Wrocławska gastronomia nie zna słowa stop. Co miesiąc otwierają się nowe miejsca – restauracje, food trucki, bary, kawiarnie, i nie inaczej było w lipcu. Jedne pomysły lepsze, drugie gorsze, ale przynajmniej kilka bardzo ciekawych.
Nowe restauracje we Wrocławiu – 2014
Nowe restauracje we Wrocławiu – styczeń i luty 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – marzec 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – kwiecień 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – maj 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – czerwiec 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – lipiec 2015
Najlepsze restauracje we Wrocławiu – sierpień 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – wrzesień 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – październik 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – listopad 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – grudzień 2015
Nowe restauracje we Wrocławiu – styczeń 2016
Nowe restauracje we Wrocławiu – luty 2016
Nowe restauracje we Wrocławiu – marzec 2016
Nowe restauracje we Wrocławiu – kwiecień 2016
Nowe restauracje we Wrocławiu – maj 2016
Nowe restauracje we Wrocławiu – czerwiec 2016
Concept Stu Mostów – Browar Stu Mostów krok po kroku, konsekwentnie buduję swoją markę. Poza stacjonarnym browarem i mini restauracją na Długosza od połowy lipca, dosłownie zaraz obok działa Concept Stu Mostów, będący połączeniem śniadaniowni, w której możecie zjeść lub zabrać do domu wypiekane przez Michała Lepicha pieczywo, a także sklepu firmowego z gadżetami browaru oraz produktami premium, produkowanymi od podstaw na miejscu. Nie zabraknie także piwnych akcentów, jak choćby precli na zakwasie z piwem czy musztardy z brzeczką. Innowacyjny pomysł, za który należy tylko przyklasnąć.
Długosza 2 | FB
Punkt Sprzedaży Lemoniady – koncept, który pokochałem od pierwszego wejrzenia. Stary, odpicowany seledynowa Fiat 125 Łada, ciągnąca żółtą Niewiadówkę, w dodatku serwujący lemoniady z rurką w woreczku. Pełna klasyka, niepowtarzalny klimat i wehikuł czasu w jednym. Kupuję.
Wyspa Słodowa | FB
Woławina – kolejna restauracja prowadzona we Wrocławiu przez Jacka Kempę. Jak sama nazwa wskazuje, to królestwo wołowiny. Na przystawkę siekany tatar i carpaccio, na obiad burger lub dojrzewający stek. Brzmi obiecująco, oby tylko smaki się zgadzały.
Strachowskiego 7 A | FB
Bistro Marysia – malutkie bistro tuż przy Capitolu z króciutkim menu, opierającym się głównie na pierogach. Ruskie, z mięsem, owocami, a do tego codziennie jakaś zupa.
Komandorska 2 | FB | relacja na WPK
Piecuch – sam pomysł na różnorodne zapiekane w piecu pierogi jest fajny, ale po co do menu pchać jeszcze burgery, pizzę i makarony? Nie tędy droga.
Sarbinowska 20 a | FB
Kartel – dobrego tex-mexu nigdy za wiele, a dziewczyny z Kartelu zaczęły dobrze. Niezłe wrażenie pozostawia po sobie napakowane składnikami do granic możliwości burrito, aromatami uderza chili con carne, a na deser warto skusić się na chrupiące churros.
Strzegomska 42 B | FB | relacja na WPK
Kopalnia restauracja i bistro – Kopalnia to najnowsze wrocławskie kąpielisko, które łączy w sobie możliwość wypoczywania, imprezowania, a od niedawna także zjedzenia czegoś podczas weekendowego odpoczynku. W restauracji w Kopalni zjecie klasyki – kilka makaronów, sałatki i dania główne, a także desery. Ogólnie nie spodziewałbym się wielkiego szału. Obok restauracji działa także bistro, z bardziej przystępnymi cenami, z fastfoodami oraz choćby schabowym w menu.
Paniowice, ul. Odrzańska 11 | FB
Kawiarnia Kosmos – nowa kawiarnia na Św. Mikołaja, w miejscu, gdzie jej brakowało. Można wpaść na szybką kawę, śniadanie, a także lunch popołudniu.
Św. Mikołaja 8 | FB
Kafka – lody naturalne – nuda, choć akurat te podobno pochodzą wprost z Odessy. Ale ważniejsze jest co innego – w menu oprócz wspomnianych lodów znajdziecie pizzę i domowe obiady, o!
Marco Polo 9 e | FB
Słowianka – Ukraińscy właściciele Słowianki odziedziczyli lokal po nieistniejącym już barze A nuż widelec. W karcie sporo dań ukraińskich – barszcz czy kotlet po kijowsku, ale i pierogi ruskie oraz z mięsem. Minusem jest fakt, że sporo dań podawanych jest z bemarów.
Jedności Narodowej 103
NOVO Square lounge bar – sieciowa restauracja Hoteli Novotel, której kuchnia określana jest jako międzynarodowa. Niestety, po karcie menu na ich stronie słuch zaginął.
Wyścigowa 35 | FB
Pizza Rable’s – pizzeria Panie, kolejna pizzeria, mało ich!
Bulwar Dedala 7 a | FB
Mo’jo Sandwiches – co jakiś czas nawołuję do osób, które wpadną na pomysł wystartowania z food truckiem, aby zostawiły w spokoju burgery i ruszyły w świat z kanapkami. Brawo dla Mo’jo sandwiches, bo właśnie o to mi chodzi – cubana, philly cheese steak czy jerk. Muszę ich złapać jak najszybciej się da.
Premium oriental – trzeci już koncept właścicieli Mango Mama. Premium Oriental ma wypełnić niszę orientalnego jedzenia na dowóz. Trzymam kciuki.
Poniatowskiego 20 | FB
Taormina – kolejny lokal pizzerii Taormina w mieście. Tym razem na Nowym Dworze, który pomimo pewnych ruchów, ciągle jest pustynia gastronomiczną.
Szwedzka 17 d | FB