fbpx
31.4 C
Wrocław
poniedziałek, 15 lipca, 2024

Buonissimo pasta bar – czy to prawdziwie włoska twarz Wrocławia?

Gdzie zjeść najlepsze makarony we Wrocławiu? Ilu chętnych do odpowiedzi na to pytanie znajdziecie, tyle odrębnych opinii uzyskacie. Dzisiaj sprawdzamy Buonissimo pasta bar przy ulicy Uniwersyteckiej.

Gdzie? Uniwersytecka 11/12

FB

Są takie miejsca, na temat których chce mi się napisać dużo, ale nie do końca wiem jaka forma będzie tą najlepszą. Z jednej strony myślę o zachowaniu absolutnej uczciwości wobec Was, moich czytelników, z drugiej nie chcę zrobić krzywdy komuś, kto ma marzenia, jakiś pomysł i wiarę w powodzenie swojej inicjatywy. Mam nadzieję, że udało mi się pogodzić delikatność wyrażania opinii z uczciwością. Smacznego!

MIEJSCE

W teorii bliskość gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego powinna być zbawieniem dla każdego, kto zabiera się za gastro biznes w takim miejscu. Druga, moja bardziej racjonalna część głowy podpowiada mi – nie da się oprzeć gastro biznesu jedynie na jednej podstawie, którą w dodatku są studenci. W takim klimacie swój bar otworzył włoski DJ Giovanni Cartier. Pasta bar Buonissimo dokładniej mówiąc.

Lokal ma długą historię raczej niespecjalnie udanych gastro projektów. Kawiarnie, bar studencki, portugalski streetfood, pizzeria, a teraz włoska miejscówka. Na wejściu znajduje się bar, przy którym należy złożyć zamówienie, po przejściu dalej trafiamy do głównej i jedynej tak naprawdę sali – ze stolikami oraz siedziskami zbitymi z palet, elementami cegły, sporą ilością płyt, które niewątpliwie nawiązują do zawodu właściciela, a także dość specyficznym światłem. Mógłbym je nazwać klubowym – przygaszonym, kolorowym.

Po złożeniu zamówienia udało nam się zamienić kilka słów z właścicielem i trzeba przyznać, że włoska otwartość oraz gościnność w tym przypadku została przyodziana w najlepszy płaszcz. Uśmiech, żarty, opowieści o domu rodzinnym i samym pomyśle na miejsce. Wynika z niego, że Buonissimo ma być barem, jakich na południu Europy wiele – sąsiedzkim, lokalnym, dla swoich, ale i ludzi przypadkowych, którzy przyjdą na winko czy Aperola, pogadają i rozejdą się w swoje strony. Aha, a przy okazji coś zjedzą. Samej idei przyklaskuję, zwłaszcza biorą pod uwagę sporą otwartość Wrocławia na przybyszów z innych stron świata. Dopiero co tydzień wcześniej popijaliśmy piwko w takim barcelońskim barze dla lokalesów.

MENU

Gastro w Polsce rządzi się jednak swoimi prawami i funkcjonowanie samego baru z winem mogłoby być dość problematyczne w kwestii jego utrzymania, dlatego też pojawia się w Buonissimo krótkie menu jedzeniowe. W sumie sześć różnych makaronów, a także przekąski podawane na desce. Nic odkrywczego, ale też ciężko spodziewać się czegoś więcej po miejscu, które z założenia nie jest restauracją.

JEDZENIE

Co jemy? Zamawiamy trzy makarony, do tego Aperol, płacimy i czekamy. Niedługo, bo też i wchodzimy do środka zaraz po otwarciu, więc poza nami zajęty jest jeszcze tylko jeden stolik. Carbonara, Arabiatta i Pomodoro – z napojem wyszło to 122 zł.

I teraz tak – jak najbardziej kupuję ten pomysł z sąsiedzką knajpką, malutkim barem osiedlowym dla swoich, ale umówmy się – jedzenie na paletach to nie jest nic przyjemnego. Owszem, to inwestycja z najniższego poziomu, pozwalająca na start w określonych warunkach, ale jednak toporne to i ciężkie, kiedy chcesz zjeść przynajmniej w minimalnie wygodnych warunkach. Nie wiem czy lepiej nie byłoby postawić więcej wysokich stolików znanych m.in. z hiszpańskich tapas barów i zjeść na stojąco, aby wpisać się odpowiednio w koncept. Aha, zjecie też przy parapecie z widokiem na budynek wydziału prawa.

Jedzenie? Bardzo rzadko zdarza mi się, że coś nie smakuje mi na tyle, że nawet nie jestem w stanie tego przełknąć. Niestety tak wydarzyło się z tutejszą carbonarą (39 zł). Jak wytłumaczył nam zaniepokojony tym, że nie zjedliśmy właściciel, w jego domu carbonarę robi się właśnie tak. I spoko, natomiast ja nie byłem w stanie jej przełknąć ze względu na smród tłuszczu wieprzowego wytopionego z guanciale i dodanego do jajek z pecorino. Doprawdy, ciężkie to przeżycie. Była to carbonara, która nie przypominała zarówno smakowo, jak i wizualnie żądnej z jedzonych w życiu carbonar – w Polsce, Włoszech, Niemczech, gdziekolwiek. Może ktoś lubi mocno narzucający się posmak tego tłuszczu, ale przyznam, że w żadnym z przepisów nie spotkałem się, aby guanciale miało konsystencję gumy i nie było zesmażone. Nie jestem jednak Włochem, więc może nie kumam. W każdym razie – nie smakowało mi to. Zupełnie jednak szczerze szanuję pana właściciela za zainteresowanie się tym dlaczego nie smakowało, a propozycja przygotowania innej pasty w zamian bardzo mnie urzekła, choć grzecznie odmówiłem.

Pozostałe dwa makarony – arrabiatta i pomodoro kosztowały po 29 zł. Uczciwie to nie ma się tu o czym rozpisywać. Oba pomidorowe, Arrabbiata z założenia ostrzejsza, oba proste, posypane grubo tartym serem i pietruszką. Pierwsze skojarzenie – domowe jedzenie przeniesione na barowy talerz. 

PODSUMOWANIE

Nie będę Was ściemniał, że mi super smakowało i jestem pod wrażeniem. No nie jestem, ale jest we mnie jakiś element zadowolenia. Taki, który podpowiada – stary, a może właśnie tak ma być, może Wrocław potrzebuje obcokrajowców robiących takie mało wrocławskie rzeczy? Może to sposób na jeszcze większe otwarcie na świat, łączenie kultur i przenikanie społeczeństw? Buonissimo pasta bar przy Uniwersyteckiej to rzeczywiście bardziej bar na szybkie wino, niż restauracja z makaronami. Makarony są tutaj dodatkiem, marginesem, wypadkową oczekiwań, ale odłóżmy je na bok. Buonissimo to miejsce zrodzone w głowie Włocha, który wierzy, że uda mu się przenieść kawałek swojej ziemi do nadodrzańskiego miasta. I ja wierzę, że mu się uda, choć wybaczcie – wybiorę inne miejsca na makarony.

Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage i TikTok. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie

Total 22 Votes
6

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły