Podobnie jak w roku poprzednim mam zamiar przedstawić Wam najciekawsze restauracje i propozycje menu tegorocznej edycji Restaurant Week jeszcze przed rozpoczęciem festiwalu, którego początek planowany jest na pierwszy dzień kwietnia. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział weźmie 21 restauracji ze stolicy Dolnego Śląska, a wśród nich niekwestionowana gwiazda roku poprzedniego – Restauracja Patio. Najwyżej oceniania przez gości restauracja jesiennego festiwalu Restaurant Week. I właśnie od niej rozpoczynamy prezentację.
MENU RESTAURACJI PATIO
Przystawka
Pstrąg wędzony z blinem ziemniaczano-jaglanym, musem chrzanowym i pesto pietruszkowym
Danie główne
Polędwica wieprzowa na sosie rabarbarowo-pieprzowym, ziemniaki zapiekane, mini sałatka
Deser
Panna Cotta malinowa z emulsją brzoskwiniową i pianką kawową
Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl
Usytuowana przy hotelu o tej samej nazwie w samym centrum Restauracja Patio należy do najpopularniejszych w całym mieście. Nie jest jednak typowo hotelową restauracją z nudnym menu. To nowoczesne miejsce, w którym przykłada się dużą wagę do szczegółów, a zwłaszcza wysokiej jakości naturalnych składników. Problemu nie stanowi zjedzenie tu lunchu nawet jeśli nie jest się gościem hotelu, a warto, bo menu wygląda imponująco. Łączy w sobie polską klasykę z europejskimi standardami. Nowością na tle innych restauracji we Wrocławiu jest menu bezglutenowe. Dzięki profesjonalnemu szkoleniu lokal posiada certyfikat wrocławskiej restauracji serwującej menu bez glutenu.
Nowy wystrój wnętrz restauracji dopełnia urokliwe malarstwo. Doskonale współgra z nowatorskimi przepisami i kulinarnymi pomysłami Szefa Kuchni, Wiktora Moczka, absolwenta elitarnego kursu Paula Bocuse’a z Lyonu. Pochodzący z Podbeskidzia kucharz od niemal 20 lat wyznacza kierunki kulinarnego rozwoju restauracji Patio. Przede wszystkim to jednak niezwykle ambitny człowiek, który nieustannie poszukuje inspiracji do tworzenia kolejnych sezonowych kart. Uwielbia przygotowywać tradycyjne polskie dania, używając do tego nowoczesnych technik kulinarnych.
Tegoroczne menu festiwalowe Restauracji Patio na Restaurant Week zostało ułożone z potrzeby przybliżenia gościom ciepła i słońca przedwiośnia, za którym po zimnych, szarych, jesienno-zimowych miesiącach wszyscy tęsknimy. Menu oparte jest na regionalnych produktach, pochodzących od okolicznych producentów i rolników. Na przystawkę Szef Kuchni zaserwuje wędzonego pstrąga z ciekawymi dodatkami – kaszą jaglaną, chrzanem i pietruszką.
Danie głównie to delikatna polędwiczka wieprzowa przygotowywana metodą sous vide z oryginalnym i typowo wiosennym, orzeźwiającym i lekko ostrym sosem rabarbarowym z dodatkiem zielonego pieprzu i truskawek. Stanowiące uzupełnienie zapiekane ziemniaki powinny dobrze pasować do wieprzowiny. Deser to z kolei standard ze słonecznej Italii, – malinowa Panna Cotta z dodatkiem emulsji brzoskwiniowej i delikatnej pianki kawowej. Proste składniki, nieskomplikowane połączenia, a przede wszystkim świeżość to największe zalety trzydaniowego menu zaproponowanego przez ekipę Restauracji Patio.
LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK
Restauracja Patio
ul. Kiełbaśnicza 25