W tamtym roku nie spałem przez trzy dni, wystawiając aukcje w akcji WROCŁAWSKA GASTRONOMIA DLA WOŚP. Tym razem udało się zamknąć w siedmiu, więc już boję się o to, co może wydarzyć się za kolejnych dwanaście miesięcy, ponieważ akcja zaczyna nabierać tempa z roku na rok, a to przecież dopiero trzecia edycja. Uwierzcie jednak, że ten wyjęty z życia tydzień, podczas którego starałem się łączyć WOŚP, życie rodzinne i pracę zawodową, to najlepsze paliwo na cały 2018 rok. Nic tak bardzo nie dodaje energii, jak bezinteresowne czynienie dobra, a to dobro płynęło non stop w każdym mailu, w każdej prywatnej wiadomości na Facebooku, wraz z każdym kolejnym zgłoszeniem od restauracji. Nie obyło się bez małych zgrzytów, niektórzy się na mnie obrażali, że zapominam o wystawieniu ich aukcji, jeszcze inni oskarżali mnie (!) o celowe unikanie wystawienia aukcji z kolejnych miejsc, jak gdyby miał mieć w tym jakiś interes. Pozwolicie, że pominę milczeniem takie komentarze, bo słabo się robi.
Całe szczęście obecna sytuacja w naszym kraju wpływa na zwiększającą się z roku na rok górę pieniędzy płynącą na rzecz Wielkiej Orkiestry, a co za tym idzie, dla szpitali otrzymujących odpowiednie urządzenia niezbędne do ratowania życia, w tym roku akurat małych dzieciaczków. Dla mnie ta akcja to także osobista cegiełka dokładana do sprzeciwu, jaki mam w sobie w stosunku do osób dyskredytujących Jurka Owsiaka. Dyskredytujących kolejny autorytet w tym pięknym kraju. Nic to, musimy Wam kolejny raz podziękować, niedowartościowani wariaci. To dzięki Wam udaje się zbierać więcej i więcej.
W akcji wrocławskiej gastronomii wzięło udział 101 różnych podmiotów, w tym także ja, ponieważ po długich namowach postanowiłem zaproponować coś od siebie, co okazało się w sumie całkiem fajnym pomysłem. 101 to o 27 więcej, niż w 2017. Całkowita ilość aukcji zamknęła się w liczbie 182, czyli większej od edycji 2017 o 68. Co ważne, zmianie na lepsze uległa również ostatecznie zebrana przez wrocławską gastronomię kwota. Z poziomu 50 260,36 zł przeskoczyliśmy – uwaga – na 74 241,89 zł. Siedemdziesiąt cztery tysiące, dwieście czterdzieści jeden złotych i osiemdziesiąt dziewięć groszy! Żeby to lepiej zobrazować, średnia wartość jednej aukcji wyniosła ponad 407 zł, a to, umówimy się, nie są drobniaki.
74 tysiące! Jestem w szoku do tej pory, bo każda z tych złotówek to osobna historia – wystawiającego, licytującego, podbijającego cenę. Każda zebrana złotówka to nieopisana ilość dobra, a może także jakieś uratowane maleństwo. Oby.
Co więcej mogę powiedzieć? Sam nie wiem, bo odbiera mi mowę, patrząc na te cyferki. Chciałbym przede wszystkim podziękować. Tym, którzy zdecydowali się przekazać coś od siebie w zależności od własnych możliwości – od weekendu w Portugalii, poprzez prowadzone przez siebie warsztaty, aż po vouchery na jedzenie czy rzemieślnicze produkty. W piękny sposób pokazaliście, po raz kolejny, że wielka rywalizacja w gastronomii jest przereklamowana. W imię dobrych wartości potraficie się pięknie zjednoczyć, dać kawałek własnego serca dla innych i odrzucić na bok problemy, z jakimi każdy z nas codziennie się zmaga. Jesteście wielcy, nie mam co do tego wątpliwości. Wielcy są też wszyscy zwycięzcy aukcji, przelewający naprawdę spore kwoty na konto WOŚP.
Myślę, że wszyscy możemy dzisiaj wieczorem zrobić jedno – napić się dzisiaj wina, szklaneczkę piwa lub czegoś mocniejszego, bo, mówię to z pełną odpowiedzialnością, wykonaliśmy kawał dobrej roboty i nie ma się co silić na fałszywą skromność. Dobre to było, dziękuję!
Wszyscy uczestnicy akcji wraz z wylicytowanymi na aukcjach kwotami: (linki do wszystkich aukcji znajdziecie tutaj)
Taszka Wine&Petiscos i Quinta de Lemos – 7996 zł
Kolacja… ze mną w Yemsetu – 2125 zł
Pasibus – 1360 zł, 415 zł, 205 zł, 160 zł
Beata Śniechowska – 1675 zł i 709 zł
Korba – 1675 zł
Restauracja Jadka – 1525 zł
RAGU – 1425 zł
Chopper Bar – 1225 zł
LOT KURY – 1215 zł
Warsztaty z Katarzyną Ryniak – 1200 zł i 1001 zł
KRASNOLÓD – 1150 zł
Mania Smaku – 1136 zł
YEMSETU – 1034 zł
SeaFood Bar&Market – 1026 zł, 1001 zł, 710 zł
Stół na Szwedzkiej – 999 zł
Browar Stu Mostów – 990 zł
Raj Pstrąga – 960 zł i 260,55 zł
Gigi Cafe – 920 zł
Kontynuacja – 880 zł
Browar Złoty Pies – 850 zł i 570 zł
Restauracja Jasna – 810 zł
Vertigo Jazz Club – 810 zł
Mała Czarna – 710 zł
Targowa Vraft Beer&Food – 676,66 zł
Magazyn Kocioł – 650 zł
Malarska 25 – 630 zł
ETNO Cafe – 620 zł
Czajownia – 620 zł
Beer Geek Madness – 610 zł
Villa Greta – 580 zł
I Love Sushi – 575 zł
od koochni bistronomia – 540 zł
osiem misek – 530 zł i 355 zł
ZZtop – 521 zł, 464 zł, 301 zł
Pogromcy Meatów – 520 zł
Iggy Pizza – 511 zł
Folgujemy – 510 zł
Cocofli – 504 zł i 511 zł
Żyzna – 485 zł
PANCZO – 471 zł
Warsztat Food&Garden – 470 zł
DejaVu – 460 zł
Kocharz.pl – 455 zł
Art Hotel – 440,01 zł
PANda Ramen – 406 zł
minipizza.pl – 405 zł
4hops – 401,50 zł
LVIV – 400,10 zł
Alpaka Cafe – 400 zł i 174,50 zł
Mlekiem i Miodem – 355 zł i 280 zł
Bernard – 355 zł, 350 zł i 350 zł
CAMPO – 355 zł
Kukmania – 355 zł
Kotlet Schabowy – 348 zł
Plastrami – 345 zł
Małpie Sztuczki – 338 zł
Winnica Jaworek – 335 zł
Amorinio – 325 zł i 265 zł
Salvador – 310 zł
Happy Little Truck – 309,99 zł
Esencja Sushi – 305 zł
SETKA Bar – 305 zł, 202,50 zł
Marco Polo – 300 zł
Nadodrze Cafe Resto&Bar – 285 zł
Rumbar – 280 zł
Wooopit – 275 zł
UMAMI Dumpling&Pasta bar – 275 zł, 271 zł
Pod Strusiem – 270 zł
Browar Cztery Ściany – 265 zł
Pan Tort – 260 zł
Cafe Vincent – 242,50 zł, 112,50 zł, 82 zł
ALTERNATYWY 4 – 232,50 zł
Soczewka – 232,50 zł
Shrimp House – 212,50 zł, 207,50 zł, 207,50 zł, 202,50 zł, 200,10 zł
Balkan Burger – 210 zł, 207,50 zł,
Kofeina – 210 zł i 105 zł
Akropolis – 207,50 zł, 137,50 zł, 135 zł
PANda Sushi – 207,50 zł
LeSer – 202,50 zł i 202,50 zł
Koko Bistro – 202,50 zł
Pizzeria Simon – 202,50 zł i 152,50 zł
Gospodarstwo Rolne M. Sznajder – 192,50 zł, 185,40 zł, 172 zł, 147,50 zł, 122,50 zł, 107,50 zł
zjedzBAO – 185 zł, 105 zł, 100 zł
Gluten Appetit – 182,50 zł, 162,50 zł
PRL – 172,50 zł
Kwiatowa – 162,50 zł
Sushi TU – 157,50 zł, 152,50 zł, 150 zł
Pinola – 155,50 zł, 152,50 zł, 152,50 zł, 152,50 zł, 150 zł
Niezły Dym – 155 zł, 152,50 zł i 150 zł
BAO BAO – 155 zł
Vivian Restaurant – 152,50 zł, 146,94 zł, 142,50 zł, 127,50 zł, 127,22 zł
Lody naturalne z Krzyckiej – 152,50 zł, 122,50 zł, 113,50 zł, 107,50 zł
Wrocławska GastroPub – 151,51 zł i 150 zł
Cuda na kiju – 138,50 zł, 133,50 zł i 132,50 zł
Vapiano – 122,50 zł, 122,50 zł i 120 zł
Ahimsa – 122,50 zł i 36 zł
w kontakcie – 107,50 zł, 103,50 zł, 102,50 zł, 102,50 zł, 120,50 zł
Frytki+sos – 90 zł i 76 zł
Bubble Waffle – 79 zł i 66 zł
Wagonowa – 56 zł, 51 zł, 51 zł, 50 zł, 57 zł, 49 zł, 46 zł, 51 zł, 44 zł, 50 zł
Projekt Pizza – 53,01 zł, 53 zl, 52 zł, 53,01 zł, 60,50 zł,
Dzięki wielkie za zorganizowanie, świetna inicjatywa! Mam nadzieję na wspólne granie także w przyszłym roku.