8.8 C
Wrocław
niedziela, 23 marca, 2025

Gault&Millau 2018 – co Żółty Przewodnik mówi o Wrocławiu?

Jak się okazuje, nie zwycięzca kategorii Szefa Kuchni – Witek Iwański z restauracji Aruana został głównym bohaterem gali żółtego przewodnika Gault&Millau 2018, która pierwszy raz w historii odbyła się we Wrocławiu. Przewodnim tematem kuluarowych dyskusji nie były także przyznawane w przewodniku czapki, a sytuacja związana z apelem najbardziej kojarzonego w kraju człowieka z gastronomicznego świata – Wojciecha Modesta Amaro. Właściciel jednogwiazdkowego Atelier Amaro w dniu gali wydał oświadczenie, prosząc o nieumieszczanie jego restauracji w przewodniku, co tłumaczył względami osobistymi. Sprawa poruszyła i podzieliła środowisko, a niektórzy przyrównują sytuację do tej związanej z francuskim Szefem Kuchni Sébastienem Bras, rezygnującym z trzech gwiazdek Michelin.

Ja zerkam w stronę przewodnika z żółtą okładką nie z perspektywy wielkiej Warszawy, a malutkiego Wrocławia, dla którego ów pięciusetstronnicowa książka to ważne wydarzenie, prezentujące lepiej lub gorzej, ale jednak, podział sił na lokalnym rynku kulinarnym. Ledwie dwa lata temu wchodzący do Wrocławia przewodnik Gault&Millau obejmował zestawienie tylko 14 restauracji, rok temu było to już 24, a teraz 32. Czy to źle, czy dobrze, czy zwiększająca się z roku na rok liczba uwzględnianych miejsc to kwestia biznesowa, a może jednak pokazująca rozwój polskiej gastronomii, takie rozważania pozostawię osobom komentującym posty zamieszczane u Szefa Amaro.

Cyferki

Jak Wrocław wypada na tle reszty Polski? Warszawa ze swoimi 146 restauracjami w zestawieniu odjechała już dawno temu. Kraków posiada takich miejsc 52, w tym m.in. kierowany przez Marcina Filipkiewicza Copernicus (15,5 pkt), Trzy Rybki (15 pkt). Z kolei Poznań to 38 wyróżnionych, a wśród nich A nóż widelec (15 pkt), Muga (15 pkt) i Oskoma Food&Wine (15 zł). Gdańskich restauracji do żółtego przewodnika trafiło 17, aczkolwiek dwie bardzo wysoko ocenione – Metamorfoza (16,5) oraz Mercato (15,5 pkt), której szef kuchni Paweł Stawicki został wyróżniony tytułem Szefa Jutra. Patrząc na suche liczby, w umownej konkurencji miast utrzymany został status quo – Warszawa, Kraków, Poznań i Wrocław.

Co z tym Wrocławiem?

W poprzednim roku tylko cztery restauracje osiągnęły poziom przynajmniej 14 punktów, tym razem jest to już siedem miejsc, a to nawet pomimo wypadnięcia z zestawienia najwyżej ocenianej w poprzednim roku Food Art Gallery. Świetny debiut w przewodniku zaliczyło Dinette z Placu Teatralnego pod kierownictwem Pawła Bieganowskiego. 14 punktów wydaje się być potwierdzeniem doskonałej pracy wykonywanej w tym miejscu przez cały zespół. Z poziomu 13 punktów o oczko wyżej wskoczyła Przystań z Karolem Sankowskim, który został nominowany do tytułu Szefa Roku, a także Zamek Topacz, gdzie Rafał Borys krok po kroku kieruje się w stronę trzeciej czapki. Topacz należy w ogóle do największych zwycięzców, ponieważ do rankingu trafiła ich druga restauracja, Spichlerz. Podobne duety stworzyły wspomniane już Dinette – druga lokalizacja ze Sky Towera otrzymała o punkt mniej oraz z taką samą ilością oczek Marina, działająca przy Przystani. Niezwykle cieszy mnie fakt obecności tak klimatycznych, a przy tym mocno specyficznych lokali jak Browar Stu Mostów czy Taszka. Z kolei trzecia czapka i osiągnięcie pierwszy raz w historii Wrocławia pułapu 15 punktów, wydaje się być kwestią czasu w przypadku Jadki, której przewodzi Justyna Słupska Kartaczowska.

Spadek

W porównaniu do zeszłorocznej edycji w zestawieniu wrocławskich miejscówek zabrakło: Pochlebnej, Kredensu Wilkszyn, a także zamkniętych La Folie i Food Art Gallery.

Gala

W imprezie miałem okazję uczestniczyć po raz pierwszy, głównie ze względu na jej lokalizację. Wrocław okazał się niezwykle gościnny dla Gault&Millau Polska, a wnętrza Narodowe Forum Muzyki stały się świadkiem nie tylko łez wzruszenia laureatów głównych nagród, ale i idealnie wpisującej się w to miejsce kulinarno-kulturalnej podróży przez kolejne epoki. Nie było standardowego, oklepanego rozpijania się po stolikach i balowej sali. Był za to spacer po kolejnych salach NFM, skrywających w sobie kulinarne tajemnice od średniowiecza do dwudziestolecia międzywojennego. Tym ostatnim, pełnym przepychu, salonowym, tętniącym życiem, zajęła się wrocławianka Justyna Słupska Kartaczowska, przygotowując obłędnego węgorza m.in. z kawiorem, zapijanego szampanem w ilościach nieograniczonych. Show skradł reprezentujący średniowieczną tematykę Szef Kuchni restauracji Gothic Malbork, Bogdan Gałązka. Doskonały talent aktorski połączył z łykiem piwa oraz uwędzonym, dymnym łososiem, a całość została poprzedzona obmywaniem rąk w wodzie różanej. Nie zawiódł także deser, zaserwowany przez Marcina Popielarza z gdyńskiego Białego Królika. Drewniany, iglasty i pełen czekolady zestaw sparowano z wytrawnym czerwonym winem, a połączenie pozytywnie zaskoczyło chyba wszystkich gości. Sama realizacja i pomysł na przedstawienie zasługują na piątkę z plusem.

restauracja jadka

14,5/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Justyna Słupska Kartaczowska

Dinette

14/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Paweł Bieganowski

Acquario

14/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Mariusz Kozak

Mennicza Fusion

14/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Łukasz Budzik

Przystań

14/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Karol Sankowski

Zamek Topacz

14/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Rafał Borys

Olszewskiego 128

14/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Katarzyna Daniłowicz

Monopol

13,5/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Mariusz Kozak

Grape Restaurant

13,5/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Łukasz Dudziński

Dinette Sky Tower

13/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Sławomir Taraszka

Marina

13/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Karol Sankowski

Spichlerz

13/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Krzysztof Obiliński

OkWineBar

13/20 pkt, dwie czapki. Szef kuchni – Jarosław Bugajski

Menu Motto

12,5/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Beata Śniechowska

Czarymary

12/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Marcin Węglowski

Pappatore

12/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Krystian Skwierz

Siesta Trattoria

12/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Mauro Gelmini

Taszka Wine&Petiscos

12/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Nuno Matos

Vivere Italiano

12/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Gianluca Masucci

Slow Food Bistro

12/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Łukasz Terlikowski

Browar Stu Mostów

11/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Michał Czekajło

Dobra Karma

11/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Monika Szewczuk

Mama Manousch

11/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Filip Grajeta

Pinola

11/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Rafał Kasprzycki/Bartłomiej Kurek

Villa Bianco

11/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Wojciech Zawaliński

Vivian

11/20 pkt, jedna czapka. Szef kuchni – Paweł Kaszubski

Gorące Piece

10,5/20 pkt. Szef kuchni – Piotr Bogusz

La Maddalena

10,5/20 pkt. Szef kuchni – Filip Grajeta

Ragu

10,5/20 pkt. Szef kuchni – Piotr Samuel Wrona

Questa

10,5/20 pkt. Szef kuchni – Damian Janusz

Szajnochy 11

10/20 pkt. Szef kuchni – Paweł Siwiec/Patryk Seroczyński

Mlekiem i Miodem

10/20 pkt. Szef kuchni – Łukasz Socha

Główne nagrody Gault&Millau 2018:

Młody Talent: Michał Gniadek, restauracja Plato (Warszawa)

Szef Jutra: Paweł Stawicki, Mercato (Gdańsk)

Kobieta Szef: Iwona Niemczewska, Z drugiej strony lustra (Szczecin)

Szef Kuchni Tradycyjnej: Wojciech Harapkiewicz, Dworzysko (Szczawno Zdrój)

Szef Roku: Witek Iwański, Aruana

Total 10 Votes
3

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły