Trzecia wrocławska edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week rozpocznie się już pierwszego kwietnia, a ja do tego czasu postaram się przedstawić Wam najciekawsze propozycje menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział weźmie 21 restauracji ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore i Brasserie 27, o których pisałem już wcześniej. Dzisiaj kolej na Włoszczyznę, a więc jedną z kilku festiwalowych restauracji, mieszczących się w Centrach Handlowych.
MENU RESTAURACJI WŁOSZCZYZNA
Przystawka
Terrina z ogonów wołowych/ Shitake/ Jarmuż/ Pieczywo razowe/ Orzechy laskowe/ Mizuna
Danie główne
Filet Mignon/ Cukinia/ Marchew paryska/ Wołowy demi-glace/ Czosnek niedźwiedzi
Deser
Brownie/ Banan/ Kardamon/ Rabarbar/ Mięta czekoladowa
Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl
Menu na Restaurant Week Szef Kuchni restauracji Włoszczyzna tworzył z myślą o gościach oczekujących klasyki w nowych odsłonach, podanych stylowo, aby goście lubujący się w wykonywaniu zdjęć jedzonym potrawom mieli ułatwione zadanie. Dania mają zachęcić do powrotu na kolejną degustację i zadowolić podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy.
Przystawka to terrine z ogonów wołowych, czyli wykwintna galaretka z delikatnym mięsem. Charakterystyczne danie wzbogacone jest grzybami shitake oraz musem z jarmużu i orzechów nerkowca.
Daniem głównym będzie niezwykle ceniona część wołowiny – filet mignon, wraz z esencjonalnym sosem demi glace, podanym w zaskakujący sposób dzięki technice sferyfikacji. Dodatki w postaci mini marchwi paryskiej oraz marynowanej cukinii wraz z pianką z ziołowego masła nawiązują bezpośrednio do charakteru restauracji Włoszczyzna.
Obiad uwieńczy smakowite brownie na ciepło z puszystą bananową pianką i nutą kardamonu. Intensywny czekoladowy deser powinien skutecznie przełamać smak po sytym mięsnym obiedzie.
Menu zaprojektował Szef Kuchni – Filip Nowakowski. To ambitny młody kucharz, doskonalący swoje umiejętności w dziedzinie innowacyjnych rozwiązań kulinarnych. Jego pasją jest nowoczesna kuchnia francuska i tradycyjna azjatycka. We Włoszczyźnie pracuje od samego początku i tworzy menu, które we Wrocławiu cieszy się dużym powodzeniem.
Pomysł na restaurację Włoszczyzna powstał w 2014 roku, kiedy to swoją działalność kończyła restauracja Sycylia. Przez pierwszy rok pod szyldem Sycylii w przyszłej Włoszczyźnie powstawały różne modele menu, w których oprócz szlagierów pojawiały się bardziej wyszukane propozycje, jak na przykład pierwsza wrocławska Szakszuka, której kucharze wraz z właścicielami uczyli się robić w Tel Avivie, czy seviche z krewetek na pomelo, podpatrzone w Azji. Finalnie, we wrześniu 2015 po generalnym remoncie wystartowała restauracja Włoszczyzna. Lokal znajduje się na III p. centrum handlowego Renoma, a podejście do gotowania w tym miejscu zmienia powoli obiegową opinię, krążącą na temat jedzenia w trakcie zakupów.
Nazwa jest oczywistym nawiązaniem do warzyw i ukłonem w stronę kuchni śródziemnomorskiej, ale karta w pewnym sensie ma także promować lokalne produkty i tematy kulinarne, jak choćby dziczyznę lub rodzime wegetariańskie klasyki. Hasłem przewodnim restauracji Włoszczyzna jest „zdrowa kuchnia”, a wszystkie dania przygotowywane są od podstaw, głównie na bazie sezonowych i lokalnych produktów. Goście nie wyczują tu frytury, odmrażanego pieczywa czy gotowych sosów. Zamiast tego mają okazję skosztować ziemniaków pieczonych na gęsim tłuszczu, domowych wypieków oraz szlachetnego demi glace, a więc esencjonalnego sosu na bazie pieczonych kości wołowych, który jest jednym z bohaterów festiwalowego menu.
Restauracja Włoszczyzna
Renoma, Świdnicka
facebook.com/wloszczyzna.renoma
Komentarze
komentarze