14.4 C
Wrocław
wtorek, 9 sierpnia, 2022

Co wypić, zjeść i robić podczas Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa to niezmiennie jedna z ważniejszych dla mnie imprez w roku. Nie dość, że lubię piwo, choć akurat może brzmi to niespecjalnie, tak jeszcze przy Stadionie Miejskim w tym konkretnym terminie panuje jakiś nadzwyczajny, otwarty klimat, powodujący, że ciężko się nie uśmiechać podczas całego weekendu. Tym razem to dla mnie WFDP wyjątkowy, bo wystąpię w jego trakcie już nie tylko jako gość, ale i uczestnik, w dodatku w sumie trzech rolach. Dziewiąta edycja WFDP odbędzie się na Stadionie Miejskim od 8 do 10 czerwca, a Wy będziecie mogli się napić moje piwa, wspólnie uwarzonego razem z Browarem Cztery Ściany, zjeść kanapkę ze stoiska, które prowadzę z Mariolą Monczak oraz posłuchać co mam do powiedzenia podczas wystąpienia na scenie właśnie z uczestniczką Top Chefa. Przygotowałem dla Was też małą ściągę dotyczącą piw, na które sam będę polować.

CO PIĆ

Dobrą informacją jest powrót do Wrocławia mocnych browarów – Artezana oraz PINTY, która w sierpniu otwiera własny lokal patronacki w mieście. W sumie pojawi się niemal 70 browarów oraz ponad 600 piw na kranach. Wszystkich spróbować się nie da, ale poza kilkoma wyjątkami, pojawi się piwna czołówka oraz właściwie wszystkie browary dolnośląskie. Całą listę piw znajdziecie tutaj.

SAD (Browar Cztery Ściany, stoisko 65) Sour Apple Ale, 11 blg, 5 alk – nasze kooperacyjne piwo, w którym delikatnie pomagałem Wojtkowi i Karolinie Ścianom. Jest kwaśno, orzeźwiająco i jabłkowo. Zdecydowanie warto spróbować, zwłaszcza w upały. Osobiście na stoisku Czterech Ścian będę pojawiać się co jakiś czas, żeby osobiście polać SAD. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Fajne jest to, że piwo wyszło niemal dokładnie tak, jak chcieliśmy. Może gdyby lepiej wyczuwalne były jabłka, mógłbym przyznać jeszcze lepszą ocenę, ale to mocny zawodnik. Tutaj wydarzenie dotyczące naszego piwa oraz kilka słów więcej na jego temat. Last but not least – samo piwo to w 99% zasługa Wojtka i Karoliny, którzy sprawnie przeprowadzili cały proces warzenia i fermentacji. Ja z kolei tylko doradzałem na etapie projektowania pomysłu, śrutowałem słód oraz wspierałem dobrym słowem ekipę Czterech Ścian.

Browar Widawa, stoisko 66:

  • Dark Forest – Imperialny Porter Bałtycki (24 blg, 9.3 alk) – porter bałtycki od Widawy. Tu nie trzeba wiele więcej mówić.
  • 6th. Anniversary Baltic Porter (27.5 blg, 11 alk) bałtyk raz jeszcze, tym razem uwarzony z okazji szóstych urodzin Widawy, leżakowany dodatkowo w beczce po rumie z Jamajki
  • Fruit Bomb IPA – Fruit IPA (16 blg, 6.2 alk) – nie za lekkie, ale uderzające przyjemnym owocowym aromatem piwo do picia hektolitrami

Browar Nepomucen, stoisko 34:

  • Jose – Sangria Gose (9.9 blg, 3.4 alk) – jedno z moich ulubionych piw Nepomucena. Genialnie orzeźwiające, w sam raz na lato.
  • VROCEK – sour session vermont IPA (9.9 blg, 2.9 alk) – Piwo festiwalowe WFDP 2018, więc choćby z tego względu warto spróbować.

Piwowarownia, stoisko 37:

  • Blada Marija – Tomato Sour (14 blg, 5.2 alk) – ciekawostka, bo to piwo z dodatkiem pomidorów oraz pieprzu. Na dłuższą metę męczące, ale na kilka łyków niezłe.

Browar Kazimierz, stoisko 39:

  • Imperium Kara Mustafy – Coffee Milk Stout (19 blg, 6.5 alk) – mocniejsza wersja podstawowego, genialnego milk stoutu nie zawodzi. Zdecydowanie warto, choć upał nie musi pomagać przy degustacji.

Browar Kormoran, stoisko 18:

  • Porter Warmiński – Porter Bałtycki (21 blg, 9 alk) – jeden z klasycznych porterów, jeden z moich ulubionych
  • Chill Beer – Vermont Pale Ale (12.5 blg, 5.8 alk) – przyjemne w odbiorze, aromatyczne, pijalne piwo w dobrej cenie

Jan Olbracht, stoisko 52:

  • Kord – quintuple (12 alk) – genialne piwo. Brać, nie dyskutować, nie myśleć o ilości alkoholu.

Lindemans, stoisko 7:

  • Kriek – lambic (3,5%) – jeśli zabieracie pierwszy raz na WFDP swoją dziewczynę czy żonę i nie wiecie od czego zacząć, podsuńcie jej pod nos Krieka z Lidnemansa. To połączenie słodyczy i kwasu na pewno przypadnie do gustu i nie zrazi na dalszym piwnym szlaku

Ale Smith, stoisko 54:

  • Speedway Stout Jamaica Blue Mountain Coffee (12 alk) – w niedzielę we Wrocławiu dobywać się będzie finał M par na żużlu, co powinno być dobrą okazją do spróbowania tego pwia

Browar Minister, stoisko 42:

  • Mega Pop – American Pils (5 alk) – chcecie zacząć dzień od pilsa? Mocno nachmielony Mega Pop będzie dobrym pomysłem

Browar PINTA, stoiska 27:

  • Kwas Epsilon BA – Sour IPA BA (18 blg, 6.9 alk) – sztos nad sztosy, leżakowany w beczce sam w sobie genialny kwas. Moje TOP 5 piw ever

Browar Profesja, stoisko 64:

  • Piwowar z mango – hefeweizen (11,9 blg, 4.8 alk) – piwo robiące absolutną furorę dwa lata temu podczas WFDP. Zdecydowanie do powtórki. Owocowe, rześkie, świetnie.

Browar ROCH, stoisko 36:

  • Balios Barrell Aged – Forest Bomb Black IPA Barrel Aged (8 alk) – Balios to jedno z moich ukochanych piw. Gałęzie świerku robią genialną robotę, a jeśli dodamy do tego leżakowanie w beczce, może być ciekawie. Oby tylko iglaki nie uciekły

Probus, stoisko 68:

  • Raspberi – Sour Ale (9.5 blg, 3.4 alk) – może będę nudny, ale wielbię to piwo i jeśli lubicie lekki kwas, to będzie to piwa dla Was.

Browar Stu Mostów, stoisko 64:

  • Salamander Oatmeal Chocolate Milk Stout Nitro (17 blg, 5.7 alk) – nie dość, że dobre piwo, to jeszcze w formie ciekawostki warto spróbować jak smakuje z efektem nitro.

Warsztat Piwowarski, stoisko 35:

  • FRUTAL – fruit ale (13 blg, 5.5 alk) – miałem okazję próbować tego piwa przedpremierowo i śmiało mogę polecić jako jeden z najlepszych trunków od Warsztatu. Jest mnóstwo cytrusów, trawa cytrynowa oraz amerykański chmiel. Orzeźwiające i wytrawne piwo, super.

AleBrowar, stoisko 46:

  • Herr Axolotl – Berliner Weisse Z Malinami (3,8 alk) – wybornie się to pije, jeśli oczywiście kwaśne piwo przechodzi przez Wasz przełyk.

Primator, stoisko 46:

  • Weizen (4.6 alk) – niedrogi, a bardzo fajny, idealny na lato pszeniczniak

Browar Łańcut, stoisko 10:

  • Zawisza Czarny – RIS BA (25 blg, 9.5 alk) – piwo, które narobiło sporo zamieszania na rynku jakiś czas temu. Nie miałem jeszcze okazji, więc postaram się upolować choć małą próbkę.
  • Flanders -Flanders red (15,5 blg, 6.7 alk) – flandersy w polskich browarach to rzadkość, wieć warto się skusić

Browar Golem, stoisko 17:

  • Jeden z moich ulubionych browarów.  W sumie to z Golema mogę polecić Wam wszystko. Czego nie podepną, bierzcie śmiało. Osobiście postaram się zdobyć Lilith Bourbon Barrell Aged, natomiast dla miłośnikom czegoś lżejszego zalecałbym pochylić się nad Sour Mazal Agar Dagim z Mirtem cytrynowym.

Browar Artezan, stoisko 47:

  • Samiec Alfa – RIS BA (30.4 blg, 13 alk) – chyba żadne piwo w Polsce nie wzbudza tylu emocji. Kiedy trafia do pubów i sklepów, natychmiast ustawiają się długie kolejki. Na czarnym rynku ceny Samca dochodzą do kilkuset złotych, a we Wrocławiu może się Wam poszczęścić i traficie na beczkową wersję.
  • Mikromera – Session IPA (11,5 blg, 5 alk) – lżejsza wersja podstawowej mery. Bardzo aromatyczna, przystępna, pijalna i chmielowa

Browar Szpunt, stoisko 29:

  • Sourtense – Guava double Sour Ale (18 blg, 8.1 alk) – zdradliwe, bo z dużą ilością alkoholu, którego nie czuć. Guava robi robotę, wprowadza ziołowe zapachy, a piwo można pić wiadrami

Browar Prost, stoisko 69:

  • AHop – American Pils (4,5 alk) – o ile niespecjalnie szanowałem Prosta za warzone wcześniej piwa, tak ten pochmielony Pils to jeden z częściej pijanych przeze mnie trunków

CO JEŚĆ

Przede wszystkim jeść, to podstawa. Nie oszukujmy się – to festiwal piwa, w dodatku zazwyczaj odbywający się podczas upałów, więc spożywanie posiłków jest równie ważne, co posiadanie nakrycia głowy.  Z wystawców pojawi się na pewno Panczo, Taszka czy Pogromcy, będę również ja z Mariolą Monczak, więc ciekawego jedzenia nie powinno zabraknąć.

Mariola Monczak i WPK

Nasze wspólne stoisko z Szefową Kuchni restauracji Pod Papugami, uczestniczką ostatniej edycji Top Chefa. Zgadaliśmy się, polubiliśmy i postanowiliśmy ruszyć ze wspólnym eventem. Sporo zabawy było przy samej produkcji, sporo będzie również na samym festiwalu. Wpadajcie hejtować, przybić piątkę, a przede wszystkim smacznie zjeść. Obiecuję, że każda z czterech kanapek – z krabem, flakami, żeberkiem i smażonym serem, to coś ekstra. Szukać nas możecie przy strefie chilloutu, przy plaży, od wejścia od parkingu na ulicy Królewieckiej. Stoisko 94.

STREFA GASTRO

W sumie stoisk z jedzeniem pojawi się pewnie ponad 20. Rozstawione zostaną w dwóch strefach – jednej od wejścia przy ulicy Królewieckiej, czyli tam gdzie znajdziecie nas oraz drugiej, od ulicy Lotniczej. Będą burgery, kanapki, podroby, tex-mex, sardynki i wiele innych. Lody KRASNOLÓDa pojawią się na stoisku browaru WBrew. Ogólny poziom gastronomii na festiwalu wydaje się iść cały czas do góry, a obecność wspomnianych firm najlepiej o tym świadczy.

Potwierdzone stoiska gastro:

Mariola Monczak&WPK | Food-mania | Balkan Burger | Pogromcy | PANCZO | Taszka food&wine | Kill Grill | Walenty Kania | Fabryka Frytek | Frytki z tytki | zjemBAO | Bagiety z Furgonety | SeeSea | SwojskieSmaki

CO ROBIĆ

Piknik kulturalny Co jest grane

WFDP rozwija się z roku na rok, nie jest imprezą jedynie piwną, choć oczywiście trunki są jej najważniejszym elementem. W tym roku pojawia się Piknik rodzinny Co jest grane, gdzie oprócz standardowych atrakcji dla dzieci, pojawi się również scena, na której przez trzy dni występować będą artyści znani oraz ci nieco mniej, w tym m.in. Anita Lipnicka czy LUC. Warto wybrać się całą rodziną – rodzice napiją się dobrego piwa, młodsze dzieci wstąpią na Warsztaty czytelnicze z aktorką Edytą Jungowską, a starsze posłuchają dobrej muzyki.

Scena piwno-kulinarna

W tym roku na scenie dziać się będzie jeszcze więcej, niż w latach poprzednich. Swoją działkę będzie miał oczywiście Tomek Kopyra, całość imprezy poprowadzi niezawodny Jakub Bartoszewicz, a i ja zaznaczę delikatnie swoją obecność. Wybrałem dla Was kilka najciekawszych momentów na scenie, a cały program znajdziecie tutaj.

Piątek, 8 czerwca

Godz. 17.15 – Piwo i sport – czy tak można? 

Wojtek Frączyk (Browar Widawa) organizator meczu Polski Craft! vs Czarni Chrząstawa oraz Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Festiwal Dobrego Piwa, Warsztat Piwowarski) i zaproszeni goście pochylą się nad zagadnieniem trochę na poważnie, ale głównie żartem.

Godz. 18.30 – „Kobiety w piwowarstwie rzemieślniczym w Polsce i na świecie” 

Panel dyskusyjny- zaproszeni goście: Tomek Kopyra, Herlinda Heras, (Sonoma State University), Agnieszka Wołczaska – Prasolik (Warsztat Piwowarski, WFDP, WWP), Agnieszka Skórka (Browar Alternatywa). 

Sobota, 9 czerwca

Godz. 14.00 – Live Beer Blogging – Tomek Kopyra, Reuben Gray (The Tale of the Ale, Beoir), Martin Voigt (proBIER.tv), Michał ‚Docent’ Maranda (Polskie Minibrowary), Paweł Barcz (Piwny Klub) i Pavel Paluchovski (Piwny Klub)

Live Beer Blogging – Tomek Kopyra, i Martin Voight po raz kolejny biorą pod lupę ciekawe pozycje z asortymentu browarów uczestniczących w Festiwalu Dobrego Piwa. Jaki to będzie zestaw piw? Czy zgodzicie się z ich oceną?

Godz. 15.00 – Konkurs

Piotr Gładczak z Wrocławskich Podróży Kulinarnych oraz Browar Cztery Ściany zapraszają na wspólnie uwarzone piwo i ciekawy konkurs dla publiczności. 

Godz. 15.15 Foodpairing – Mariola Monczek (uczestniczka Top Chef) i Piotr Gładczak (Wrocławskie Podróże Kulinarne)

Przygotujemy niewielką, smaczną przekąskę dla publiczności i opowiemy skąd akurat taki pomysł, do jakiego piwa najlepiej ją podawać, ale i dlaczego warto bawić się smakami i niekoniecznie zamykać w schematach, że danie X musi być przyporządkowane do IPA, a danie Y do stoutów.

Godz. 16.15 Degustacja – co, gdzie i jak?

Krótki wykład o degustowaniu piwa, czyli jak degustować, z czego i gdzie. Do czego służą płukarki, jak ich używać? Dodatkowo słówko o Strefie piwowarów domowych. Zaprasza Piwny Klub wraz ze swoimi gośćmi

Godz. 17.15 – Dokąd zmierza polskie piwo? Panel dyskusyjny piwnej blogosfery. Zaprasza Piwny Klub.

Jeszcze do niedawna wielu z nas jeździło czasem i kilka miejscowości dalej, żeby kupić upragniony Atak Chmielu. Dziś nikogo już nie dziwi widok piwa rzemieślniczego w Lidlu, Tesco, czy osiedlowym sklepie. Z drugiej strony widać z pewnością rozwój samych browarów. Coraz więcej z nich buduje potężne inwestycje, wchodzi na giełdę, zakłada stowarzyszenia… I co dalej? Jak będzie w polskim piwowarstwie rzemieślniczym? Piwny Klub rozmawiać będzie z czołowymi blogerami piwnymi w Polsce.

Niedziela, 10 czerwca

Godz. 14.00 – „W prostocie siła” – Mariola Monczak (uczestniczka Top Chef) i Piotr Gładczak (Wrocławskie Podróże Kulinarne)

Wskażemy kierunek, w którym mogłyby podążyć multitapy i miejsca podające piwo ogólnie. Udowodnimy, że nie trzeba silić się na skomplikowane pozycje w menu, a wystarczy zastosować kilka tricków i wykorzystać proste składniki, aby zadowolić gości i żeby im te dania smakowały.

Godz. 16.00 –  15 groszy, czyli dlaczego Kraft przebija koncerny.

Pewnie wielu z Was zastanawia się: czym różni się piwo rzemieślnicze od tego, dostępnego powszechnie w większości marketów? Na pewno ceną. Jeśli ceną, to pewnie i jakością. Smakiem? Aromatem? Przyjdź na nasz wykład połączony z degustacją i przekonaj się, dlaczego warto pić dobre piwo i dlaczego to… wcale nie jest drogi

Total 5 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze