Liczbowo kwiecień okazał się najsłabszym miesiącem 2017 roku pod względem nowo otwartych restauracji, kawiarni czy barów. 12 nowych miejsc jednak dalej wskazuje, że wrocławska gastronomia się rozwija, a niektóre projekty startują nawet w świątecznych miesiącach.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017
Naleśniki Babci – miejsce przygotowane raczej pod studentów, z cenami na maksymalnym poziomie 16 za naleśnika. W menu wersje słone i słodkie, dostępne w dwóch wersjach wielkościowych, do tego barszcz lub rosół za 5 zł.
Kotlarska 29/1 a | FB
Mała Czarna – kawiarnia, a zarazem palarnia, położona w kompleksie Stadionu Olimpijskiego, gdzie można wpaść na kawę zarówno w przerwie podczas spaceru, przebieżki czy idąc na mecz. Plusem są kanapki dostarczane z Conceptu Stu Mostów, a ciekawostką kawa lana z kranu.
Paderewskiego 35 | FB
Mono Burger Food Truck – następca średnio udanego projektu Zjedz Pieroga. Czy burgery będą lekarstwem na całe zło? Śmiem wątpić.
Pasibus Aleja Bielany – Pasibus wyruszył na podbój kolejnych miejsc, zabierając się za centra handlowe. Po Pasażu Grunwaldzkim przyszła kolej na Bielany.
Czekoladowa 7-9 | FB
Biancamozzarella – zaskakująco przyzwoita włoska knajpka, usytuowana tuż przy Rynku. Więcej niż poprawna pizza, niezłe makarony, a wszystko to w mało rynkowych, dość niskich cenach.
Szewska 29 | FB | relacja na WPK
Wilk Syty – efekt współpracy dwóch osobnych projektów – Kolektywu Food Fight i Sugar Szop, bar skierowany głównie w stronę wrocławskich wegan i wegetarian. Na miejscu codzienne mozna zjeśc lunche oraz ciekawe desery.
Trzebnicka 3 | FB
Gastrofaza – drugi wrocławski lokal baru, którego nazwa nigdy nie przekona mnie do siebie, choć trzeba przyznać, że obok gyrosa i pizzy, w menu można znaleźć całkiem udane dania ukraińskie – pielmieni, barszcz ukraiński czy placki ziemniaczane.
Zatorska
Gapa – bar w Smolcu z dość tradycyjnymi daniami
Bukowa 1, Smolec | FB
Słodko – wszystko zaczęło się od rzemieślniczej produkcji słodkości na zamówienie. Od niedawna Słodko posiada już także swój lokal na Jedności Narodowej, gdzie warto przyjść na ciasto marchewkowe, brownie, serniki lub muffiny, czy co tam akurat udało się zrobić właścicielkom.
Jedności Narodowej 67 | FB
Pyszne Sushi i Nudle – były Nudle i Sałaty, są Pyszne Sushi i Nudle. Sami oceńcie jak pyszne, ja się nie odważę.
Otwarta 14 | FB
Pogromcy Meatów WRO – jedna z najbardziej wyczekiwanych premier tego roku. Pogromcy Meatów najpierw wyrobili sobie renomę w Warszawie, teraz odważnie weszli na wrocławski rynek, i sądząc po pierwszych opiniach i testach, zrobią furorę. Ich kanapki z polikami wołowymi czy ozorem już są hitami, podobnie jak większość z lanych na 12 kranach piw rzemieślniczych.
Rynek 22 | FB
MO Healthy Vegan – MO zastąpiło obecną od czterech lat we Wrocławiu Machinę Organikę. Od niedawna na Ruskiej działa… burgerownia, tyle że nie w klasycznym wydaniu, a wegańska.
Ruska 19 | FB
GDZIE ZJEŚĆ W NAJBLIŻSZYM MIESIĄCU?
W skrócie – mała ankieta dla Was, abyście mogli zdecydować o jednym z miejsc, z którego relacja znajdzie się na blogu. Wystarczy jedno kliknięcie (głosowanie trwa do 3 maja, do 23.59).
Brakuje nowo otwartych budek na Olimpijskim ;P.
Hej, czy planujesz recenzje Stolu Na Szwedzkiej? Opinie ma wysmienite. Jestem ciekawa Twojej.
Pozdrawiam