Marzec przyniósł kolejnych 19 nowych lokali i food trucków w mieście, co po pierwszym kwartale miesiąca daje nam ogólną liczbę 59 premierowych miejscówek. Z tych 19 maksymalnie pięć można uznać za dość ciekawe projekty, reszta to nuda, powtarzalność i brak pomysłu.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018
Drevni Kocur – czeska sieciówka obecna dotychczas m.in. w Poznaniu, zawitała do stolicy Dolnego Śląska. W menu ogromnej restauracji znajdującej się w kompleksie OVO, poza czeskimi specjałami – smażonym serem, knedlikami czy gulaszem oraz piwem z tanku, znajdziecie m.in. burgery, co trochę nakazuje zastanowić się nad prawdziwością czeskiego pochodzenia Kocura.
Powale 83 | FB
Dim Sum Garden – sąsiedzi Drevnego Kocura, ale wyspecjalizowani w azjatyckich klimatach. W ofercie rządzą tytułowe pierożki przygotowywane na parze w bambusowych koszykach, a w pięknych, nowoczesnych pastelowych wnętrzach Dim Sum Garden traficie również na cały przekrój przystawek oraz dań głównych z różnych rejonów Azji – od pa thaia, poprzez spring rollsy, aż po kurczaka Generała Tso.
Podwale 83 | FB | relacja na WPK
Balkan Burger Legnicka – bałkański streetfood znany dotychczas z food trucka odwiedzającego zloty, a na stałe stojącego na pętli Krzyki, wystartował z drugą miejscówką. Bar na Legnickiej ponownie utrzymany jest w klimacie ulicznego jedzenia, tutejsze burgery skonsumować można jedynie przy stolikach na zewnątrz, ale dla przyzwyczajonych do takich tematów stałych klientów to i tak spore ułatwienie, związane z bezpośrednią bliskością do centrum.
Stacyjna 2 | FB
Kot Cafe – wielkim entuzjastą kotów nie jestem, dlatego też niespecjalnie ciągnie mnie do przybytku im dedykowanego. Podobno kotu stoją tu na piedestale i to mi wystarczy.
Dubois 25 | FB
Eataly Pizza truck – pierwszy raz spotkałem się z nimi w trakcie zlotu na placu Nowy Targ i delikatnie mówiąc, ten debiut do specjalnie udanych nie należał. Ciasto wyglądało bardzo dobrze, ale po przekrojeniu okazało się kompletnym zakalcem, a i jakość składników kazała lekko zastanowić się nad sensownością jedzenia ich specjału. Zwalam to jednak na karb debiutanckiej tremy i mam nadzieję, że ekipa Eataly przynajmniej zbliży się poziomem do bardziej znanych projektów streetfoodowych z Wrocławia.
Piselli – w miejscu lubianego przez rodziców z dziećmi Oliwierkowa pojawiła się pizzeria Piselli, ale przyjazny dla maluchów klimat został utrzymany, bo spora część sali w dalszym ciągu przeznaczona jest do ich użytku. W dalszym ciągu w lokalu odbywać się będą warsztaty dla dzieciaków, a nowością jest pizza w cenie od 17 do 35 zł.
Marca Polo 9b | FB
Równa Babka – pozytywna kawiarnia na Grabiszynku, gdzie każdego dnia traficie na domowe wypieki, napijecie się kawy, a Wasze dzieciaki spróbują prawdziwych gofrów oraz waty cukrowej.
Odkrywców 5 | FB
1450 smokehouse & cocktail – nowa restauracja tuż przy samym Rynku z szeroką ofertą barową oraz kompletnie niespójnym, zróżnicowanym menu, do którego trafiły m.in. mule, makaron aglio olio, ziemniak z ogniska, sum nilowy czy zupa berdyczowska. Trochę za duży rozstrzał jak na mój gust, ale sytuację ratować może grill opalany węglem, z którego zjeść można steki, żeberka czy pstrąga.
Oławska 2 | FB
OZIMA chleb & pizza – chyba pierwszy taki koncept we Wrocławiu – połączenie piekarni, w której od 7.30 kupicie świeże pieczywo oraz pizzerii.
Piesza 8 | FB
Przewaga Bistro – typowa kantyna pracownicza, otwarta w tygodniu w godzinach od 8 do 16, serwująca dania z bemarów.
Słonimskiego 1 | FB
Manufaktura Pierogów – pierogarnia na osiedlu Promenady Wrocławskie z codzienną dawką różnych smaków pierogów. W ofercie od ruskich po meksykańskie w dobrych cenach.
Zakładowa 7 ce | FB | relacja na WPK
Bez Lukru – manufaktura wegańskich słodyczy, w dodatku bez cukru i zawartości glutenu. Poza ciastami dostępne są także przekąski w formie zup czy burgerów wegańskich.
Igielna 14 | FB
Fabryka Chwil – ciekawy pomysł, gdzie mamy nie dość, że pobawią się ze swoimi pociechami, to jeszcze napiją dobrej kawy, a na dokładkę zadbają o własną urodę, ponieważ na miejscu dostępne są usługi manicure, robienia makijażu, a także mini butik z odzieżą.
Zakładowa 14 b | FB
Saczapuri – miejsca z gruzińskim pieczywem sprzedawanym na kawałki opanowały Warszawę, teraz stopniowo dochodzą do Wrocławia. W Saczapuri zjecie kawałki chaczapuri z różnymi farszami w cenach od 6 do 8 zł.
Uniwersytecka 19/20
Naleśnikowski – przyczepa z naleśnikami z farszami na słodko i wytrawnie. Proste smaki, niewysokie ceny i dość nowatorski sposób pakowania w kartonik.
Marino | FB
Look Cafe – piekarnia, kawiarnia, lodziarnia i delikatesy w jednym, w dodatku obok okulisty.
Kościuszki 86/1 a | FB
Semi Kebab – kebab z przyczepy na Psim Polu.
Indyjska Restauracja&Grill – w miejscu Wartburgera powstał bar indyjski, ale połączony z kebabem, makaronami oraz daniami z grilla. Może się mylę, ale wiele dobrego z tego być nie może.
Piotra Skargi 22/1 | FB
Mroźne Lody Naturalne – sezon na otwieranie pseudo naturalnych lodziarni czas zacząć.
Kołłątaja 22/1 a | FB
„W menu ogromnej restauracji znajdującej się w kompleksie OVO, poza czeskimi specjałami (…) znajdziecie m.in. burgery, co trochę nakazuje zastanowić się nad prawdziwością czeskiego pochodzenia [Drevniho] Kocura.”
Chyba że nas zaskoczą i będą to burgery po czesku, tzn. z jakimś czeskim sznytem 🙂
Czemu nie uwzgledniono Hard Rock Cafe? Było to jedno z głośniejszych otwarć Marca.
Zapomniałem, ale nic nie ucieka. HRC wskakuje do następnego zestawienia.