W Pizzamobile składa się zamówienie, zabiera swój kartonik do domu lub na pobliską ławkę i konsumuje ze smakiem. Pizza idealnie wypieczona, z pojawiającymi się tu i ówdzie przypieczonymi pęcherzykami powietrza oraz sporą ilością składników.
Bajana 1 | relacja na WPK
Pizzeria Bube
Niewielka pizzeria prowadzona na ulicy Hallera przez rodowitego, ciągle uśmiechniętego Włocha. W menu znajduje się kilkadziesiąt przeróżnych pozycji opartych na oryginalnych, wysokiej jakości składnikach z Półwyspu Apenińskiego. Zadziwia ciasto – tak cieniutkie, a zarazem chrupiące, uzupełnione ledwo wyczuwalnym w smaku, ale idealnie nawilżającym pizzę sosem pomidorowym. Mimo że w lokaliku są jedynie trzy stoliki, warto wybrać się, aby na miejscu poczuć niezwykle sympatyczną atmosferę i zjeść smaczną pizzę.
Hallera 94/2 | relacja na WPK