Co prawda do wysokiej średniej otwarć z poprzednich lat raczej szybko nie doszlusujemy, ale trzeba przyznać, ale liczba 21 nowych miejsc w czerwcu 2020 robi wrażenie. Przy wcześniejszych 50, otrzymujemy liczbę 71 restauracji, barów, food trucków i kawiarni otwartych w pierwszym półroczu tego dziwnego roku, co wydaje się być i tak niezłym wynikiem. Czy za ilością pójdzie jakość? Przekonamy się niebawem. Samych zamknięć również jest sporo, więc rotacja przyśpiesza.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018 | lipiec 2018 | sierpień 2018 | wrzesień 2018 | październik 2018 | listopad 2018 | grudzień 2018 | styczeń 2019 | luty 2019 | marzec 2019 | kwiecień 2019 | maj 2019 | czerwiec 2019 | lipiec 2019 | sierpień 2019 | wrzesień 2019 | październik 2019 | listopad 2019| grudzień 2019 | styczeń 2020 | luty 2020 | marzec 2020 | kwiecień i maj 2020
KANZ Arabic Restaurant – lokal przy skrzyżowaniu ulic Dubois i Drobnera nie należy do najbardziej szczęśliwych, a wcześniejszych kilku najemców kończyło swoje przygody w tym miejscu bardzo szybko. Czy KANZ przełamie tę złą passę? Po pierwszych próbach ciężko stwierdzić, ale ze swojej perspektywy wydaje mi się, że może być ciężko, niestety. Idąc do KANZ spodziewałem się nieco bardziej rozbudowanego menu, a okazało się, że to ograniczono głównie do mięsa opiekanego na ruszcie, więc… Oceńcie sami.
Dubois 2 | FB
The Cork Wrocław – Igielna to kolejna z tych ulic, pomimo położenia w centrum miasta, które nie należą do najbardziej obleganych nie tylko przez tubylców, ale i turystów. Sama restauracja The Cork wydaje się być jednak ciekawym projektem, na czele którego stoi Szef Kuchni Krzysztof Obliński, znany z wcześniejszej pracy m.in. w Spichlerzu czy Przystań Tu. W menu sporo lokalnych składników, a wrażenie robi ogromny wybór win, będących ważnym punktem The Cork. Zdecydowanie do sprawdzenia!
Igielna 14/15 | FB
Moje Miejsce – Zwycięska nie znosi próżni, dlatego tuż po zamknięciu Smaków Indii, powstała nowa restauracja Moje Miejsce. Szefem Kuchni został pracujący ostatnio w Wydziale Kulinarnym Marcin Jenczelewski, a do menu trafiło sporo klasyków, jak choćby rosół czy rolada śląska, a także interesujący krem z raków lub pierogi z gęsiną.
Zwycięska 9-23 | FB
Drevny Kocur – przez długi czas wydawało się, że już nikt nie zagospodaruje rynkowego, ogromnego lokalu po zamknięciu Novocainy, tymczasem do gry wszedł chyba idealnie dopasowany do tutejszych realiów Drevny Kocur. Wzorowane na czeskich gospodach potrawy, piwo z tanka i takie tam.
Rynek 13 | FB
KRASNOLÓD – otwierać się przy Lodziarni Roma? Odważnie, ale któż mógłby sobie na to pozwolić, jak nie Krasnolód. To już kolejny punkt tej jednej z najbardziej popularnych wrocławskich lodziarni. Nadodrze staje się pysznym zagłębiem lodowym.
Łokietka 4 | FB
Meistersztyk – trochę to trwało, ale po zamknięciu się na Kościuszki, Meistersztyk powraca ze swoimi lodami bliżej centrum, a dokładniej na św. Antoniego, gdzie do oferty dorzucone zostały jeszcze proste śniadania – pancakes i gofry na słodko oraz słono.
św. Antoniego 21 | FB
Wood Pizza – food truck z pizzą z pieca, nieco schowany, z dowozem i na miejscu.
Wałbrzyska 1 | FB
Ku Ku Tea – chyba pierwsze wrocławskie miejsce z bubble tea.
Szewska 22 | FB
Dobry Adres – Klecina świętuje, Klecina domaga się gastronomii, Klecina dostaje kolejne miejsce. Dobry Adres to osiedlowa restauracyjka, gdzie zjecie i pizzę, i chłodnik, i wątróbkę.
Cukrowa 1 F | FB
Chingu Korean BBQ – jeden z najbardziej lubianych food trucków we Wrocławiu wystartował z pierwszym stacjonarnym lokalem. Lokalem na Grunwaldzie, tuż przy akademikach, ze standardowym menu, ale z miejscem przy stolikach.
Bujwida 25 | FB
KIOSSO – maleńka kawiarenka tuż przy Rynku. Mam do takich słabość, lubię za model – weź kawę i idź dalej.
Kotlarska 2 a | FB
Coś dobrego food truck – zapiekanki oraz zapiekane makarony.
Powstańców Śląskich 1 | FB
Słodko – kawiarnia z kolorowymi słodkościami na Tarnogaju, ale raczej w opcji na wynos ze względu na niewielkie rozmiary lokalu.
Klimasa 37c/1 | FB
Cake Break – przy dziadziu Pasiku ustawił się food truck ze słodkościami, prawdopodobnie głównie z myślą o dowozie, ale można podejść i wybrać sobie także coś samemu na miejscu.
Powstańców Śląskich 5 | FB
Pizzeria CIAO – Maślice w dalszym ciągu należą do kulinarnych pustyń, ale coś powoli się rusza w temacie rozwoju. Może póki co niezbyt wymyślnie, ale ale – pizza zawsze spoko.
Karczemna 1 B | FB
Ciasto i Farsz – imponujący jest rozwój tej młodej sieci pierogarni. Na Jagodnie otwarto już szósty lokal Ciasta i farsz we Wrocławiu, a inne znajdują się jeszcze w Szczecinie i Gorzowie.
Sarnia 4 d | FB
Nasycona – na Wita Stwosza powstać miał Steakhouse Evil, po czym koncepcja w niejasnych okolicznościach uległa zmianie i mamy… Nasyconą. A w jej menu pizza, steki, owoce morza, makarony, a więc rynkowa klasyka.
Wita Stwosza 55 | FB
Na zdrowie – kurczak supreme, steki, ravioli, polędwiczka wieprzowa – przeczucie mówi mi, że przetrwanie z podobnym menu na Ołtaszynie może nie być zbyt łatwe.
Ołtaszyńska 92 g | FB
Kompozycja – ryneczek Psiego Pola zyskał nową restaurację. Doprawdy, jestem w szoku, bo wydawało mi się, że w tej okolicy nie ma na to szans. W menu żurek, pomidorowa, pierogi, carbonara i burger.
Gorlicka 2 | FB
Coco Chang – tajskie smaki z foodcourtu we Wroclavii.
Wroclavia
Czarna Trufla – restauracja debiutująca stosunkowo niedawno na Wiwulskiego rozpoczyna ekspansję, otwierając drugi lokal, tym razem po przejęciu baru Jak u babci bistro na Olimpii Port.
Marca Polo 9 c | FB
ZMIANY
Happy Little Truck – z ul. Kazimierza Wielkiego przeniósł się na Długosza
Balkan Burger – zajął miejsce HLT w multitapie Marynka
ZAMKNIĘTE
Grochowianka
Biggy
Smaki Indii
Bistro 8 1/2 ul. Prudnicka
Kluski dwie, ul. Ruska
KRES
1450 smokehouse
Taki Ramen
restauracja Jadka
Kociołek
AleBosco
Fatboy Sushi, ul. Zwycięska
Szama Janusza, Rynek
Bar Misz Masz
PLANOWANE OTWARCIA
7 samurajów, ul. Sienkiewicza
cafe Letrado, ul. Sienkiewicza
Hala Świebodzki, czyli pierwszy wrocławski food hall, w którym pojawią się: Meatologia, Panda Ramen, Projekt Pizza, Cany Pancakes, FALLA oraz Hulthai
Mania Smaku, ul. Legnicka
Oda Bistro, ul. Włodkowica
Ararat, ul. Obornicka
El Gordito – ul. Curie-Skłodowskiej
NAAN, ul. Piłsudskiego
Chilli Moment, ul. Wietrzna
Solleim, św. Antoniego
ORZO – people, music, nature. pl. Nowy Targ
Culto, ul. Kościuszki
Oliwa i Ogień 2.0, plac Bema
The Crown smokehouse & cocktail, ul. Oławska
Di Cafe Deli, ul. Odrzańska
Focca Czyja Pizza, ul. Waniliowa 46 a
Plackarnia Wrocławska, ul. Jedności Narodowej
Cześć. Brakuje jeszcze Kavkaz House na Orzechowej :).
Słodko to raczej zmiana niż nowe (przeniesione z Jedności)
1) W swoim ostatnim poście Biggy dało hasztag „#comebacksoon”, więc moooże wrócą?
2) Zagrodzony na Kazimierza Wielkiego najwyraźniej powrócił.
Bubble tea już jest od wielu lat :p ostał się w Arkadach
Happy Little Truck ma teraz dwa punkty- jeden jest rzeczywiście na Długosza, ale drugi działa na Braniborskiej koło domaru.
Polish lody na Kościuszki też zamknięci.
1) W swoim ostatnim poście Biggy dało hasztag “#comebacksoon”, więc moooże wrócą?
2) Zagrodzony na Kazimierza Wielkiego najwyraźniej powrócił.
W otwartych brakuje Draconis z Jedności Narodowej 104 😉polecam odwiedzić
Dziękujemy za wzmiankę o nas w artykule ;). Zapraszamy do odwiedzin w naszym lokalu !
W czerwcu otworzyło się też Maiko Sushi na Zakładowej, Fatboy Sushi na Więziennej i Shrimp House na Strachocińskiej.
Kociołek jest otwarty. Skąd informacja o zamknięciu?