Sezon streetfoodowy we Wrocławiu trwa w tym roku wyjątkowo długo, ale po siedmiu miesiącach przyszła pora na jego zamknięcie. Ostatnia impreza, o której wiem, ma wiele szczęścia, bo chyba w takich kategoriach należy rozpatrywać planowane ponad 20 stopni w piątek, sobotę i niedzielę 11-13 października na Stadionie Miejskim, gdzie odbędzie się zlot Jemy na Stadionie vol. 2.
Pierwsza edycja miała miejsce w kwietniu również na maślickim stadionie i potwierdziła, że Stadion Miejski oraz otaczające go tereny, to jedna z lepszych lokalizacji we Wrocławiu na tego typu akcje. Po pierwsze – dojazd. Nie dość, że na miejscu przyjmuje nas ogromny parking, to jeszcze dotrzeć można choćby obwodnicą, a wybierając komunikację miejską, na stadion traficie jednym z kilku dostępnych taborów. Obszar jest ogromny, gastrowozy można rozstawić na całej szerokości esplanady, a i nasze rozbrykane dzieci mają okazję pośmigać na powietrzu z zupełnym luzem.
Widzimy się w weekend? Co będzie można zjeść podczas zlotu Jemy na Stadionie vol. 2? Mam dla Was szybki przegląd.
BURGERY
Burgery to oczywista oczywistość na foodtruckowych zlotach, więc i tym razem będą reprezentowane dość mocno, m.in. przez wrocławskich klasyków gatunku – Balkan Burger. Ich bałkańskie buły z cevapcici i pljeskavicą to punkt obowiązkowy każdego ze zlotów. Nie zabraknie również standardowej odsłony burgerowej, a tę reprezentować będzie robiąca smakowite rzeczy ekipa Burger Byku, natomiast temat podejmą jeszcze trzy inne stołeczne auta – Lord Burger, Pan Burger i Streetbbq.
TEX-MEX
Pora na jeden z najbardziej interesujących mnie kierunków kulinarnych, a więc Meksyk w wersji tex-mex. Już ostrzę sobie zęby na taco od Bang Food Truck, a także quesadillę z krakowskiego Macho Wild Truck oraz El Compadre.
AZJA
Chyba jednak żadna kuchnia nie będzie tak popularna podczas Jemy na Stadionie vol. 2, jak szeroko pojęta kuchnia azjatycka czy też kuchnia z różnych regionów największego z kontynentów. Ekipa Momo Smak Kuchni Azjatycka przybędzie oczywiście ze swoimi tybetańskimi pierożkami na parze, ale dowiezie ze stolicy również dwa inne auta, specjalizujące się w noodlach w azjatyckich klimatach – Pan Thai, a także wietnamskiej, rozgrzewającej zupie Pho. Wielbiciele tajskiego makaronu Pad Thai również nie powinni się nudzić, bo smakowe emocje zapewnią dwa auta – wrocławski, sprawdzony, serwujący najlepszego pad thaia w mieście HulThai, a dorównać mu spróbują kucharze z auta WokKing. W podobnych kartonikach do HulThaia swoje makarony z woka podaje również ekipa Skok na Wok, przygotowująca specjały z makaronem chow mein. Dość zaskakujące połączenie kuchni indyjskiej i francuskich makaroników przygotuje reprezentacja otwartej niedawno wrocławskiej kawiarni Let’s Talk Caffe, natomiast miłośnicy zawijanej z ryżem ryby znajdą swoją radość w żółtym aucie Sushi People. Będąc na Stadionie bezdyskusyjnie skieruję swe kroki w stronę Farsz Food, który chwali się wyrabianymi własnoręcznie, parowanymi bułeczkami bao, co już na dzień dobry podpowiada – idź spróbuj.
KANAPKI
Hitem ostatnich miesięcy w świecie kanapek jest niewątpliwie pastrami. Jakby na potwierdzenie tych słów, wokół stadionu ustawią się aż dwa auta z peklowaną wołowiną. Pastrami Summer to uznana już marka z własnym, bardzo dobrym mięsem i kukurydzianymi bułkami. Z kolei Beat Pastrami Food Truck to pewna niewiadoma, ale postaram się sprawdzić, czy warto ją przetestować. Nie samym pastrami jednak człowiek żyje, zwłaszcza że do gry wchodzi również UP in Smoke, a więc specjaliści od dymnego, aromatycznego i soczystego mięsa ze smokera. Jadłem od nich kanapkę na poprzedniej edycji i powiem tylko jedno – to dobry kierunek. Klasyczne buły z szarpaną wieprzowiną zaprezentuje natomiast Pulled Pork FT.
HOT DOGI
Od kilku miesięcy zapowiadam, że hot dogi mają szansę stać się kolejny streetfoodowym hitem, a aż czterech reprezentantów tego stylu podczas jednej imprezy pokazuje, że jest coś na rzeczy. Bubi Dog, E. Doggs i Kiełbie we Łbie serwują wersje klasyczne, z ciekawymi połączeniami i w sporych rozmiarach, w tym także opcje wege w przypadku tych ostatnich. Czymś zgoła innym zajmuje się Brodka Corn Dogs. Ich produkt to znane z USA corn dogi, a więc streetfood na patyczkach, smażony w głębokim tłuszczu, z różnymi dodatkami.
KLASYKA STREETFOODU
Kanapki, Azja, Meksyk, ale uliczne jedzenie w Polsce kojarzy się ludziom z moich roczników z jeszcze innymi, klasycznymi potrawami. Kurcze dobre usmaży nam kurczaki w panierce, frytki zapewnią dwa auta – Pan Fryta i Frytki on the Road, natomiast węgierski streetfood – langosze, wydawać ma ekipa Tadamtadam. Mnie jednak najbardziej ciekawi mocno polecana przez osoby z Warszawy, wzorowana na berlińskich kebabach Kura Warzyw ze stolicy. Obstawiam, że właśnie do nich ustawią się najdłuższe kolejki na imprezie. Legenda lat 90. – zapiekanka zjawi się w towarzystwie tostów u Zapiekaniec.
NAPOJE
Aby wytrzymać trudny całodziennego obżarstwa należy się odpowiednio nawodnić, a także wzmocnić dobrą kawą, którą przygotuje wedle alternatywnych sposobów hasztag KAWA, natomiast mocne espresso zapewni Funky Donkey Cafe. Ciekawostkę stanowi orzeźwiająca lemoniada molekularna z Le mini.
SŁODKIE
Kiedy wytrawne jedzenie już się znudzi, zawsze można dopchnąć się jeszcze czymś słodkim. Tym razem na esplanadzie stadionu zawitają Czarros ze smażonymi, hiszpańskimi churros, Cafe Rolka z lodami tajskimi, malutkie pączki usmaży Wam Sweet Gang oraz Donuts Mini Pączki.
Jemy na stadionie – Wielki zlot food trucków
11-13 października 2019, piatek do 12 do 21, sobota od 11 do 21, niedziela od 11 do 20.
KONKURS
W ramach współpracy z Jemy na stadionie mam dla Was pięć pojedynczych zaproszeń do wykorzystania w wybranym food trucku podczas festiwalu w dniach od 11 do 13 października 2019.
Co zrobić, aby wygrać jeden z tych voucherów na festiwal Jemy na stadionie vol. 2? Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem na Facebooku oznaczyć z kim i w którym food trucku z biorących udział w festiwalu Jemy na stadionie najchętniej zjedlibyście w weekend?
Spośród najciekawszych odpowiedzi wybiorę pięć, których autorzy otrzymają vouchery na obiad w wybranej przez siebie restauracji.
Konkurs trwa do godziny 10.00, w piątek 11.10.2019