Styczeń nie obfitował w zbyt wiele otwarć, ale już drugi miesiąc nowego roku obrodził w sporą ilość premier, a co najważniejsze – część z nich to naprawdę ciekawe lokale. 24 nowe restauracje, kawiarnie czy food trucki znalazły się na mojej liście tym razem, co daje w sumie 34 otwarte miejsca w 2019 roku.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018 | lipiec 2018 | sierpień 2018 | wrzesień 2018 | październik 2018 | listopad 2018 | grudzień 2018 | styczeń 2019
Aksameet Bistro Restauracja – po Nafcie, na Krakowskiej otworzyła się kolejna restauracja. Znany m.in. z Fuego Olaf Ratz szefuje tu i tworzy nowoczesną kuchnię polską, mającą stanowić alternatywę dla tych wszystkich nudnych restauracji ze wszystkim i z niczym.
Krakowska 180 | FB
Jaffa Bar&Market – najgłośniejsze otwarcie roku, a na pewno najbardziej wyczekiwane. Izraelska kuchnia w luźnym, niemal streetfoodowym wydaniu, w tym jagnięcina z grilla, która zrobiła niemałą rewolucję. Dla każdego, kogo kręcą takie smaki, punkt obowiązkowy.
Plac Solny 14 | FB | relacja na WPK
Pampa Empanadas – duet: Polka i Argentyńczyk, postanowił w dość niespodziewanym, żeby nie powiedzieć dziwnym miejscu, otworzyć knajpkę z pieczonymi empanadami wprost z północy Argentyny. Przyjemny, swojski klimat, ciekawe smaki oraz mini sklepik z produktami rodem z Ameryki Południowej.
Podwale 19/1a | FB
Dalbit – korean fusion & sushi – trzeba mieć wyobraźnię, pomyślałem, kiedy zerknąłem na menu, a w nim ujrzałem m.in. hot doga z mozzarellą i ketchupem. Trzeba przyznać, że to fusion pełną gębą. W menu znajdziecie jeszcze sushi oraz dania główne wzorowane na koreańskich w cenach od 42 do 75 zł. Odważnie.
Szewska 27-27a | FB
Mono Cafe – niewielka kawiarnia na Krzykach m.in. z mono deserami i kawą.
Skarbowców 64 | FB
PunkT GASTROnomiczny – malutki punkt z tostami na pętli na Kozanowie. Do wyboru kilkanaście pozycji w menu.
Kozanowska | FB
Drugi dom – Fuzja na Solnym nie wytrwała za długo, a jej następcą został Drugi Dom. Profil restauracji został określony w dość oczywisty sposób – kuchnia ma nawiązywać do polskich specjałów, co w okolicach wrocławskiego Rynku pewnie okaże się niezłym pomysłem.
Plac Solny 14 | FB
Shon Sushi – trend otwierania suszarni na osiedlach nie umiera w narodzie.
Przyjaźni 20a/U4 | FB
Royal India – przez chwilę działali na Pasażu Niepolda, ale zamknęli się po trzech tygodniach. Po takiej przygodzie nadeszła pora na większe wyzwanie, jakim jest 180 metrowy lokal na Grabiszyńskiej.
Grabiszyńska 126 | FB
Woosabi Wrocław – Włodkowica zyskało jeszcze jedno godne zainteresowane miejsce. Azjatyckie fusion, bo chyba to najlepiej opisuje podawane w Woosabi dania, wydaje się być idealnym rozwiązaniem na wrocławską gastronomię. Nie zjecie tu ortodoksyjnych potraw poszczególnych kuchni, a raczej dość luźno skonstruowane bułeczki bao i bowle.
Włodkowica 21 | FB | relacja na WPK
WUWA Cafe – wyremontowany infopunkt połączony z kawiarnią na terenie wystawy WuWa. Charakterystyczne miejsce, bardzo dobrze stało się, że powstało. W okolicach ZOO zdecydowanie brakuje kawiarni.
Tramwajowa 2 | FB
Łaskotki Cookie Dough – podjadaliście kiedyś surowe ciasto mamie? Teraz macie okazję zrobić to na Dubois, gdzie pojawił się pierwszy lokal ze znanym z USA konceptem. Do gotowej bazy sami dobieracie składniki i cieszycie się słodkościami.
Dubois 6/2 | FB
Fatboy Sushi – drugi lokal suszarni z Psiego Pola, tym razem w okolicach Zwycięskiej, gdzie otwiera się mnóstwo gastronomii w ostatnim czasie, a dookoła funkcjonuje już kilka barów z sushi.
Strachowskiego 20-26 | FB
Chleboteka – Trzecia Chleboteka ruszyła na Zwycięskiej, dając miejscowym mieszkańcom okazję do kupowania ich wypieków tuż obok Shrimp House i Przystań Tu.
Zwycięska 20 A | FB
Fit Cake – ciasta bez cukru niedaleko dworca plus kilka śniadań – gofry, naleśniki, kanapki i sałatki.
Piłsudskiego 89 | FB
Cantina Toscana – włoskie smaki na Włodkowica w budynku znajdującego się tam hotelu Joyinn.
Włodkowica 16 | FB
Il Mio Włoska Pizza – początki pizzerii Il Mio to ulica Grawerska i niewielka pizzeria w przydomowym kontenerze. Teraz wymagania są większe, bo Il Mio otworzyło się w lokalu po restauracji Malarska 25.
Odrzańska 24 | FB
Botan Kebab Pizza – było Plastrami, później przez chwilę Grecja, a teraz… kebab z pizzą. Tak, za chwilę będzie co innego.
Wita Stwosza 44
Pani Pizza – kiedyś był Pan Smak, teraz jest Pani Pizza. Pizzy nigdy dość, chyba z takiego założenia wychodzą właściciele kolejnych pizzerii otwieranych w tym mieście.
Trzebnicka 12/1 B | FB
Imbir – Przez kilka lat na Krasińskiego mieściła się Droga Mleczna, a od niedawna Imbir. Niestety, ciężko znaleźć jakąkolwiek informację na jego temat.
Krasińskiego 32
Jak u Babci bistro – drugi bar z domowym jedzeniem pod tą nazwą po pierwszym lokalu na osiedlu Olimpia Port.
Śliczna 22/1a | FB
BTW Streetfood – nazwa brzmi groźnie, ale może w tym szaleństwie jest metoda. Białka, węglowodany i tłuszcze kojarzy mi się z klimatami siłowni, i trochę tak jest. Właściciele umożliwiają samodzielne skomponowanie swojego posiłku nie tylko pod kątem smaku, ale i wartości odżywczych.
Brzoskwiniowa 6 | FB
Pan Thai – kebab, pad thai, dim sum, do wyboru, do koloru. Drugiego tak różnorodnego i dziwnego lokalu we Wrocławiu ze świecą szukać.
Św. Antoniego
Thali Garden – nowa, kolejna już odsłona Thali we Wrocławiu, gdzie zjecie jednak tylko wegetariańskie i wegańskie dania rodem z Indii. W menu miały znaleźć się również śniadania, ale godziny otwarcia od 12 chyba nie gwarantują zjedzenia wczesnego śniadania.
Ruska
ZAMKNIĘCIA
Grecja, Wita Stwosza 44
A co z Kofuku, które otworzyło się 9 lutego?
https://facebook.com/events/2083195025110943/
Będzie w kolejnej odsłonie wpisu