Do tej pory, od początku roku, powstało we Wrocławiu 212 nowych miejsc. 212! Restauracji, barów, kawiarni, food trucków, ogrom. Zapraszam na kolejne podsumowanie, tym razem listopada, z 15 nowymi miejscówkami. Jeśli nie macie cierpliwości, żeby czekać miesiąc na kolejne podsumowania, zapraszam codziennie na wroclovefood.pl
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016
1/7 od koochni – dobre wieści dla wszystkich tych, którzy stęsknili się za popularnym bistro na Nadodrzu. Od koochni zmieniło się w 1/7 od koochni, lokal przeszedł mały lifting, a zmiany zaszły także w menu. Od teraz codziennie do wyboru są dwa zestawy – wege i mięsne, składające się każde z siedmiu niewielkich talerzyków z daniami pochodzącymi z różnych stron świata.
Oleśnicka 7 a | FB | wroclovefood.pl
Krakowski Kumpir – bar specjalizujący się w serwowaniu pieczonych ziemniaków z przeróżnymi dodatkami w wielu konfiguracjach smakowych. Miejsce budżetowe, a jednocześnie z ogromnymi porcjami, idealne dla studentów.
Nowowiejska 94 | FB | relacja na WPK
Różana – nowa piekarnio-śniadaniownia na Ołtaszynie, w której zjecie śniadania na wypiekanym na miejscu pieczywie przez cały dzień od siódmej rano, popołudniu lunch, a wieczorem napijecie wina.
Różana 14c/b | FB | wroclovefood.pl
Kresowe Smaki – bar znajdujący się w części gastronomicznej centrum handlowego Marino. Do tej pory nie dało się tam zjeść nic sensownego, ale w menu Kresowych Smaków znajdziecie niedrogie, domowe obiady – pierogi, zupy, panierowane mięsa.
Paprotna 7 | FB | relacja na WPK
Projekt Pizza – drugi lokal pizzerii, specjalizującej się głównie w dowozach.
Kozanowska 69 | FB | wroclovefood.pl
Tommy Yummy – kolejny food truck, który miarowo sie rozwija i otwiera kolejna lokaizację. Tym razem trafiło na Tommy Yummy z drugim autem na Borowskiej, naprzeciwko szpitala. Menu to samo – kanapki, pierożki, zupa, wszystko z azjatyckim sznytem.
Borowska 214 | FB | wroclovefood.pl
Margaux Mleko i Miód – przyznam, że trzeba mieć w sobie dużo odwagi, aby otwierać lokal o w sumie podobnym profilu, obok Dinette. Śniadania, lunche, dania obiadowe, piekarnia na miejscu. Na papierze wygląda ciekawie.
Świdnicka 36 | FB | wroclovefood.pl
Pizzeria Muzyczna – po Ołbinie i Zarzowie, Pizzeria Muzyczna wystartowała z trzecim lokalem, na Gądowie.
Bulwar Dedala 7 a | FB
Od Kuchni Dalla Cucina – multifood Sami Swoi w Factory został zastąpiony przez mutifood Od Kuchni, nudaaa.
Mińska 38 | FB
Burger Ikara – tak, niektórzy jeszcze otwierają burgerownie w tym mieście, zieeeew. Za Burger Ikara odpowiada częściowo ekipa, która doprowadziła do upadku koszykarskiego Śląska Wrocław. Jako kibic, zdecydowanie nie wybieram się.
Bulwar Ikara 29 a | FB
Z ziemi włoskiej – włoski streetfood? Brzmi dobrze. W menu piadiny z mortadelą i prosciutto, a także makarony, m.in. ragu.
Borowska 103 | FB
Jadłodajnia Smaczny Obiad – bar z domowymi obiadami na Strachocinie, gdzie o jakiejkolwiek gastronomii raczej cicho.
Strachocińska 70 | FB
Restauracja Tonic – restauracja to chyba za duże słowo, bo Tonic to bardziej jadłodajnia z barowym menu. Na plus, że w tygodniu od godziny ósmej można zjeść tu sniadania.
Komuny Paryskiej 5 | FB
Cherubinowy Wędrowiec – klimatyczna kawiarnia, w której najważniejsza jest oczywiście… kawa. Kawa premium, bez chodzenia na skróty. Zdecydowanie miejsce do odwiedzenia.
Nankiera 17 a | FB
Wesoła Krówka – przyznam, że kompetnie nie rozumiem fenomenu Bubble Waffle, a więc gofrów zawijanych w rożek z przeróżnymi dodatkami. Lokal dedykowany temu słodkiemu specjałowi otworzył się w Sky Towerze.
Powstańców Śląskich 95 | FB
Z tego co słyszałem, to zamknięto Sztrassburgera, teraz ma tam podobno być jakaś nowa burgerownia.
Ponadto zauważyłem, że pustkę na tej „przeklętej” Dubois 2 wypełnił nowy lokal – niejaki Green Bus Point (z takimi oryginalnymi specjałami, jak frytki, kebab, czy też – i tu niespodzianka – burgery), ciekawy jestem, jak długo się utrzymają 🙂