fbpx
1.1 C
Wrocław
piątek, 13 grudnia, 2024

#WPKwspieraGastro – w jaki sposób pomagam restauracjom

Sytuacja gastronomii w Polsce i większej części świata nie jest do pozazdroszczenia, dlatego zdecydowanie twierdzę, iż osoby prowadzące strony takie, jak choćby WPK, powinny działać i robić wszystko, aby wspomagać restauracje w obecnej pandemicznej chwili. W jaki sposób pomagać restauracjom? Oczywiście najlepiej zamawiając w nich regularnie. To po pierwsze, ale też w moim przypadku, zdając sobie sprawę z zasięgów, postanowiłem wystartować z akcją WPKwspieraGastro, polegającej na stworzeniu kooperacyjnych potraw razem z restauracjami, które się do mnie zgłosiły po ogłoszeniu pomysłu na Facebooku.

Stworzeniu razem, to słowo klucz. nie promuję istniejących już potraw, a jedynie te wymyślone wspólnie przez nas razem z właścicielem czy szefem kuchni danego miejsca. Jak wyszło? Wydaje mi się, że naprawdę nieźle, pierwszy feedback od Was podpowiada to samo, a jeśli przy okazji udało się pomóc tym kilku miejscom, moja radość jest największa. Typowa sytuacja win win – ja zyskuję ogromną satysfakcję i poczucie spełnionego dobrego uczynku, restauracje zyskują bezpłatną promocję, tak ważną w obecnych czasach.

Dobra, to gdzie jeść i gdzie zamawiać potrawy stworzone podczas akcji WPKwspieraGastro?

Hot dogi w Folgujemy

Ola, właścicielka Folgujemy odezwała się do mnie jako pierwsza. Rzuciła pomysł, ja szybko podchwyciłem, spotkaliśmy się, ustaliliśmy co zrobimy i po kilku dniach mogliście już próbować. Padło na hot doga, jako streetfood, który do tej pory niespecjalnie przyjął się we Wrocławiu, może poza niezniszczalnymi Bratwurstami. Samego hot doga mięsnego oparliśmy na dobrej kiełbasie, to przede wszystkim. Ta cudna, soczysta, niezwykle mięsna biała kiełbasa od Arkadiusza Borowicza, gra tu pierwsze skrzypce, uzupełniana o mięciutką bułkę i kwaskowate dodatki. Krokiet ze smażonego sera w wersji wege to również specjał dość mocno związany z moimi kulinarnymi sympatiami. Smażony ser to życie, a zamknięty w bułce, to już w ogóle szaleństwo, jakie mi bardzo odpowiada.

Hot dog curry wurst

biała kiełbasa od Arka / maślana bułka / domowy sos duński z kiszoną kapustą / prażona cebulka

Hot dog wege

serowy krokiet / maślana bułka / wędzona gouda / sos duński / piklowana kapusta / prażona cebulka

Folgujemy, Kniaziewicza 16

WPcurry nudle w HulThai

Nie znałem się wcześniej z ekipą HulThaia, chociaż jadałem u nich regularnie tego pysznego pad thaia. Dość szybko jednak znaleźliśmy wspólny język, a kiedy powiedziałem, że tom yum to moja wielka miłość, do słowa do słowa wykombinowaliśmy, że w sumie makaron na sosie tom yum ma szansę przypaść do gustu gościom Hultajów. Podobnie jak w przypadku innych kooperacyjnych potraw mamy tu do czynienia z daniem intensywnym, mocno ekstraktywnym, delikatnie ostrym, kwaśno-słodkim, zbalansowanym i faktycznie tajskim, tomyumowym w charakterze. Dla lepszego efektu dobraliśmy rzadko używany makaron vermicelli, który dobrze sprawdza się w dostawie dzięki temu, że nie rozmaka przesadnie.

WPcurry Nudle

makaron vermicelli / sos tom yum / łopatka wieprzowa / jajko / czerwona cebula / kiełki fasoli mung / szczypior / kolendra / orzeszki

HulThai, Strońska 1 i Hala Świebodzki

BBQ ramen Culto x WPK

Podczas pierwszej rozmowy z Szefem Kuchni CULTO, Łukaszem Szwajdą, do głowy przychodziło nam kilka pomysłów. W tym m.in. kanapka z boczkiem, aż w końcu Łukasz rzucił – może zrobimy ramen? Mięsny, konkretny, lekko wędzony, kremowy. Tak urodził się Culto x WPK ramen z lekko wędzonym aromatem, boczkiem w porterze – tutaj element piwny, a więc tak bliski mojej osobie, a także z delikatną ostrością z chipotle oraz genialnym żeberkiem. Urzeka mnie gęstość i bogactwo tego wywaru. Spróbujcie, jeśli jesteście fanami mocnych smaków. Nudy w tym ramenie nie uświadczycie.

BBQ Culto x WPK ramen 

wędzone tare / żeberko w miso / boczek w porterze / chipotle / pomidor z grilla / marynowane jajo / por / kiełki fasoli  / oliwa z palonego pora / makaron alkaiczny

CULTO, ul. Kościuszki 6

Makaron z ndują w Ragazzi

Ragazzi to stosunkowo nowy koncept, mieszczący się w Hali na Świebodzkim, wyspecjalizowany w pastach. Właściciela, Maćka, znam z jego poprzedniego projektu – dobrze znanego kanapkowego food trucka Mo’jo sandwiches. W dobre wyczucie smaku nie wątpiłem ani chwilę, a kiedy od słowa do słowa puściliśmy wodze fantazji, aby stworzyć makaron z moja ukochaną kalabryjską kiełbasą ndują, oczy zaświeciły mi się oczy. Przez moment bałem się, że będzie za ostro. Okazało się jednak, że nawet tak dosadny smak tak się nieźle zrównoważyć – w tym przypadku za pomocą cytrusowego mascarpone oraz ciekawej, chrupiącej posypki czosnkowo-rozmowarynowej, a także odświeżającego fenkułu. Będą państwo zadowoleni.

makaron rigatoni / nduja / mascarpone / pecorino / szalotka / pietruszka / świeży fenkuł / pomidory / posypka czosnkowo-rozmarynowa / masło / cytryna i jej sok

Ragazzi, Hala Świebodzki

Jeśli znacie restaurację, której taką akcją można by jakoś pomóc lub jeśli sami prowadzicie taki przybytek, odzywajcie się, chętnie postaram się coś wymyślic.

Total 12 Votes
1

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły