Tym razem na rynku gastronomicznym we Wrocławiu pojawiło się 16 nowych miejsc, dając całościową liczbę 140 po ośmiu miesiącach 2019 roku. Właśnie tyle restauracji, barów i food trucków otwarto od stycznia.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018 | lipiec 2018 | sierpień 2018 | wrzesień 2018 | październik 2018 | listopad 2018 | grudzień 2018 | styczeń 2019 | luty 2019 | marzec 2019 | kwiecień 2019 | maj 2019 | czerwiec 2019 | lipiec 2019
Zdrowa Krowa – sieciowa restauracja z wołowiną w roli głównej, która po m.in. Warszawie, Gliwicach, Opolu i Katowicach, startuje także w stolicy Dolnego Śląska, w dodatku w dość prestiżowym miejscu, w Marinie. Zjecie tu głównie burgery i steki, a także potrawy przygotowane z myślą o osobach na diecie paleo.
ks. Witolda 1 | FB
Zahir Kebab – kebabowa sieciówka, otoczona jakimś dziwnym uwielbieniem ludzi o niej mówiących. Kebab jak kebab, a do Wrocławia zawitał od razu w dwóch lokalizacjach – Na Bulwarze Ikara oraz Poleskiej.
Bulwar Ikara 27, Poleska 33 b | FB
Lazy Boyz – streetfoodowy bar w kontenerze, znajdujący się na targowisku przy Komandorskiej. W menu znane dania kilku azjatyckich kuchni – pad thai, zupa tom yum, kanapka banh mi.
Radosna 38 | FB
Kopytkarnia – muszę przyznać, że sam pomysł bardzo przypadł mi do gustu. Kopytka wielbię, a ustawienie ich w formie głównego bohatera cieszy podwójnie. Kopytkarnia to projekt osób związanych ze Zjedzburgera, stąd ich wspólna miejscówka na placu Bema. Kopytka w kilkunastu wydaniach – na słodko i wytrawnie.
plac Bema 6 | FB
Bistro Syta Micha – kolejne nowe miejsce na Stabłowicach, gdzie rynek gastronomiczny powoli budzi się ze snu. Bistro ze zmieniającym się codziennie jedzeniem, łączące w sobie klasykę domowych obiadów z inspiracjami z różnych stron świata.
Główna 146 b | FB
U Gruzina – najpopularniejszy we Wrocławiu bar z gruzińskim jedzeniem rozwija się miarowo, otwierając czwarty już lokal w mieście. Tym razem wybór padł na ulicę św. Mikołaja, gdzie zjeść można m.in. chinkali czy chaczapuri.
św. Mikołaja | FB
Mano Pizza&Pasta – na Iwinach posucha, więc otwarto pizzerię sprofilowaną na dowóz. W menu dziewięć rodzajów pizzy na bardzo cienkim cieście, dwa makarony i dwie sałatki.
św. Jacka 177/1a | FB
Kraftownia Grabiszyn – drugi wrocławski lokal browaru z Legnicy – Staromiejski Piwowar. Pierwszy mieści się na Muchoborze, w sierpniu wystartowała restauracja w Tarasach Grabiszyńskich, w której można zjeść piwne przekąski, kanapki oraz napić się warzonego w Legnicy klasycznego piwa.
Grabiszyńska 240 | FB
Takoyaki Asian street food – wcześniej we Wrocławiu sporadycznie pojawiały się próby przygotowywania takoyaki – smażonych kulek z ośmiornicą rodem z Japonii. Takoyaki Asian Street Food wystartowało w kontenerze tuż przy EPI, robiąc swego rodzaju fusion, a więc kulki z łososiem, kurczakiem czy na słodko.
Komandorska 21 | FB
La Winoteka – kolejna winiarnia w mieście. Na miejscu zjecie winne przekąski oraz napijecie się francuskich win.
Kiełbaśnicza 2 | FB
Kimchi House – jakby mało było nowych miejsc na Ołtaszynie, powstało kolejne. Kimchi House to malutki bar z kuchnią koreańską, gdzie zjecie oczywiście kimchi, ale i bulgogi, kimbap czy żeberka w sosie kimchi.
Nenckiego 127
Pan Precel – tuż przy Rynku pojawił się Pan Precel ze swoimi wypiekanymi na miejscu preclami w wielu odsłonach – suchych, nadziewanych czy na słodko.
Ruska 66/67 | FB
Biggy -właściciele Iggy postanowili pobawić się formą i postawili na Detroit Style pizzę, a więc placka na grubym cieście z ogromną ilością sera i dodatków. Do tego w menu pojawiły się foodpornowe burgery, a sam lokal jest nowoczesny i od pierwszej chwili przywodzi na myśl amerykańskie bary.
Kuźnicza 10 a | FB
Waniliowa Rukola – pizzeria na Lipie Piotrowskiej.
Waniliowa 19 a | FB
Tartak Bistro – bistro znajdujące się na terenie Kampusu Pracze. Tak piszą o sobie: „Nuda Ci u nas nie grozi, bo codziennie oferujemy inny zestaw dań. Znajdziesz wśród nich zupy, sałatki czy makarony – także w wersji wegetariańskiej. To tradycyjne potrawy polskie, jak i dania różnych kuchni świata.”
Stabłowicka 147 | FB
Ibo Falafel – szybko wyjaśniło się, kto zajmie lokal opuszczony przez Mo’jo Sandwiches. W Ibo Falafel zjecie wegetariańskie przysmaki, w tym przede wszystkim oczywiście falafel, który trafia głównie do wrapów, ale i sałatek.
św. Mikołaja 15 | FB
ZAMKNIĘTE
YacoTaco
Royal India
BenePosto
PLANOWANE OTWARCIA
Martim
Quattro Gusti
Ecco Pizza
Il Basilico, ul. Gagarina
Peruwiana
Craft Restaurant
SeaFood Bar&Market ul. Solskiego
Ristorante Scalambrino ul. Dubois
Zamknęli też Nocną Pizzę Joker na Piłsudskiego.
Zamknęło się „Tu i Teraz” tuż koło Dworca Świebodzkiego, w samym budynku dworca pizzeria (chyba „PoKolei” się zwała) też już od pewnego czasu jest nieczynna.
Na Ruskiej zamknięto Frito Chicken (o zamknięciu WurstIt już była mowa, o ile pamiętam).
Kiedy relacja z Kalisza/Ostrowa Wlkp./Krotoszyna?? Gwoli dyskusji na FB potwierdzam, że „Bistro u Carlosa” w Krotoszynie to miejsce godne wszelkich pochwał, zachwytów i rekomendacji. Polecam!!
Ostatecznie okazało się, że czasu na ekplorację Ostrowa zabrakło. Ale niebawem pojawi się kolejna szansa. Dzięki za newsy!
A jeszcze 29 sierpnia na Maślickiej 216 otworzyło się KFC i Domino’s Pizza.
Na Solskiego zamnkęło się Si i w jego miejsce otworzy się niedługo Sea Food Bar and Market. Zamknięło się jeszcze San Lorenzo w Sky Tower i Makaroniarnia Margot na Zaporoskiej. W lipcu otworzyła się restauracja On Time na lotnisku, a we wrześniu Panda Ramen na Norwida i Ecco na Ofiar Oświęcimskich.