17 nowych miejsc, w sumie 157 od początku roku. Tendencja dla nowo otwierających jest stała, ale coraz więcej restauracji zapowiada zamknięcie w najbliższym czasie.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018 | lipiec 2018
Panczo Śniadaniownia – Panczo od kilku lat regularnie przedostawało się do świadomości wrocławian, jako jedno z tych streetfoodowych miejsc, w których można zjeść pewnie i ze smakiem. Ostatniego dnia sierpnia właściciele tex-mexowego baru zaskoczyli, otwierając na Wita Stwosza śniadaniownię, w której dostaniecie klasyki – burrito, quesadillę oraz nowinki – bułki i słodkości, dostosowane do porannych standardów. Jest smacznie i zdecydowanie warto się wybrać.
Wita Stwosza 13 | FB | relacja na WPK
Tandyr – piekarnia gruzińska powstała w miejsce cukierni Balduno. W menu różne rodzaje chaczapuri – na słodko i wytrawnych
Wita Stwosza 15
Tandyr House – kolejna gruzińska piekarnia, tym razem na Gaju, której oferta wzbogacona została o potrawy z grilla, w tym m.in. szaszłyki.
Hubska 123
Pizza Fossa – w internecie pizzeria widmo, w smaku pizzeria słabizna. Jak się okazuje, miejsce w centrum i piec opalany drewnem nie wystarczy, aby robić dobre rzeczy. Znajdziecie ich przy przejściu podziemnym na Jana Pawła.
Jana Pawła II | relacja na WPK
Do syta Langosz-kebab – mieszanka wybuchowa powstała na Piastowskiej w miejscu byłej kebabowni. Są tortille z mięsem, kebab w bułce, langosze na słodko i słono, i niech to wystarczy za komentarz.
Piastowska 23/1 B | FB
Szamot – najpierw w lokalu sprzedawano pyry, później wieprzowinę, a obecnie zapiekane makarony, golonkę i sałatki na podpłomykach.
Kościuszki 76 B | FB
Kantor Ice Cafe – tak, dobrze czytacie. To lodziarnia w kantorze na Rynku.
Rynek 16-19/1 a | FB
Meat&fit – sieciowe burgery wołowe, z kurczakiem i wege w malutkim lokalu na Ruskiej. Chyba rozumiecie, że nie ma sensu pisać więcej.
Ruska 50 | FB
Curry Zone – prawie rok trwała walka o otwarcie indyjskiej kuchni we Wroclavii. W końcu się udało, a właścicielami są założyciele Thali, więc jakość i smak powinny się zgadzać.
Wroclavia | FB
PINTA Wrocław – z tym otwarciem w OVO wiązane są spore oczekiwania i to nie bez przyczyny. PINTA to prekursor polskiej rewolucji piwnej, największy obecnie browar rzemieślniczy, który właśnie we Wrocławiu postanowił otworzyć swój pierwszy franczyzowy lokal w kraju. Wewnatrz znajdziecie 21 kranów z piwem z PINTY i zaprzyjaźnionych browarów, a na kuchni obszerna karta z potrawami z różnych zakątków świata.
Podwale 83 | FB
Bar na rogu – klasyczny osiedlowy bar z daniami znanymi z polskich domów
Grunwaldzka 76 | FB
KRYM ua – kuchni tatarsko-krymskiej we Wrocławiu jeszcze nie było, więc ze sporym zaciekawieniem przyglądałem się otwarciu KRYMU. Po dwóch wizytach mogę powiedzieć, że bardzo przyzwoicie i tanio.
Norwida 32 | relacja na WPK
Pizzeria 25 – w miejsce pierwotnej lokalizacji Lviva otworzyła się tysięczna we Wrocławiu pizzeria.
Legnicka 25 | FB
Sognare pizzunia – również pizza, ale z food trucka
Buforowa 102 | FB
Pizzeria Simon – uwaga, uwaga… pizza. Na Zielonogórskiej wystartował trzeci oddział znanej z Różanki Pizzerii Simon.
Zielonogórska 12 | FB
HulThai – kolejne smaczne miejsce na Gaju. HulThai zaparkował na Strońskiej swoją przyczepę w towarzystwie food trucka Kartel i od końca sierpnia karmi tajskimi specjałami.
Strońska | FB
Black Point Cafe – kawiarnia znana dotychczas z Leśnicy, otworzyła swoje wrota dla pracowników sądu. W przestrzennym lokalu napijecie się kawy, zjecie słodkości oraz podstawowe śniadanie czy lunch.
Sądowa 3i5 | FB
Jeśli o kimś zapomniałem, napisz. Jeśli planujesz otwarcie, napisz. Jeśli wiesz o nowym miejscu, napisz – wroclawskiejedzenie@wp.pl
Krym ua zapowiedział, że te ceny są tylko do końca sierpnia, więc być może już nie tak tanie? Nie wrzucili nowych cen na fb
Ja bym broniła PizzaFosa. Slabizna to jest jak ktoś daje podobizne mozzareli np. na Więziennej. Tu pyszne składniki i piękny zapach drewna. Do tego przystępna cena. Ja polecam sprawdzić to miejsce!
Relacja jest na blogu, tu nie ma czego bronić
ciekawy artykuł