To już trzeci raz, kiedy event Winiarze i Przyjaciele zawita na wrocławskie Partynice. Co zjeść i co pić podczas trzydniowej imprezy, której głównym bohaterem będzie dolnośląskie wino? Zapraszam na zapowiedź winnego święta, jakie odbędzie się w dniach 26-28. sierpnia.
Winiarze i Przyjaciele z Gastro Miasto Grande Finale
Gdzie: Wrocławski Tor Wyścigów Konnych Partynice, ul. Zwycięska 2
Kiedy: 26-28. sierpnia 2022
Winiarze i Przyjaciele
Jaka jest geneza powstania imprezy, która już trzeci raz odbędzie się na Partynicach? Jej początek zrodził się w głowach założycieli Stowarzyszenia Winnice Dolnośląskie, a celem nadrzędnym miała być promocja pięknie rozwijającego się, odradzającego dolnośląskiego winiarstwa. W ten sposób w 2019 roku powstała inicjatywa Winiarze i Przyjaciele, a pierwsze eventy odbywały się w poszczególnych winnicach. Ich zwieńczeniem było Grande Finale właśnie na terenach przylegających do Toru Wyścigów Konnych przy Zwycięskiej. Pamiętam, że była to kameralna, bardzo kraftowa zabawa, jakże pasująca do całego środowiska. Niezwykle klimatyczna, prawdziwa, a ilość gości zaskoczyła wszystkich. To właśnie frekwencja dała kopa do tego, aby w kolejnych latach tworzyć podobne wydarzenia.
W międzyczasie pojawił się covid, a Winiarze powrócili już z większym rozmachem w 2021 roku. Piękna była to promocja lokalnego winiarstwa, a na przeszkodzie nie stanęła nawet niespecjalnie dobra pogoda. Obecny rok to kolejny krok naprzód i rozwój Winiarzy. Organizatorzy postanowili złączyć siły z dobrze znanym w mieście Gastro Miasto, ubogacając ofertę kulinarną, która dotychczas nieco szwankowała. Wyszło tak, że w dniach od 26 do 28 sierpnia na Partynicach wystawi się ponad 20 winnic oraz jeszcze więcej jedzeniowych stoisk, pozwalających na uzupełnienie niezbędnych kalorii po kilku kieliszkach wina.
CO PIĆ?
Jakie winnice zaprezentują swoje najlepsze wina podczas imprezy? Winnice: Anna, Moderna, Niemczańska, 55-100, Jadwiga, Godyla, Michlewicz, Wino spod Ślęży, Celtica, Otok, Bielawska, Silensi, L’Opera, Świdnicka, Alvarium, Silesian, Saganum, Niewinne Pole, Jakubów, Kindler, Christopher. Jak widzicie, sporo tego. Ilość winnic pokazuje w jak piękny sposób rozwija się świat dolnośląskiego wina.
Jakie techniki degustacyjne stosowane są podczas tego typu imprez? Totalnie różne. Jedni wolą wziąć jedną konkretną butelkę, usiąść przy stoliku i po prostu spędzać czas ze znajomymi. Osoby bardziej świadome czy też zainteresowane winem wykonają odpowiedni research, sprawdzą winny lineup i przejdą się po wystawcach, aby przetestować ich najlepsze etykiety. Jest też opcja numer trzy, dla mnie najbliższa. Warto zwyczajnie wpaść na Winiarzy, pochodzić od stoiska do stoiska, porozmawiać z właścicielami, popróbować i bawić się dobrze na świeżym powietrzu z pełnym luzem.
O jednym mogę Was zapewnić – poziom winiarstwa na Dolnym Śląsku rośnie z roku na rok, winiarze zdobywają doświadczenie, tworzą rzeczy coraz ciekawsze, czasami bardziej szalone i odważniejsze. Jeśli lubicie wino, jeśli szanujecie lokalnych producentów, jeśli rozumiecie jaką wartość za sobą niesie ich wspieranie, jest impreza dla Was. Na początek warto zakupić zestaw dziesięciu bonów na wino i próbować.
CO JEŚĆ?
Nie zabraknie typowych i klasycznych winnych przystawek w postaci serów z Serotoniny, Pałacu Mojęcice czy Ser jest ser. Pojawią się również znacznie bardziej egzotyczni wystawcy, co oznacza, że można będzie zabawić się w swój własny pairing win z jedzeniem, i poeksperymentować jakie też potrawy najlepiej do dolnośląskich win pasują. Na pierwszy ogień w mojej głowie wysuwają się autentyczne meksykańskie smaki od Papi Chulo. Pozostając w wyrazistych klimatach kulinarnych, zmierzamy w stronę Tajlandii i smaków zaproponowanych przez restaurację Woo Thai.
To jednak nie jedyni azjatyccy wystawcy na Partynicach. Solleim dojedzie ze swoimi niesamowitymi koreańskimi kurczkami, a Yamamoto Matcha Coffee wysmaży Wam mocny w smaku, a lekki na żołądku placek okonomiyaki. Z kolei bogactwo indyjskich przypraw zaprezentuje świetnie znane m.in. ze swojego butter chicken Thali.
Solidnie reprezentowana będzie również sekcja mięsna – u Wędzonych opisywałem Wam nawet niedawno, więc na świeżo mogę polecić kanapkę z mostkiem. Żeberka natomiast w dwóch postaciach – w kanapce oraz w całości, upieką… Żeberka. Dla uzupełnienia – Stacja Pawia wysmaży swój smażony ser, Cheester napcha kalorycznie mac&cheese w kilku odsłonach, a reprezentanci gastronomii wrocławskiego Aquaparku złożą kanapki z szarpanym mięsem. Dla uzupełnienia, smażoną wersję pizzy w formie zamkniętego pieroga usmaży PanZerotto.
Osobna kwestia to słodkości. Zapowiadane są niemałe upały, więc lody z KRASNOLÓDa ukoją je idealnie. Meistersztyk przywiezie swoje piękne eklery, a Tentego gofry. Będzie jeszcze Nata cafe reprezentująca portugalską odsłonę cukiernictwa z rozkosznymi babeczkami pastel de nata.
IMPREZY TOWARZYSZĄCE
Każda kolejna edycja Winiarzy i przyjaciół to również świetna okazja do wyedukowania się w kwestii winnej. Organizatorzy dbają o edukację, uświadamianie, ale i zabawę poprzez próbowanie win. Przez wszystkie trzy dni odbywać się będą komentowane degustacje tematyczne, zabawy, gry terenowe, a zapisać się na nie możecie tutaj.
KONKURS
Co zrobić, aby wygrać jeden z tych bonów Winiarzy i Gastro Miasto, umożliwiających zjedzenie w jednym z miejsc lub napicie się wina? Wystarczy w komentarzu pod tym postem na Facebooku wymienić nazwę wystawcy, u którego chcielibyście zjeść w weekend oraz napisać z kim będziecie na Festiwalu.
Konkurs trwa do godziny 8.00, w sobotę 27. sierpnia