16.1 C
Wrocław
sobota, 19 kwietnia, 2025

Nowe restauracje we Wrocławiu – wrzesień 2016

We wrześniu mamy 19 miejsc, które dopiero co wystartowały. Jak zawsze – kilka ciekawych konceptów, kilka nudnych barów i food trucków oraz kawiarnie. Codziennych informacji szukajcie też na wroclovefood.pl

2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015 | sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016

Ragu Pracownia Makaronu – makarony przygotowywane na miejscu, właściwie to powinno wystarczyć za komentarz. Świetne jedzenie, świetne makarony, przyjazny klimat. Nie przedłużając – musicie tam iść.

Sienkiewicza 34 | FB | relacja na WPK | wroclovefood.pl

Taszka Wine&Petiscos – jedno z tych miejsc, za które mocno trzymam kciuki. Długo nie mogli się otworzyć, ale jak już wystartowali, zrobili to z dużym rozmachem. W karcie menu degustacyjne i petiscos, czyli portugalskie przystawki oraz mnóstwo dobrego wina.

Rynek 53/55 | FB | wroclovefood.pl

Hint Food&Drinks – nowe bistro, które zastąpiło wcześniejszą restaurację działająca w PURO Hotel na Włodkowica.

Włodkowica 6 | FB

Pycha Micha – bar z domowymi obiadami, który powstał na miejsce popularnego w tym rejonie Wrocławia Baru U Królika. Menu jest podobne, jakość podobno też, więc powinno być smacznie.

Wawrzyniaka 9 b | FB | wroclovefood.pl

Browar Cztery Ściany – piwo uwielbiam, staram się promować zwłaszcza wrocławskie browary, dlatego też zawsze w tym zestawieniu umieszczam kolejne projekty warzące ulubiony trunek, Co ciekawe, Browar Cztery Ściany został założony w Trzebnicy przez mojego znajomego ze studiów na AWF. Udało mi się nawet spróbować ich pierwszego piwa w Lamusie pod nasypem i uważam, że początki są bardzo obiecujące.

Milicka 32, Trzebnica | FB

Projekt Placek – Projekt Pizza, Projekt Placek, coś mi tu śmierdzi. Kolejna pizzeria na dowóz.

Chociebuska 9 | FB

Kamienica – El Comandante na Psim Polu nie wytrzymało zbyt długo, ale pierwsze dni działalności restauracji Kamienica pozwalają sądzić, że ten projekt utrzyma się znacznie dłużej. Ambitne, niemalże fine diningowe menu, poważny Szef Kuchni, tylko ceny trochę nieprzystające do osiedla.

Krzywoustego 320 | FB | wroclovefood.pl

Red Box Truck – burgery, hot-dogi, burgiery, takie oryginalne rzeczy panie.

FB

Mr. Burger  – naprawdę?

Tęczowa 3 | FB

Przystanek Wrocek – Pani Magda G. przybyła do Wrocka, zrobiła wspaniały research, zauważyła rozwój tutejszej gastronomii i dokonała rewolucji – z multifoodu przekształciła to miejsce w bar zdomowymi obiadami i burgerami. No, no, chyba nikt by na to nie wpadł.

Szybka 6-10 | FB | wroclovefood.pl

Onzmywa.pl  – otworzyli się już w lipcu, ale w natłoku wszystkich premier, gdzieś mi to umknęło. Onzmywa.pl to cukiernia, ale nietypowa, bo założona przez blogerkę, która zmusiła swojego faceta do sprzątania po przygotowywanych przez nią ciastach. Oczywiście z przymrużeniem oka.

Prądzyńskiego 37/1 a | FB

Manufaktura Bezglutenowa – W ostatnim tygodniu września w pawilonie na ul. Sokolniczej otworzył się bar Manufaktura Bezglutenowa, pierwszy we Wrocławiu w 100% serwujący potrawy bez glutenu. Według zapewnień właścicieli, na kuchni nie znajdują się żadne produkty zawierające gluten, co wyklucza nawet jego minimalną zawartość w daniach. Manufaktura nie jest restauracją w dosłownym znaczeniu, a przygotowywane dania są bardziej domowe, spotykane częściej w osiedlowych barach, jak choćby kotlet schabowy (6,90 zł) czy filet drobiowy (7,90 zł). Wydaje się kwestią czasu, kiedy w pełni bezglutenowe bary i restauracje zaczną cieszyć się dużą popularnością, a Manufaktura ma szansę przetrzeć szlaki dla następnych.

Sokolnicza 7/17 | FB | wroclovefood.pl

Bunga Bunga – pizza, jak z Pizza Station, wiadomo.

Grabiszyńska 81 | FB

Gemuse Kebab – każdy kto ch0ć raz był w Berlinie, kojarzy kolejkę do baru Mustafa Gemuse Kebab. We Wrocławiu, mieście słabego kebabu, każdy oryginalny projekt warty jest uwagi, ale coś mi tu śmierdzi nieumiejętną podróbką berlińskiego oryginału.

Dubois 8/10 | FB

ETNO Cafe Pasaż Grunwaldzki – czy ETNO wykosi sieciówki z wrocławskich centrów handlowyh? Niewykluczone, bo ETNO wnosi przyrządzanie kawy na inny poziom. Miałem okazje się o tym przekonać, a do w nowych kawiarniach istnieje możliwość zjedzenia szybkiego śniadania po drodze. Aha, jest Cold Brew.

Pasaż Grunwaldzki | FB | wroclovefood.pl

La Porchetta – We wrześniu na wrocławskie ulice wyjechał kolejny food truck – La Porchetta, ale na całe szczęście nie jest to jeszcze jedno auto z nudnymi burgerami, a całkiem ciekawy i niespotykany w stolicy Dolnego Śląska koncept streetfoodowy. W wiekowym Mercedesie, który ustawił się na Placu Grunwaldzkim zjecie włoskie kanapki z porchettą, czyli luzowaną wieprzowiną ze sporą ilością ziół, w oryginalnych połączeniach smakowych. W food trucku dostępne są cztery propozycje kanapek w cenie 16-17 zł za sztukę.

Grunwaldza 67 | FB | wroclovefood.pl

Restaurant Michel – często pytacie 0 to, gdzie zjeść w stolicy Dolnego Śląska francuską kuchnię. Ciężko o to, ale dopiero co, w centrum miasta, tuż przy Dworcu PKP otworzyła się Restaurant Michel, którą kieruje rodowity Francuz, a w menu proponuje m.in. niezniszczalne żabie udka.

Piłsudskiego 104 | FB

Na wagę zdrowia – Sąsiadujący z Tacos Locos sklep Na wagę zdrowia działa na Nadodrzu od wakacji i łączy w sobie dwa pomysły – sprzedaż zdrowej żywności i przygotowywanie świeżo wyciskanych na miejscu soków. Wszystko co jest dostępne na półkach i regałach, można zakupić na wagę, wybierając sobie samemu spośród orzechów, bakalie, makaronów, ryże, kasze, płatki, oleje, owoce, warzywa. 

Cybulskiego 1 A | FB

Restauracja Enjoy – nowa fine diningowa restauracja na mapie wrocławskiej gastronomii. W menu króluje sezonowość, a na kuchni rządzi Adam Skwarło. Do restauracji hotelowych podchodzę z dystansem, ale tutaj mam spore oczekiwania.

Powstańców Śląskich 204 | FB

Total 11 Votes
5

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

4 KOMENTARZE

  1. Ciekawi mnie, jaki nowy biznes (oczywiście gastronomiczny) powstanie w miejscu lokalu z lodami naturalnymi w tej „przeklętej” lokalizacji na Dubois 2, nieopodal Gemuse Kebab?

    A co do tego Projektu Placek, to dlaczego Ci on „śmierdzi”? 🙂

  2. Ojjjjjj, nader ciekawe, co wyniknie z nowego wcielenia PychaMichy – niegdyś działała ona w miejscu, gdzie dziś jest… wzmiankowana w tym samym tekście Manufaktura Bezglutenowa 😉 PychaMicha z początku karmiła nieźle (smaczne pierogi, przepyszne kartacze z mięsem – niestety dostępne nie co dzień), potem była równia pochyła, stopniowe zanikanie smaku czy koncepcji, na koniec rejterada w postaci mocno niezadwalającego bufetu na pobliskiej uczelni. Na koniec zapadła cisza. A teraz przejęli schedę po bbbb pozytywie ocenianym Króliku, którego zresztą szkoda, oj szkoda.
    Ciekawe, czy teraz też koncept dostanie zadyszki, czy też może wzorem mistrza Hiczkoka napięcie będzie (pozytywnie) rosnąć??
    I takoż ciekawe, jak się Manufaktura względem smaku obroni, dalsze losy „przeklętego miejsca” ergo Dubois 2 też interesują nader 😉 Może ktoś wreszcie ten punkt odczaruje?? Swoją drogą, miejsce po restauracjach Lobkowicz i Marcellino straszy pustką już chyba ze dwa lata (a może i więcej), a wydawałoby się, że o lokalizację niemal vis a vis pomnika Fredry powinny się toczyć ciężkie boje, hmmmmmmm….

    • Ja myślę, że sie toczą, tylko że nikt o zdrowych zmysłach nie jest w stanie wyłożyć na ten lokal 40+ tysięcy miesięcznie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły