Czy gęsina już na dobre wróciła na polskie stoły? Tak dobrze jeszcze nie jest, ale to specyficzne mięso, którego święto obchodzimy dokładnie w rocznicę odzyskania niepodległości, coraz częściej pojawia się w restauracjach w okolicach 11 listopada. Żeby jednak nie było tak kolorowo, zdecydowana część produkcji gęsiego mięsa trafia za naszą zachodnią granicę. Oby restauracje na dobre zaznajomiły się z tym drobiowym produktem i przygotowywały nam go z odpowiednią dbałością. Czas na ważne pytanie:
Gdzie zjeść gęsinę we Wrocławiu?
Pod Papugami
Menu:
- Żołądki gęsie z rydzami, truflą i pieczywem
- Konfitowana noga z gęsi z czarną soczewicą, sosem imbirowym, pieczonym pomidorem i zielonym groszkiem
- Pierś z gęsi z szafranową gruszką i ziemniakami gratin
- Pierś z gęsi z blinami, ślimakami i kawiorem
Gdzie: Sukiennice 9a
Kiedy: 9-11 listopada
Pinola
Menu:
- Consomme z gęsi z kiszonymi burakami i pierożkami z gęsiną
- Pâté z gęsi z marynowanymi kurkami, śliwkami i ogórkiem kiszonym
- Filet z gęsi z puree dyniowym, śliwkami, dyniowymi kluskami śląskimi, piklowaną dynią i brukselką
- Konfitowana noga z gęsi z krokietami z kozim serem, espumą z jabłek, burakiem, jarmużem, chrzanem i orzechami laskowymi
Gdzie: Świeradowska 51-57
Kiedy: 9-11 listopada
Młoda Polska Bistro&pianino
Menu:
- sznytki z metką z gęsi, masło orzechowe, korniszon, marynowana dynia
- zupa gulaszowa z gęsich żołądków, grzyby, pieczona papryka, pieczywo od Dudały
- konfitowane udo z gęsi, szare kluski, prażona gryka, czerwona kapusta z mango i marchwią
Gdzie: Plac Solny 4
Kiedy: od 11 listopada
Zwycięska 9
Menu:
- Zupa z gęsiny z warzywami, świeżym tymiankiem i ziemniaczkami
- Gęsia wątróbka z trawą żubrową, sosem wiśniowym, na żytnim pieczywie własnej roboty
- Carpaccio z półgęska wędzonego z piklowanymi grzybami, cydrowym winegretem, rukolą i plastrami pieczonego buraka
- Sałatka z gęsiną z pieczoną kalarepą, rukiew wodną, pomidorkami koktajlowy i malinami
- Konfitowane udko z gęsi z dyniowymi kopytkami, musem z modrej kapusty, warzywami okopowymi i sosem śliwkowym
- Tagliatelle z pieczoną gęsiną z kasztanami, buraczkiem oraz pesto na bazie orzechów i natki pietruszki
Gdzie: Zwycięska 9
Kiedy: od 8 listopada
Wydział Kulinarny
Menu:
- gęsie żołądki w glazurze z piwa pszenicznego
- rosół z gęsiny z pierożkami z gęsiną
- pierś z gęsi z gęsimi żołądkami, z burakami w hibiskusie, duszonym pasternakiem i młodym jęczmieniem
Gdzie: pl. Uniwersytecki 7
Kiedy: 9-11 listopada
Yemsetu
Menu:
- Ramen z gęsiny z piersią z gęsi, z wolno pieczonym pomidorem i dodatkami
Gdzie: pl. Piłsudskiego 5
Kiedy: 9-11 listopada
Petits Fours Cafe
Menu:
- Pampuch z konfitowanym gęsim udkiem, kapustą czerwoną z żurawiną i majonezem lubczykowym oraz chips z ziemniaka.
- Parfait z gęsiej wątróbki z chutneyem z gruszki i majeranku, z brioche
- Foie Gras z piklowaną czerwoną cebulą na brioche
Gdzie: Sienkiewicza 30 d
Kiedy: 9-11 listopada
Mama Manousch
Menu:
- Pierożki z gęsi owsianej z grzybami, popcornem z kaszy gryczanej, śmietaną i musztardowcem
Gdzie: Świdnicka 4
Kiedy: do 11 listopada
Kulinarny Park Restauracja
Menu:
- terrina z gęsi z konfiturą z jarzębiny
- consome z gęsi i kury zagrodowej z kluskami lanymi
- konfitowane gęsie udo z pieczonymi ziemniakami i roszponką
- filet z gęsi, chutney z jabłka, puree grzybowe, glazurowana marchewka
Gdzie: Królewiecka 161
Kiedy: 9-11 listopada
Miło Mi Wysoka
Menu:
- carpaccio z gęsiny z roszponką, orzechami laskowymi i płatkami parmezanu
Gdzie: Chabrowa 6F, Wysoka
Kiedy: 9-11 listopada
Nafta Neo Bistro
Menu:
- Terrine z gęsiny, czerwona porzeczka i musztardowiec
- Filet z gęsi, kasza owsiana i puree dyniowo-brzoskwiniowe
Gdzie: Krakowska
Kiedy: 9-11 listopada
Dinette
Menu degustacyjne:
- pate z gęsich wątróbek, domowa brioche z truflą, borówka brusznica
- selerowe ravioli z gęsiną i ravioli z selera, gęsie szyjki, gęsie żołądki, dynia, bulion
- gęś z orzechowym risotto i smażona pierś z gęsi, marynowana w pierniku, ryż carnaroli, mascarpone, orzechy laskowe, skórka z cytryny, tymianek cytrynowy
- paris brest i ciasto ptysiowe, krem z orzecha laskowego, trawa żubrowa, śliwka, rokitnik
Gdzie: Plac Teatralny 4
Kiedy: 8-11 listopada
La Maddalena
Menu:
- rilette z gęsi, foie gras, grzyby, cebula perłowa, świeże zioła
- żur karkonoski, żołądki z gęsi, jajko przepiórcze, boczek złotnicki, kwaśna śmietana
- filet z gęsi, pietruszka, kapusta czerwona, żurawina
Gdzie: Pomorska 1a
Kiedy: 9-11 listopada
Art Hotel
Menu:
- Pierś z gęsi na sposób hamburski, podawana z ziemniakami księżniczki
Gdzie: Kiełbaśnicza 120
Kiedy: 9-18 listopada
Hotel Tumski
Menu:
- consomme z ziemniaka pieczonego w ognisku na wędzonej gęsi ze smażonym borowikiem i kluseczkami
- konfitowane udo gęsi, glazurowane rokitnikiem, buraczane kopytka, palony jarmuż, sos z cydru jabłkowego
Gdzie: Wyspa Słodowa 10
Kiedy: do 1 grudnia
Sofa Lounge & Restaurant
Menu:
- ravioli z gęsią confit z białą kaszą gryczaną, palone masło, szpinak
- consomme z gęsi z tortellini z kaszą gryczaną i grzybami
- udo z gęsi, kluski śląskie, glazurowany burak, kasztan, sos z czarnej porzeczki
Gdzie: Paderewskiego 35
Kiedy: 9-17 listopada
Dobra Karma
Menu:
- Spring rollsy z konfitowaną gęsią nogą / sałatka z jabłek i selera / sos Hoisin
- Piersi z polskiej gęsi owsianej / modra kapusta / kluski śląskie / puree z jabłek / ziołowy sos
- Zapiekane jabłka na gęsim smalcu / kruszonka owsiana / tradycyjny sos angielski / cukier puder z gęsiej skóry
Gdzie: Kościuszki 23
Kiedy: 8 listopada – 11 grudnia
Cena:
Grape Restaurant
Menu:
- duszone gęsie żołądki, puree z czerwonej kapusty, warzywa okopowe, placek ziemniaczany
- pierś z gęsi owsianej, kasza pęczak w emulsji maślanej, cebula confit, szara reneta, piana z cydru
Gdzie: Parkowa 8
Kiedy: 11-17 listopada
Restauracja Aroma
Menu:
- Confit z gęsiego udka z zasmażanymi buraczkami i pieczonymi ziemniaczkami z patelni
- Pieczona pierś z gęsi na karmelizowanych jabłkach z konfiturą z czerwonej cebuli i domowymi kluseczkami
Gdzie: Szyszkowa 6, Ślęza
Kiedy: od 2 listopada
Drevny Kocur
Menu:
- rosół z gęsi z makaronem
- udo z gęsi z malinami, knedlami i modra kapustą
- gęsie żołądki, knedle, sos majerankowy
Gdzie: Podwale 83
Kiedy: 11 listopada
Bistro Syta Micha
Menu:
- Gęsi bulion z makaronem naleśnikowym
- Pulpeciki z gęsiny w sosie mango-kafir plus dodatki
- Gęsie pipki z dodatkami
Gdzie: Główna 146 b
Kiedy: 9-10 listopada
Targowa – Craft Beer&food
Menu:
- Zupa grzybowa na bulionie z gęsiny z kluskami
- Żołądki gęsie duszone w winnych jabłkach z borówkami i jałowcem, kopytka ziemniaczane, ćwikła z chrzanem
- Noga z gęsi konfitowana w smalcu gęsim, sos piernikowy, kopytka ziemniaczane, czerwona kapusta marynowana z pomarańczą
Gdzie: Piaskowa 17
Kiedy: listopad