Pierwsza część nowego cyklu „Kulinarny weekend we Wrocławiu” przyniosła bardzo pozytywny oddźwięk, więc postanowiłem, że w każdy piątek zaproponuję czytelnikom bloga najciekawsze według mnie kulinarne wydarzenia tygodnia, żeby nikomu nic nie uciekło. Poprzednio było to pięć imprez, dzisiaj dla odmiany… również pięć. Nie przedłużając, zerknijcie co ciekawego będzie się działo w ciągu najbliższych trzech dni.
DARMOWE WARSZTATY KULINARNE: Makaron ciągnie się cały dzień
CRZ Krzywy Komin, 23 kwietnia, 10.00-16.00 | FB
Podczas trzecich urodzin Krzywego Komina będzie okazja do poznania tego sekretnego przepisu na pyszny domowy makaron podczas warsztatów kulinarnych, które poprowadzi Magdalena Żmich.
Warsztaty będą prowadzone w trzech grupach po 1,5 godziny, podczas których uczestnicy przejdą przez cały proces robienia makaronu – od zagniatania ciasta, krojenia, suszenia, aż do gotowania.
Wyroby trafią następnie jako pyszny dodatek do zupy, którą uczestnicy wydarzenia będą mogli kupić ( cena 2 zł) i zjeść ze smakiem.
Godziny warsztatów:
Grupa 1: 10.00- 11.30
Grupa 2: 12.00-13.30
Grupa 3: 14.00- 15.30.
Wstęp wolny.
Wrocławski Bazar Smakoszy
Browar Mieszczański, 24 kwietnia, 10.00-15.00 | FB
Wrocławski Bazar Smakoszy to jedna z najciekawszych inicjatyw powstałych na przestrzeni kilku ostatnich lat we Wrocławiu. Zdrowe i lokalne produkty mieszają się tu z zagranicznymi stoiskami, na których dostaniecie m.in. świetną oliwę czy oliwki. Ekologiczny drób, mleko, wędliny, soki, do tego wrocławskie food trucki, a całość tworzy niepowtarzalny klimat niedzielnego piknikowania. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych miejsc w mieście.
W tę niedzielę swoje stanowiska rozłoży aż 37 wystawców, więc będzie w czym wybierać i co spróbować.
Zwiedzanie z marką SALAMANDER
Browar Stu Mostów, 23 kwietnia, 16.00-16.30 | FB
Wycieczka po Browarze Stu Mostów, podczas której pokazany jest cały proces produkcji oraz to, jak każdy etap wpływa na jakość piwa. Od czterowalcowego śrutownika i tego jak śruta słodowa trafia do warzelni. Piwowar pokaże różnice między produkcją rzemieślniczą a koncernową. Na zwiedzanie można się umówić przez FB browaru.
I Święto Kwitnącego Sadu
Owoce Lutynii, Lutynia, 12.00 | FB
Jeśli chcecie zobaczyć gdzie rosną owoce, które kupujecie, skąd pochodzi sok, który pijecie, to będzie dobra okazja.
W czasie Święta Kwitnącego Sadu planowane jest oprowadzanie po sadzie, podglądanie murarek ogrodowych przy pracy, wykonanie domków dla zapylaczy, a także kiermasz produktów, które zostaną przywiezione przez przyjaciół sadu. Będą to m.in. mąki z Młynu Skokowa, miód ze Złotej Patoki, sery od Sylwestra Wańczyka.
SLOW CITY – naturalnie w wielkim mieście
Galeria Dominikańska, 23 kwietnia, 12.00 – 16.30 | FB
Slow Food Youth Wrocław organizuje w sobotę akcję „SLOW CITY – naturalnie w wielkim mieście”, w ramach której odbędą się warsztaty kulinarne mające nakreślić założenia ruchu Slow Food. Podczas warsztatów poznacie różnorodne techniki kulinarne, kalendarz sezonowości warzyw i owoców, zastosowanie lokalnych produktów oraz posmakujecie naturalnych smaków z bogatej dolnośląskiej spiżarni. W sumie odbędą się trzy tury warsztatów:
12:00 – KUKASZKA – warsztat, na którym przygotowane zostanie kaszotto z kaszy gryczanej niepalonej, sera koziego lub krowiego, cydru
14:30 i 16:30 – SELERIADA – warsztat, na którym nauczycie się przyrządzać „makaron” z selera i pesto z liści rzodkiewki