27.4 C
Wrocław
wtorek, 18 czerwca, 2024

Najlepsze pączki we Wrocławiu – TOP 7

To jeden z najtańszych testów, z których wyłonił się konkretny subiektywny ranking na tym blogu, a przy okazji chyba najprzyjemniejszy. Słodycze to moja miłość od dzieciństwa, momentami myślę sobie, że po prostu uzależnienie. W końcu każdy musi się od czego uzależnić. W poszukiwaniu wrocławskiego pączka idealnego odwiedziłem w sumie ponad 20 piekarni, cukierni i niewielkich zakładzików, z których wyłoniłem siedem najlepszych.

Zasady były proste – w każdym miejscu kupuję jednego pączka, zjadam go od razu i oceniam na bieżąco. Nie bawiłem się w przyznawanie punktów za styl, wygląd i smak. Postanowiłem umieścić w rankingu tylko te pączki, które całościowo wywarły na mnie  najlepsze wrażenie. Miejsca, które poddałem testom po części wybrałem sam, po części sugerowałem się Waszymi, czytelników poleceniami. Przez tydzień poprzedzający Tłusty Czwartek doszło mi pewnie kilka kilogramów, ale warto było.

STARA PĄCZKARNIA

Cena – 2,50 zł

Nadzienie – malinowe

Świdnicka 24 | FB

Zupełnie nowe miejsce we Wrocławiu, ale już popularne, a do okienka na ulicy Świdnickiej ustawiają się spore kolejki. Nie może być jednak inaczej, skoro pączki w Starej Pączkarni, niewielkiej sieci, posiadającej swoje lokale także w Szczecinie oraz Toruniu, wyrabiane są na oczach klienta, smażone na bieżąco i wydawane jeszcze ciepłe. W dodatku w kilkunastu smakach, m.in. z adwokatem, morelą i bananem.

Pączek o innym od tradycyjnego kształcie. Wybrałem opcję z malinami…. i mnie zatkało. Ciasto mięciutkie i bardzo smaczne, konfitura wyrazista, nie za słodka, proporcjonalnie rozłożona i w sporej ilości, a skórka przyjemnie błyszczy. No i najlepsze na koniec – pączek był jeszcze ciepły, bo cały urok tego miejsca polega na tym, że otrzymujemy świeżutkiego pączka i nie chcemy czekać na powrót do domu. Zjadamy go od razu.

stara pączkarnia1 stara pączkarnia 2

CUKIERNIA CAROLIN&SIMON

Cena – 2,20 zł

Nadzienie – toffi

Partyzantów 16 a | FB

Cukiernia Carolin&Simon po cichu, bez wielkiego rozgłosu, od 45 lat cieszy podniebienia wrocławian. Pączek z nadzieniem toffi został szczodrze oblany dość grubą warstwą lukru, a dodatkowo posypany kawałkami białej czekolady. A białą czekoladę lubię jak mało co. Najważniejsze jest jednak ciasto – genialne, lekkie i puszyste, bez śladu tłuszczu. Samo toffi, w nieprzesadnej ilości, ale cudnie lejące się podczas kolejnych gryzów, doskonale uzupełnia całość. Nigdy wcześniej tutaj nie byłem, ale będę wracać.

carolin simon

PIEKARNIA KRAJEWSCY

Cena – 2 zł

Nadzienie – powidła śliwkowe

Pobożnego 20

Piekarnia z Nadodrza, posiadająca certyfikat „Złoto Nadodrza”, serwująca klasyczne pączki lwowskie. Właśnie pączek lwowski z nadzieniem śliwkowym urzekł mnie od pierwszej chwili, kiedy znalazł się w moich rękach. Pączki z Piekarni Krajewscy są cudownie puszyste i lekkie jak piórko, a w środku dość zwartego ciasta skrywają całe mnóstwo słodkiej konfitury. Nie można się dziwić, że rok temu zniknęły z półek w ciągu 15 pierwszych minut sprzedaży.

krajewscy

CUKIERNIA BISKUPIN

Cena – 1,90 zł

Nadzienie – toffi

Olszewskiego 77 | FB

Pierwszy z testowanych pączków i od razu strzał w dziesiątkę. Ma dość ciemną, chrupiącą skórkę, wyraźnie zaznaczoną od pieczenia obwódkę i genialnie zbalansowane toffi. Może minimalnie za dużo lukru, ale w końcu to Tłusty Czwartek, więc nie ma co narzekać na nadmiar cukru.

biskupin

CUKIERNIA GONDEK

Cena – 1,70 zł

Nadzienie – róża

Krzywoustego 302 | FB

Gondek to moje dziecięce wspomnienie. To stąd na mój urodzinowy stół trafiały torty z coraz większą ilością świeczek. Najtańszy z całego zestawienia pączek wcale nie jest najgorszy. Wręcz przeciwnie, zajmuje miejsce w czołówce dzięki nie za słodkiej marmoladzie, która w połączeniu z różą wytwarza piękny aromat. Sprężyste, mocno drożdżowe i puszyste ciasto zostało przykryte lukrową pokrywą. Jest bardzo dobrze.

gondek

CUKIERNIA U SPYCHAŁY

Cena – 2 zł

Nadzienie – róża

Pereca 12

Ah, to delikatne ciasto. Porządnie zrumienione, solidnie nadziane konkretną ilością słodkiej róży i przyozdobione lukrową maziają. Miękkość wnętrza miesza się tu zalotnie z chrupkością skórki. 

spychała

CUKIERNIA POD TRUMIENKĄ

Cena – 2 zł

Nadzienie – róża

Curie-Skodowskiej 51 | FB

Trumienka balansowała na granicy znalezienia się i nieznalezienia się na liście. Tutejsi cukiernicy podpadli mi tym, że pozwolili pączkom nazbyt – nie za bardzo, ale jednak – nasiąknąć tłuszczem. Poza tym jest poprawnie, a właściwie to bardzo smacznie. Tego uderzenia smaku róży nie zapomnę na długo.

trumienka

Total 47 Votes
12

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

28 KOMENTARZE

  1. Często korzystam z Twoich recenzji, kiedy chcę coś zjeść na mieście. Tym razem jednak chyba wybiorę po swojemu, bo ani pączki od Spychały, ani Carolin&Simon mnie nie zachwyciły – zaś w Top 7 brakuje mi m.in. wyrobów z Krzyckiej. Każdy jednak lubi w pączku co innego. Zaciekawiły mnie te lwowskie pączki – jutro z braku czasu raczej się na nie nie wybiorę, ale kiedyś, przy okazji… 🙂

    • Krzycka była testowana, nawet wahałem się czy nie umieścić ich w rankingu, ale jednak zbyt gumowate ciasto przeważyło na nie.

  2. Dziwi mnie brak cukierni Łomżanka z ul. Ruskiej, uwielbiam ich pączki ale wiem, że każdy ma swoje zdanie 🙂

    • Niestety, ale pączki z Łomżanki także brały udział w testach. Ni przeszły przez sito konkurencji:) Były zbyt twarde.

  3. Potwierdzam doniesienia nt. cukierni przy Partyzantów – pączki mają rewelacyjne, ale… oszukują na faworkach – sprzedają bardzo pokruszone. A szkoda, bo jeśli trafi się na jakiś o w miarę sensownych rozmiarach, życie od razu wydaje się piękniejsze 🙂

  4. Wprawdzie to nie Wrocław tylko okolice ale warto się wybrać do Kredensu w Wilkszynie. Pączki z powikłania sliwkowymi, różą i z malinami. Pychotka

  5. Jeśli Wrocław to AniBabki na ul. Ślicznej. Tylko z tego co wiem ilość będzie ograniczona bo to bardzo mała cukiernia, ale generalnie wypieki mają GENIALNE!!!

  6. Ja kupuję pączki z cukierni Nugat w C.H Futura na ul. Granicznej. Pączki tradycyjne z różą, ale i z budyniem, adwokatem, maliną, serem, morelą, czekoladą.. pychotka! 🙂

  7. dziś 3 h stania |pod trumienka| i z 10 pączków juz 3 surowy, nie mam serca sprawdzać następnego- komuś sie to przytrafiło????

  8. Bistro Appetit na skarbowców – wrocławskie krzyki. Paczki z prawdziwa róża nadziewane przed smażeniem i to nie w jakimś tanim oleju tylko na smalcu tak jak za czasów gdy moja babcia robiła je w domu, smakują dzieciństwem.

  9. Szczerze mówiąc pączki ze starej pączkarni nie smakują mi. Pracuje niedaleko i czasami wpadam po jednego. Największy ich minus to wrażenie, że zaraz tryśnie z nich 1l tłuszczu 🙁 to najtłustsze pączki jakie w życiu jadłam. Drugi poważny minus, to fakt że ich nadzienie nie jest robione na miejscu tylko kupowane.. Widziałam wielkie wiaderko z nadzieniem którego skład miał więcej niż 3 linijki 🙁 smutne to bo to miejsce specjalizuje się przecież w robieniu pączków 🙁

    • Dokładnie tak, aż dziw, że znalazły się w tym rankingu (pachną przepalonym tłuszczem z niesmacznym, sztucznym nadzieniem) kiedy to tych z „Krzyckiej” nie ma 🙁

  10. Cukiernia Krajewscy serwuje pączki WROCŁAWSKIE wg XIX wiecznego wrocławskiego przepisu, a nie żadne lwowskie. To media podpięły do nich łatkę jakiś wrocławsko-lwowskich taj jakby Wrocław nie miał swojej tożsamości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły