49 wrocławskich restauracji weźmie udział w jesiennej edycji festiwalu Restaurant Week, który odbędzie się w dniach od 4. października do 12. listopada 2023 roku.
Najbardziej popularny festiwal kulinarny w Polsce działa już od kilku lat, a z roku na rok rozrasta się o kolejne miasta. Tym razem udział w nim zapowiedziało ponad 400 polskich restauracji w kilkunastu miastach, a w samej stolicy Dolnego Śląska specjalnie przygotowanych na tę okazję dań spróbować będzie można w 49 miejscach.
Na czym polega festiwal Restaurant Week? Skracając jego ideę do minimum, za pomocą strony RestaurantWeek.pl można zarezerwować stolik w wybranej restauracji, aby spróbować specjalnego festiwalowego, trzydaniowego menu za 69 zł. Najczęściej jest to przystawka, danie główne oraz deser. Hasłem przewodnim obecnej edycji jest #FoodSmellsGood, co jasno nasuwa nam skojarzenie o pięknie pachnących smakach na talerzu.
Blisko 400 znakomitych restauracji, znanych z wyjątkowej kuchni, przeniesie wszystkich Gości zarówno w dalekie zakątki świata gdzie aromaty przyprawiają o zawrót głowy, ale też do domów naszych babć i rodziców, dzięki którym zapach powoduje nostalgiczne powroty do najpiękniejszych momentów dzieciństwa. Koniecznie sprawdźcie menu tej edycji i przygotujcie się na najbardziej pachnącą edycję Festiwalu! – zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu.
Jakie restauracje z Wrocławia przygotowały swoje specjalne menu na Restaurant Week. M.in. Browar Stu Mostów, Hotporacja, Papi Chulo, Riso Bar czy Rumbar. Prześledziłem menu festiwalowe poszczególnych restauracji i znalazłem kilka ciekawych perełek dla Was.
- risotto z kurkami i czarną truflą w RISO BAR
- katsu toast w Rumbarze
- tatar wołowy z majonezem anchois w Browarze Stu Mostów
- chrupiący boczek w Texico
- plaster grillowanego żebra wołowego w koreańskiej marynacie w Żeberkach
- ravioli z borowikami w Forum Kulinarnym
- hibiskusowy kurczak w Jaffie
- pierożki mezzelune z ndują w Pieno pizza&pasta
- dorada pieczona w soli w Winotece Szalonego Greka
- risotto z pistacjami i zielonym groszkiem w Giro
Imprezą towarzyszącą festiwalowi Restaurant Week będzie Breakfast week, podczas którego za 33 zł zjecie popisowe śniadanie z kawą w 14 różnych miejscach we Wrocławiu. Tutaj znajdziecie listę wszystkich miejsc. Do wyboru macie m.in. poranne posiłki w Central Cafe, Locals Only czy Folgujemy.
Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie