Przed nami ostatnie dni do rozpoczęcia festiwalu Restaurant Week, który startuje już pierwszego kwietnia. Od ponad tygodnia przedstawiam Wam najciekawsze menu zaproponowane przez restauracje biorące udział w imprezie. W sumie, w trzeciej wrocławskiej odsłonie największego festiwalu kulinarnego w kraju udział wezmą 22 restauracje ze stolicy Dolnego Śląska, wśród nich m.in. Restauracja Patio, Pappatore, Włoszczyzna, Alyki, Villa Bianco, La Folie i Brasserie 27. Te opisałem już wcześniej, dzisiaj czas na restaurację, która cieszyła się największą popularnością w początkowych dniach sprzedaży stolików – La Maddalena.
MENU RESTAURACJI LA MADDALENA
Przystawka
Małże świętego Jakuba / masło orzechowe / pomidory / wanilia / kiwi / chipsy / ziemia pistacjowa
Danie główne
Comber jagnięcy w ziołowej panierce / ciecierzyca / fioletowe ziemniaki / jogurt grecki / prażynki / bób / cytryna
Deser
Czekolada / gąbka migdałowa / bakalie / marmolada wiśniowa / lody waniliowe / kardamon / borówki
Rezerwacji stolika na WROCŁAW RESTAURANT WEEK możecie dokonać na stronie www.restaurantweek.pl
La Maddalena to archipelag wysepek, położony pomiędzy Sardynią i Korsyką, ale La Maddalena to także wrocławska restauracja, której kuchnia łączy cudowne smaki obu tych miejsc, a menu zbudowane jest w oparciu o wysokiej jakości produkty kojarzące się z kuchnią włoską i francuską. Szef Kuchni Damian Blidź, który swoje doświadczenie w przygotowywaniu dań kuchni śródziemnomorskiej zdobywał w Paryżu, obecnie, po zakotwiczeniu we Wrocławiu, stara się promować łączącą w sobie klasykę i nowoczesne sposoby przygotowywania dań kuchnię fusion.
Wielkim atutem restauracji La Maddalena jest jej lokalizacja. Położona w samym sercu Dzielnicy Czterech Wyznań, niejako zapoczątkowała wielki gastronomiczny sukces tej okolicy. Obecnie to jedno z najchętniej odwiedzanych miejsc w mieście, a znajdujący się na dziedzińcu Synagogi pod Białym Bocianem letni ogródek La Maddaleny wraz z całym otoczeniem tworzy magiczny klimat, dla którego każdego dnia progi restauracji przekracza spore grono wiernych klientów.
Festiwalowe menu dokładnie odzwierciedla pomysł na restaurację La Maddalena. Jest specjalność zakładu – owoce morza pod postacią przegrzebków połączonych w dość nieoczywisty sposób z masłem orzechowym i pomidorami, a także śródziemnomorska, ziołowa, dająca się wykazać kucharzowi jagnięcina.
LISTA RESTAURACJI BIORĄCYCH UDZIAŁ W FESTIWALU WROCŁAW RESTAURANT WEEK
La Maddalena
Włodkowica 9
facebook.com/Restauracja.La.Maddalena